Adem KALINSAZ

Gezi Notları: Bursa İzlenimleri - III

Tophane’den Üftade Cami’ne doğru ilerlemekteyiz.
Önümüze çıkan tabela Uludağ Milli Parkı’nın gittiğimiz güzergâhta olduğu müjdesini veriyor. Ancak Bursa’ya ayırdığımız bir güne bu kadar çok tarihi, milli, dini ve kültürel alanı sığdırmak imkân dâhilinde değil. Bursa için en az bir haftalık bir proğram yapmak lazım ki, gidilmesi,

Gezi Notları: Balıkesir İzlenimleri - II

Balıkesir ilimiz, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasının ardından kurulan Karesioğulları Beyliği’ne başkentlik ve ev sahipliği yaptığı tarihi bir kentimizdir. Bu nedenle hem Karesioğulları beyliği döneminden, hem de Osmanlı dönemine ait tarihi mekânları içerisinde barındırmaktadır.

Gezi Notları: Balıkesir İzlenimleri - I

Hayata dostça yaklaşıyorsanız, dostlarınız vardır; her daim zamanı birlikte değerlendirdiğinizde mutluluk hissedeceğiniz dostlarınız. Genelde okul, asker, hac ve yolculuk arkadaşları, arkadaşlığın kavileştiği dostluğu oluşturan unsurlardandır.

Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yolları

Ozan tabakasının delinmesi, küresel ısınma ve iklimlerin değişmesinde insanının çevreyi bilinçsizce kullanması vardır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye topraklarının yüzde 27’sini kaplayan ormanlık alan, bugün (verimli ormanlık alanı) yüzde 14’lere kadar gerilemiştir. Bu bağlamda TEMA Vakfı’nın ve Pankobirlik’in çevreye karşı duyarlıklıkları ve katkıları takdire şayandır.

Fethin Anahtarı

Fetih; açmaktır.
Açmak ise kapalı olanı, ya hayırla kırıp dökmeden, hayra hizmet olsun diye, ya da tam tersi kırıp dökerek, zor ve zorba bir anlayışla yakıp yıkmak için anahtar, söz, fiil ve ruh kullanmaktır.

Milli Egemenlik ve Son Gazi

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” Anlayışının yolu ülkemizde milli mücadelede çetince mücadele yapmaktan geçmiş ve zor şartlarda kazanılmış ve bu sebepten kıymetini eskitmeyen bir ilke olma özelliğini idame ettirebilmiştir.

Aşka Dair... Yunus'ça Bakış

Başında kavak yelleri esenlerle, kavak yellerini savuşturanların en azından kıyısına uğradığı ya da uğratıldığı bir limandır aşk kapısı.
Bu kapı gönüldendir. Giriş ve çıkış ancak kalpten geçer. Eğer gönlün kapısı nazikçe, edebine uygun, cesaretle çalınırsa kapının açılması kolaylaşır ve misafirlikten ev sahibi konumuna geçilebilir. Yok, eğer

Üstad

Bir mecliste: “Üstad İskender Pala bu konuyu şöyle ifade ediyor.” demiştik de, mecliste bulunan bir dostumuz: “İskender Pala ne zaman üstad oldu?” tepkisinde bulunmuştu.
Peki, üstad nedir? Ya da üstad kimdir, kime denir?
İskender Pala üstad mıdır?

Din

Ol Nur Doğdu

Ebabil kuşlarının bıraktığı taşların üzerinden az bir zaman geçmesine rağmen Mekke’deki bereketsiz hayat Mekke sokaklarında ve bilahare küre-i arzda kol gezmekteydi.
İnsanlık adına ne varsa toprağın altında kalmış, toprağın üstü cehaletin pençesinde kıvranmaktaydı.
Şan, şöhret ve itibar henüz adı konmamış kapitalizmin kurallarına bağlanmıştı. Paran

İçki Sahte, Ölüm Gerçek

Sarhoş tiplemelerinin en güzel örneklerini bize kahkaha attırırken düşündüren Levent Kırca sergilemektedir. Tipi zaten rolünün adamı olduğunu göstermektedir. Bir de işin içinde tiyatroculuk olunca rol için bulunmaz kaftan olmaktadır.

Kör Şeytanın Kör Gözüne...

Şeytan; bazen “Şey”, bazen de “Tan” olarak karşımıza çıkıyor ve ben buradayım işte tam da elinizdeyim, kalbinize yöneliyorum, bu muvaffakiyetimi size borçluyum aziz dostum, naralarını duymayan biz ins’e kendi kelamıyla selam ve teveccühte bulunuyor. Karşılık olarak da; “Ne kadar güzel değil mi? Şu güzellik bende olsa da, kırk

Atatürk'ün Kardeşleri

On altı yıl resmi tedrisattan geçtim, on bir yıldır da öğretmenlik yapıyorum. Okumayı ve araştırmayı seviyorum. Buna rağmen Atatürk’ün kardeşlerinden haberdar değildim.
Öğrencimden öğrendim
Ayıp mı? Hicap duymam gerekir mi?

Ne Kadar İtibar Etmeliyiz?

Günün birinde cep telefonunuza şöyle bir mesaj gelenlerden misiniz? Eğer cevabınız evet ise bu yazıyı sonuna kadar okuyacağınızı ümit ediyoruz.
Mesaj: “Bu gece saat 03.00’de Filistin için Teheccüt namazına kalkılacak ve dua edilecek. Lütfen Allah rızası için bu mesajı on kişiye yolla.”

"Fikrim Yok"

Bazı anketlerde üç şıklı sorular sorulur: “Evet”, “Hayır”, “Fikrim Yok”
Soru her ne kadar masum gibi dursa da bana pek masum gelmez. Bilmiyorum, edebiyatçılar ya da felsefeciler ne derler bu hususta.
Soru garip, eğer kesin neticeli bir anket ise neden fikrim yok şıkkını koyarlar.

Başa Dön