..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Yûþa Irmak




18 Mayýs 2022
Füsun Akatlý’nýn Öldüðü Gün  
Yûþa Irmak
Gün aþmýþtý. 2010 yýlýydý. Telefonum çaldý. Arayan iþ yerinde yýllarca birlikte çalýþtýðýmýz baþ editörümüz Mustafa abiydi. Neþeyle açtým. “Mustafa, sesin çok yakýndan geliyor hayrola!” (Oysa yýllýk iznin de Ceþme’deydi) demeye kalmadan, o sesin içinden soðuk bir rüzgâr geçti. Kekeleyerek, zorlanarak “Caným çok sýkkýn Yuþa! Sen tanýmýyorsun ama ben çok iyi tanýyorum. Hocam, Füsun Akatlý vefat etti.” diyordu…


:DHJ:
Gün aþmýþtý. 2010 yýlýydý. Telefonum çaldý. Arayan iþ yerinde yýllarca birlikte çalýþtýðýmýz baþ editörümüz Mustafa abiydi. Neþeyle açtým. “Mustafa, sesin çok yakýndan geliyor hayrola!” (Oysa yýllýk iznin de Ceþme’deydi) demeye kalmadan, o sesin içinden soðuk bir rüzgâr geçti. Kekeleyerek, zorlanarak “Caným çok sýkkýn Yuþa! Sen tanýmýyorsun ama ben çok iyi tanýyorum. Hocam, Füsun Akatlý vefat etti.” diyordu…


Ben o gün bu ismi ilk kez duymuþtum. Yýl 4 Temmuz 2010’du… Sonra kesik kesik bir þeyler konuþtuk. Çünkü iþ yerindeydim. Benden istediði birtakým kitaplar vardý. Kargo yapmamý istemiþti… 1944 yýlýnda doðmuþ olduðunu, günde iki paket sigara içtiðini, yakalandýðý akciðer kanserini konuþmuþtuk.

O günden yýllar sonra paneline katýldýðým Selim Ýleri Bey'e söylemiþtim... Bu dünyada tanýþmayý, konuþmayý en çok istediðim, oturup bir konuþabilsek, çok iyi anlaþacaðýmýza inandýðým insanlardan, yazarlardan biri olduðunu Akatlý'nýn. Bu sözlerime çok sevinmiþti Selim Ýleri. Oysa apayrý dünya görüþlerimize, yaþam biçimimize raðmen onunla anlaþabilecek ortak noktalar bulabileceðimden emin olduðum için böyle söylemiþtim. Size bir þey diyeyim mi! Ölüm gelince var ya o ölüm! