..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Ömer Kýrat
Ömer Kýrat - Baþlýk En Son Yazýlýr!
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Yazýsýnýn Özellikleri
Kýsa öykülü ve denemeli, mizahi bir dýþavurum. Bazen de þiirli olabilir.

Edebi Etkiler
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen

Benzer Yazarlar
Woody Allen, Douglas Adams

Özgeçmiþ
1980 yýlýnýn yegane 26 þubatýnda, Ýstanbul Çapa Hastanesinde doðdum. Ama bununla bitmedi ve 2005 yýlýnýn 30 ocaðýna deðin hayatta kalmayý baþararak, siteye söz konusu gün üye oldum.

Bulunduðu Yer
Hem karada hem suda



KAPAK YAZISI: Ýþ bu kapak, Ömer Kýrat tarafýndan hazýrlanmýþ olup tüm haklarý helal edilmiþtir. Ýþ bu Ömer, ailesi ve yakýn çevresince "Ýþ bul Ömer!" teranelerinden bir an olsun kurtulmak için birþeyler yazmak adýna sitenize gelmiþtir. Ýþ bu yazý, ünlü Japon Edebiyatçý Kazumi Ýþbu'nun þu sözüyle bitecektir: "Edebiyat su gibidir; girdiði zihnin þeklini alýr ve beyni efervesan olanlara iyi gelmez!"


  10.12.2008 18:58:45 Hoverkraft'ýn Rotasý 

ARZIN MERKEZÝNE SEYAHAT

Dünya’daki her 4 kiþiden biri Çinli… Yani okeye döndüðünden kuþkulandýðýnýz oyuncunun gözlerindeki sinsi bakýþ genetik olabilir. Ayrýca kullandýðýnýz okey takýmý ve oturduðunuz plastik sandalye ve masadaki örtü de muhtemelen o bakýþlara sahip diðer 1,5 milyar insanýn ortak emeðinin bir sonucu…

Çin malý ürünlerin Global ekonomideki oraný da kabaca ¼ düzeyinde seyretmektedir.  Her arz kendi talebini doðurur mu bilinmez ama bu noktada Çin’in arzý, diðer arzlarýn ölü doðmasýna neden oluyor diyebiliriz.

Hikâyeyi kýsaca özetlersek; Komünizmden doðan ortak üretim kültürüne sahip kalabalýk bir toplum, bir sabah uyanýp kendisini “kapitalizmin seri üretim çýlgýnlýðý” içinde buluyor. Ve üretmeye baþlýyor. Fakat bu sefer gerektiði kadar deðil üretebildiði kadar…

Aynen kanserli bir hücrenin, içinde bulunduðu vücudu yok etme pahasýna büyümeye devam etmesi gibi Çin de her sene %10 gibi bir oranda geliþiyor. Sosyal güvenliðin olmadýðý, maaþlarýn birçok yerde nakdi deðil ayni olarak yani yiyecek þeklinde ödendiði bu; “üretim araçlarý sahipleri cennetinin” kýsa sürede ulus aþýrý dev firmalarýn kalbini (varsa tabi?) kazanmasý pek þaþýrtýcý olmasa gerek.

Üretimin, güneþin doðduðu yere kaymasýyla (maalesef temiz enerji kullanýmý için deðil) Amerika ve Avrupa’daki fabrikalar üçer beþer kapatýlmakta... Ama üzülmeyin! Tanrýya þükür ki hala satýn alýnabilinecek kadar ucuz Çin Mallarý var.

Hatta satýn almanýza bile gerek yok. Çocuðunuzun çok sevdiði animasyon filmindeki karakterlerin plastikten yapýlmýþ oyuncak figürleri yediðiniz hamburgerin yanýnda bedava veriliyor. Ancak oyuncaðý çocuðunuza vermeden önce yýkamanýzý tavsiye ediyorum çünkü tamamen saðlýksýz koþullarda çalýþan ve muhtemelen tamamen saðlýklý olmayan bir Çinli çocuk tarafýndan üretilmiþ olabilir.

