1- Putperest tadındaki partizanlar yüzünden. Ana muhalefetin başına 74 yaşında hiçbir bilgi birikimi olmayan, yerel yönetim diye ısrar eden bir dede dahi koysan; hala parti adına oy verecek olan, akıl ve bilimden uzaklaşmış bir çoğunluk var.
2- Ana muhalefetin ve muhalefetin muhalif olamama sorunu. Dünyanın hiçbir yerinde adamlar çalıyor ama çalışıyor diye bir şey duyamazsın. Niye? Çünkü muhalefet o kadar basiretsiz ve başarısız ki, kimse onların gerçekten bir şeyler yapabileceğine inanmıyor. Bu yüzden toplumun büyük bir çoğunluğu diyor ki en azından bunlar bir şeyler yapıyor, baktığında bu da bir şey diyor.
3- Altılı masa saçmalığı Cumhuriyetçi geçinenlerin ve İyi olduklarını söyleyenlerin ittifaklarını anlarım da; Saadetti, Devaydı, Demokrattı, Gelecekti falan? Nereye geliyor? Niye geliyor? Bunların oy oranı nedir? Kaldı ki Gelecekin başındaki demedi mi cumhurbaşkanı bizi dinlemezse kriz çıkar, masa falan kalmaz diye. Dedi. Eh bunu duyan niye bile bile tercih etsin?
4- Medya & İletişim problemi. 4-5 kanal dışında çoğu kanal muhalif değil. Farz-ı misal; sağlam bir muhalif lider aday dahi olsa kimlere sesini nasıl duyuracak? Duyursa dahi hemen karalanmayacak mı? Ki bu da bizi madde beşe getiriyor.
5- Korkaklık. Şurada seçime 3,5 4 ay kalmış, daha aday dahi açıklanamıyor. Aman deniliyor ya karalama olursa Korkuyorsan siyaset yapmayacaksın.
6- Toplumu tanıma. İktidar o kadar güzel siyaset yapıyor ki, sanki o iktidar değil de ana muhalefet. Tüm problemlerin sebebi de bu muhalefet partileri Haliyle tekrar iktidar başa gelecek ki bu problemlerden kurtulacağız tadı veriyor.
7- Yabancı seçmenler. Aç izle sokak röportajlarını Yakın zamanda vatandaşlık kazananlar BİLE 74 yaşındaki dedeye ve tayfasına oy vermeyi mantıklı bulmuyor. Tanımıyorlar bile. Ağızlarında sadece tek bir isim var.
8- Seçim Güvenliği. Her seçimde olduğu gibi ana muhalefet bizim kendi sistemimiz var, hiç endişeniz olmasın, takipçisi olacağız diyor, fakat sistem çöküyor. Yine olması değil yine olmaması sürpriz olacaktır.
9- Herkesin yerinden memnun olması. Bugün güç dengelerinin değişmesi demek, çoğu kişinin yerinin değişmesi demek. Bunca sene yatanların güce gelmesi ve geldiğinde de ne yapacağını bilmemesi demek. Bu yüzden bir şeyleri değiştirmek yerine koltuklarını korumak daha konforlu ve keyifli olacaktır.
10- Farklı ve yeni siyasi oluşumlara şans verilmemesi. Aynı kişilere, aynı kişiler; tekrar tekrar oy veriyor ve sonuç üç aşağı beş yukarı değişmiyor. Halbuki topluca yeni ve farklı görüşlere şans verilse bu sefer gerçek kaybeden kim olacak?