..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýbreti Alem
Zeliha Gökkan
Þiir > Aþk ve Romantizm

Ýbreti alem Sevda çölünde sürürdüm izini Buldum o kara gözlümü Aldým elime cümbüþü sazýmý Çaldým aþkýn özünü Çalkalanýr denizler vurur dalgalar Yýkanýr bütün kýyýlar Bundan ala duygu mu var Yok anam Yaþarým ölene kadar Bundan öte duygu mu var Yok iþte Yaþarým sonsuza kadar Bir ömür çekerim iþveli nazýný Alýrým bundan hazzýmý Bahara çevirdin kýþýmý ayazýmý Sildin kara yazýmý! Aþktan ölen var desinler ibreti alem b

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
1141 
 Kolektif Etki ve El 3  (Bayram Kaya)

Ýlk atalar deðil hurma; her tür fazla yiyecek ifsadýndan ölüyordular. Aksine hurma olan ortamda hurma yiye yiye hurma sindirici süreçleri ve enzimlerini geliþtirmekle; bunlar bir birine göre tanýmlar ve birbirine dönüþen zorunlu var oluþlarýn tanýmlarýydý. Yokuþunu oluþturan alanýn iniþini oluþturmasý gibi zýtlarýn varlýðý ve birliðiydiler.
1142 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 1  (Bayram Kaya)

Süreç El ittifaklý egemence devlet ve imparatorluklar dönemindeki El egemenliðini; yakýndan uzaða doðru ihraç etti. Böylece El kendi çevresine egemen bir El ihracý malý anlayýþ olmakla El; emperyal bir hâkimiyet gücüyle ancak herkesçe bilinen El olmaya baþlayacaktý.
1143 
 Felsefenin Doðuþu 6  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
1144 
 Totem ve Ýlah 5  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý dizisi.
1145 
 Bir Uygarlýða Dair 9  (Bayram Kaya)

Devami yazý
1146 
 Köleci Yasalar 9  (Bayram Kaya)

Ama türkücüleri futbolcularý toplum içinden çekin toplumun kulaðý bile duymaz. Topluma deðer katanlarla; tolumun sömürü çarkýna katýlama olan süreçleri birbirinden ayýrýn. Elbet türkücünün þarký söylemesi bir geçim karþýlýðý olacaktýr. Ama bu toplum normu dýþýnda astronomik rakamlara ulaþan topluma yabancýlaþma da asla olmamalýdýr. Toplumun inþacý yasasý içinde sen bize þarký söyle, biz senin için geberesiye çalýþýrýz diyen bir ittifaký sözleþme vaki deðildir. Üretim deðeri olmayan katkýlarýn olmalarý deðil topluma egemen zenginlikler olmalarý yanlýþtýr. Egemen olmalarý bizim bilinçsiz oluþumuzdan baþka bir þey deðildir.
1147 
 Bir Uygarlýða Dair 6  (Bayram Kaya)

devami yazý
1148 
 Manaca Sahiplik 2  (Bayram Kaya)

Devami yazý.
1149 
 Toteme Ýliþkin 4  (Bayram Kaya)

devami yazý
1150 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 15  (Bayram Kaya)

Sabaha kadar sanal ve illüzyonla on iki lira olan kundurayla siz, yine altý kiþi giydirirsiniz. Sabaha kadar hiç bir emek gücü üretilmemiþtir. Kunduranýn saklanmasý, ulaþým ya da nakliyesi zaten kundura üretimi içinde ya da sektör hareketi olukla karþýlýðý olan bir üretim hareketi formasyon kýlýnmasýdýr.
1151 
 Tarihi Olan Ýlahi Adalet 3  (Bayram Kaya)

Ama kendi kolektif çevrimli ve düzenli süreçlerinizin; sosyo toplum gibi yalýtýmlý durumlarý içinde iyi-kötü bir seleksiyon olarak çalýþýr. Sosyo toplumsal yapý çekirdeði korunan kiþi bene göre olduðu için yapý ben merkezlidir. Sosyo toplumlar da davranýþlar çekirdeðe doðru gittikçe sýnýrlanýr ve çekirdeðe göre olur. Çekirdekten uzaklaþtýkça genelleþir çekirdeðe göre olmayan tutumlarla bile var olmak zorundadýr.
1152 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 9  (Bayram Kaya)

