..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 13  
Bayram Kaya
Kolektif alan kiþi davranýþlý salýným genlikleriyle iç içe geçiþen giriþmelerdir. Aç insanýn salýnan frekanslarý savunma durumunda olan kiþinin salýným frekanslarý arasýndaki boþluklu tanecikli kýsýmlarla giriþen eylemiyle kolektif ortamýn iþlerge kuvveti dediðimiz tahrik enerjisini ortaya koymaktadýr.


:DHB:
Burada hem geleceðe miras olup aktarýlacak hem de sizin yarýn için baþlangýç depo enerjinizi oluþacak kolektif birikimin olmasý nedenle sizin; ne yarýn endiþeniz vardýr. Ne yarýna miras býrakma endiþeniz vardýr! Öyleyse sizin herkesle ayný olan birim emek gücü sürenizle üretemeyeceðiniz bir on binlerce kiþinin emek gücüne sahip olmak niyeydi ve nasýldý?

Emek gücü üzerinde üretilen enerjinin tüketimden fazla olup, yarýn için baþlangýç enerjisine ya da çalýþamamanýn enerji saðlamasýna, amortismana vs. ye dönüþen kolektif birikimi; seçilmiþ kiþilere rýzk diye veren hile karþýsýnda kiþiler; toplumsal baðlarý aþýnmýþ olmakla çökmüþ bir moral deðerleri ile sefaletin içindedirler. Güya güzel ve örnek ahlaký ve refahý aramaktadýrlar. Amiyane tabirler eðer yerseniz.

Herkesle ve hepimizle; herkese ve hepimize göre iþlerge kuvvetin iþleyimiyle, kolektif birim zamanlý çalýþma ve üretim diyen kolektif alan; kiþinin muhtaçlýðýný ve yarýn endiþesini (tekil kazanç edinmesini) öngörmez. Kolektif birikim herkese göre olduðunda, herkesin yarýn endiþeniz yoktur. Depo enerji herkesle, herkese göre olmaktadýr.

Futbol da, ses gücüyle vs. ayný birim süre içinde ortalamada biraz fazla emek gücü ortaya koyan kiþilerin astronomik kazançlar edinmesiyle yurttaþlarýn ensesinde boza piþiren cehaletlerin; matematikte, elektronikte, felsefe bilmemekte, saðlýkta, buðday üretmede, maden çýkarmada, araba tamiri gibi yýðýnlarca alanda ayný baþarýyla olamayýp; hatta hiç olmalarý karþýsýnda; ayný birim sürede ortalamanýn da gerisinde olan bu kiþilerin bu geriliklerine karþý sözüm ona kazanç kayýplarý dengelenmiþ midir?

Yoksa köleci mantýðýn gereði, birinin efendi olup; diðerinin muhtaçlýklarý olacak biçimde; bir alandaki baþarýnýn diðer alandaki cehaletlerine, geriliklerine karþýlýk bir denkleþme olacakken sadece futbol üzerinde baþarýyla ödüllenmiþler mi?

Köleci sistem yozlaþmalý yansýma olan ticari öðretinin eylem hýrsý, gelir getiremeyenler üzerine gelirsiz ligin de yeni bir stresi olarak yansýr. Eðer inþanýn temelinde deðiþtirme deðeri ne artan ne azalan karþýlýklý emekler deðiþimli denkleþme yoksa kâr hýrsýyla, kazanç nedenle herkesin tacir olmamasýný nasýl öngörecektiniz.

Buna aptalca "tacir olmak için önce üretilip satýlacak, tüketime konu olacak bir malýnýzýn olmasý gerekir" demeyin. "Ticaret böylesi bir dengedir" demeyiniz. Baþlangýç koþulu belirleyiciliði ticaret yapmak için yapýlan üretimi bilmez.

Baþlangýç koþulu doðada saðlama yapan rasgeleliklerin doða gücü karþýsýnda yardýmlaþan, dayanýþan; doða gücüne karþý direnci büyütmekten doðan bileþimin kolektif tahrikli iþlerge ve iþleyim gücünden doðmuþ saðlama paylaþým hareketidir.

Kiþinin 24 saat çalýþmayla sýnýrlý emek gücü iþlerge kuvvettir. Bir emek gücü ile olan meþgul olan iþlerge kuvvetin; diðer emek güçlerine karþýlýk olarak deðiþilmesi; iþleyim kuvvetiyle kolektif bir tahrik gücüdür.

Ticaret, kâr yapma, kazanç gibi köleci enfeksiyonlar inþaca olan kolektif tutumla organize olmuþ kolektif üretim koþullarýnýn geliþmesi, oturmuþ bir yapý sistem olmasý içine çok sonradan konmuþ hileci köleci tuzaklardýr.

Köleci sistemler deðiþilir üreten emeði deðil, kazancý, ticareti ön görür. Ve kazanç kutsaldýr der! Kazancýn on da dokuzu ticarettir der. Emekten ve deðiþilir karþýlýkla üretimden bahsetmez bile. tacirliðinde emek olduðu demagojisi yapmayýnýz.

Çünkü kolektif inþa ticareti öngören bir bileþilme oluþan alan deðildir. Ticaret denen olgu ittifaklarla ganimeti El mantýðýyla geniþleyen coðrafya alan içine emekler deðiþimini ulaþtýrma hizmeti olarak sonradan ortaya çýkmýþtýr.

Elbette genleþen bir üretim hareketi alanýnda ulaþtýrma þarttýr. Ulaþým gerekliliðini de içeren kâr mantýklý ticaret sonradan olan sonuç olan durum ve kâr mantýðý gibi yapaylýklar olmakla saðlatan üreten baþlangýç koþulu gibi ortaya konamaz.

Tuzu eline almakla avcýya doðru koþan biri avdan bir parça et alýp karþýlýðýnda tuz veren ticaretle deðil kolektif sistem kurmak, inþaca bile olamazsýnýz. Ama bir kez kolektif sistem kurulup iþlerlik kazandý mý artýk tuz ticaretiyle de inþa kurarsýnýz. Ýnsan ticaretiyle de inþa kurarsýnýz. Çünkü bunlar denklikle deðiþilen emek gücünün kolektif depo enerjisi üzerine çöreklenen sömürüyle olasýdýr.

Çöreklenilen kolektif depo enerji kolektif alana dönmemekle kiþilerde yarýn endiþesiyle ha bire çalýþma, ha bire asalaklarý doyurmaya; "çok þükür bu gün de karným doydu. Bunu da bulamayan var" diyen þükrediþ ve toplumuna yabancýlaþma ortaya konur.

Paranýn kolektif emekler üzerinde bir deðiþtirme deðeri kolaylýðý olmasýyla; herkesle kolektif gücün oluþtuðu, kolektif gücün herkese daðýtýldýðý, kolektif gücün herkese göre depolandýðý yer þimdiki deyimle kolektif alanýn maliye ve hazinesidir. Maliye ve hazine de planlama düzenlemesiyle kolektif alan kökenli olup eski totem güçle þimdi devlettir.

Totem alan herkesle, herkese saðlasýndý kolektif alandý. Totem alan dýþa kapalý giriþmeydi. Saðlasýndý katýlým ve paylaþým iliþkileri totemi ortamýn faaliyetiydi. Bu alanýn tüzel öznesi totemdi tabu anlayýþlýydý. Totem alan saðlasýndý düzenlemeler ve organizasyonlar gereði (belli belirsiz kurumlaþmalar gereði) totemi merkez iþ güç gibi görevlenmeleri ve görevleri organize ediyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.