2008 Olimpiyatlarý neden Çin’e verildi sanýyorsunuz? Biraz olsun çalýþmayý durdurmalarý için elbette! Çin 2 Trilyon Dolarlýk Rezervi için bir madalya alýr mý bilinmez ancak her kýtayý simgeleyen olimpiyat halkalarýndan Sarý olanýnýn (Asya) diðer halkalara kapsama kümesi muamelesi yapacaðý ve bundan sonraki tüm olimpiyatlarýn Pekin’de yapýlacaðý korkusu herkesi sarmýþ bulunmakta. 


  03.03.2008 09:27:00 Hoverkraft'ýn Rotasý 

                                                Bizim Temel Birgün...

Pazartesiyi çarþambaya baðlayan akþam, yani salý akþamý baþlamýþtý herþey... Evlerinin önünde duran metruk bina yýkýlmýþtý. Gelecekte ayný akýbete uðrayacak halefinin yapýmý için gereken temel çukuru kazýlýyordu þimdi... Kulaklarý olmamasýna raðmen “kepçe” adý uygun görülen kazý makinasýnýn operatörü, çukur kazmak þeklinde özetlenebilecek karmaþýk operasyonu hakkýyla icra etmiþti bütün gün... Ve þimdi elektrik kesintisi nedeniyle çalýþmalara ara verilmesinden faydalanarak uyukluyordu. Neredeyse tüm þehri etkileyen bir kesintiydi.

Bu sýrada yarýn sabaha kadar mesaisine ara veren adam inþaat manzaralý evine gelmiþ ve sadece elektrik kesildiðinde görülen yýldýzlara bakmak için balkona çýkmýþtý. Durum hiç hoþuna gitmiyordu. Yeni bina tüm manzarasýný kapatacaktý. O zaman elektrik kesilse bile yýldýzlarý göremeyecekti. Gerçii o an bilmiyordu ama ironik bir þekilde inþaatý yaptýran adamýn adý Murat Yýldýz idi ve binasýna kendi soyadýný verecekti sanki bina, sevdiði kadýnýn rahminden çýkmýþ gibi...

Dükkanýna, þirketine, sahip olduðu taþýnmaz mallarýna kendisinin veya sevdiði birinin adýný/soyadýný veren insanlardan hoþlanmazdý. Mide bulandýrýcý bir sahiplenme þekliydi bu... Hoþ, bina sahibinden nefret etmesi için bunu bilmesine gerek yoktu. Zaten nefret ediyordu.

Birkaç dakika sonra ortalýk kalabalýklaþtý. Manzara Katili, son model arabasýyla inþaat alanýna gelmiþti ve inþaat þefiyle mühendise ne kadar anlayýþsýz ve öküz bir herif olduðunu anlatmakla meþguldü.

Binanýn bulunduðu yerin yakýnýnda 3 adet sokak lambasý vardý. Dolayýsýyla gece 10’a kadar sürmesi planlanan kazý için ekstra bir ýþýklandýrma gereði duyulmamýþtý. Ama bu beklenmedik elektrik kesintisi iþi bozmuþtu. Aksi gibi kazý makinasýnýn farlarý da çalýþmýyordu.

Tartýþma daha doðrusu iþ adamýnýn küfür resitali, inþaattaki herkesin kovulmasýyla sona erdi. Uykusundan kovularak uyandýrýlan kepçe operatörü; uyku maðduru ve mahmuru olsa da maðrur bir þekilde orayý terketti. Karþýsýndaki aðzý bozuk zavallýnýn seviyesine inmedi. Sadece “Piçoðlupiç!” diye içinden geçirdi. Gerçi bu küfür mantýk örgüsü bakýmýndan pek saðlam deðildi. Zira “Piç” babasý belli olmayana denir. Fakat piç olan kiþinin bir baþka piçin çocuðu olduðunu biliyorsak aslýnda babasý belli demektir. Her neyse...