Üreten iliþkiler içindeki neyden oluþu; çok fazla çýðlýma yapmadan çok gerilere götürülür bir geri baðlaným olan yansýma deðildir. Öndeki aracý belli bir aralýkla takip etmek; dýþtan bir irade oluþla oraya sokulmuþ sýnýrla yasal oluþ deðildi. Þeylerin kendi giriþme baðýntýsýndan ötürü kendisine firen etkisi kesikli sürekli sýnýrlama olmasýydý.
1153 
 El Kavramý 1  (Bayram Kaya)

Her bir bey erki kendi içinde yeni bir sosyo toplumsa kültürler olmakla, El anlayýþýnýn kendine özgü farklý düzenlenin seremonilerine sahiptiler. Yani bunlar oligarþi yapý içinde oligarþiye göre; eþ deyiþle panteonlar birliðine göre putlar olacaktý. El olan, kültürlerin ve ritüellerin varyasyonlarýydý. El anlayýþlý bay erki hep izole kalamazdý. Eþyanýn (olagelen sürecin dinamiðin) doðasýna aykýrýydý. El de kendi düzelenimi içinde dýþa açýlmak zorundaydý. El tipi bay erki yapýlar kaynak sömürüsü yapmakla. Hacim büyümesi yüzey alaný büyümesi olukla dýþa doðru yayýlmasýnýn giriþmeleri içindeki kavgalarla oligarþin sentezli süreçleri baþlatmýþtý.
1154 
 Zorunluluk 1  (Bayram Kaya)

Sosyo toplumsa yapýlar, organik yapýlar ve inorganik yapýlar, türdeþ durumlardan ayrýtüreþlikoluþlara;oradan da yeniden türdeþ oluþlarýyla homojenliðin heterojenliðe dönüþtüðü bir çok farklý düzey düzlem iliþkilerine dönmektedir. Bu homojen, heterojen oluþlar; bir alan etkisi olmakla farklý faz geçiþli deriþimleriyle kaosu ve düzeni ele vermektedir.
1155 
 Tarihi Oluþuyla Ýlahi Adalet 5  (Bayram Kaya)

Bencil ben içte ve dýþta harcadýðý enerji ile yardýmlaþma eksenli kolektif yapý üzerindeki kaynaklarýndan enerji saðladý. Saðladýðý enerjinin bir kýsmýný yine bu kolektif katkýya vermekle yeniden kolektif çevrimi beslemiþ oldu. Kýsaca kiþi eyleme baþlarken tüm her þey gibi sahip olduðu enerji paketiyle kendisini çaðýran eylem oluþa hazýrdý.
1156 
 Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 3  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
1157 
 Ön Ýttfaký Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 2  (Bayram Kaya)

Fakat çevrenin sürekli deðiþme yapmasýyla canlýlarýn çevreye akýllýca uyum yapma süreçleri, tam bir uyumsuzluk oluþla baþarýsýzlýk olur. Hayata tutunma mekanizmasý hayata tutunamama mekanizmasý olmakla bir fiyaskoya dönüþür. Türler yok olur. Ýþte bu kuralýn öznel dünyadaki karþýlýðý da travmadýr.
1158 
 Felsefenin Doðuþu 3  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
1159 
 El Ýle Gelen Ýyi Huy 2  (Bayram Kaya)

Fýkýh ta yetmedi. Düþünsel tartýþmalar baþladý (kelam). Kutsal metnin açýk anlamlarý yanýnda alt anlamlar aramaya baþlandý (bâtinilik). Fýkýh, kelam da yetmedi bu kes de kutsal metinleri yorumlama (tefsir) baþladý! Bu da yetmeyince kutsal metinlerin boþluklarý, Musa'nýn, Ýsa'nýn sözleriyle (hadislerle) doldurdular...
1160 
 Eþitsiz El'in Adil Olmasý 2  (Bayram Kaya)

Kiþi dýþýnda, kiþinin özüne doðru enerji saðlamasý olan karþýlanmalara sahiplik yönelmesi vardý. Bu meþruiyet olandý. Kiþiye meþruiyet olanýn dýþta saðlama yapma iþi çok zorluklarla karþýlanýr. Bu tür karþýlamalarýný yapmak için insan canýný diþine takar. Canýný diþine taktýðý çabalarýný kiþiler dýþta bir araya gelmenin dayanýþmasýyla kiþi-kiþi baðýntýlý sosyal olan, sosyal iliþkilerini ortaya korlar.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.