Onca paraya raðmen istediðini, istediði gibi yaptýramayan iþ adamý önünde duran çukura bakakaldý. Öyle öfkeliydi ki elektrik gelince ya da sabahýn ilk ýþýklarýyla iþi kendisi bitirmeye karar verdi. Az önce yaktýðý purosunu temel çukuruna attý. Ardýndan da purosunun üstüne düþtü. Ýki gündür aralýklarla yaðan yaðmur nedeniyle balçýklaþmýþ zemin düþüþünü yavaþlatmýþtý fakat kalkýþýný da zorlaþtýrýyordu. O sýrada bir motor gürültüsü duydu. Yardým istemek için aðzýný açmýþtý ki tonlarca aðýrlýktaki kepçe onu çamurun derinliklerine batýrdý. Birkaç saniye sonra çýrpýnmasý durdu. Ama kepçe durmadý. Taa ki topraktan ayrýþtýrýlamayacak bir hale gelene dek, çiðköfte misali adamý topraða yoðurdu. Zifiri karanlýkta yaþananlarýn tek þahidi yýldýzlardý...


  21.02.2008 11:45:45 Hoverkraft'ýn Rotasý 

ABiDe-i Hürriyet

Kimi zaman dev bir dalga (Deep Ýmpact, The Day After Tomorrow) bazen kýzgýn, dev bir yaratýk (Moster isimli yeni film) tarafýndan yerlebir edilen o meþhur heykelden bahsetmek istiyorum. Belki sizin hatýrladýðýnýz baþka filmler de vardýr, yüzünde hiçbir kýzgýnlýk ifadesi olmayan yeþil devimizin benzer bir akýbete uðradýðý...

Tabii farklý þekilde kullanýldýðý bir örnek de var: Hayalet Avcýlarý 2 filminde, yerinden kalkmýþ ve New(arne)york sokaklarýndan geçerek, kötü bir hayalet tarafýndan kontrol edilen sanat müzesine giriþmiþti.

X-Men serisinin ilk filminde bu sefer taraf deðiþtirmiþ ve kötü adamýn yarattýðý mutasyon makinesine platform olmuþtu. Yanlýþ hatýrlamýyorsam bir Batman filminde de kullanýlmýþtý.

Bunlar benim hatýrladýklarým. Çoðu yeni olan filmler.
Her neyse... Amerikan film endüstrisinde Özgürlük Heykeli’nin rolü üzerine bir zevzekleme yapmayacaðým merak etmeyin.
 
Ya da Amerikan halký üzerinde sürekli bir korku atmosferi yaratmak isteyen yönetimin, Hollywood ile iþbirliðine girerek “Özgürlüðünüz Tehdit Altýnda” þeklindeki gizli mesajý beyinlere enjekte etmek için özgürlüðün en bilinen simgesini kullanmasý þeklindeki komplo teorisinden de bahsetmeyeceðim.

Ben, adýný “Özgürlük” kavramýndan alan bir heykel olamayacaðýndan bahsedeceðim. Zira bütün gün orda öylece dikiliyor. Üzerinde bulunduðu “Liberty” adasýna -ki o da adýný “özgürlük”ten almýþtýr ve dolayýsýyla ada ve heykel kardeþtirler ama ada, sürekli kardeþinin eteðinin altýna bakmaktadýr- mýhlanmýþtýr ve birgün o ýssýz adadan kurtarýlmayý beklemektedir.

Nasýl ki sevginin resmi yapýlamazsa, özgürlüðün de heykeli olmaz. Ýstediði þeyi seçmek ve seçtiði þeyi yapabilmek ise hürriyet; o zavallý kaya parçasýna hapsolmuþ, sürekli hýrpalanan, acý çeken, yalnýzlýða mahkum bir heykel, olsa olsa insanlýðýn ortak acýlarýnýn simgesi olabilir. Ki zaten öyle deðil mi?

Ek bilgi: Olimpiyat ateþini yakan ilk kadýn atlet 1968 Meksika olimpiyattýnda yarýþan Norma Enriqueta Basilio dur. Kafasýnda defne yapraðýndan tacý, elinde meþalesi ile Özgürlük Heykeli’nden tek eksiði sol elindeki Baðýmsýzlýk Bildirgesi dir. Villa Zapata!
 
 


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.03.2024 06:57:50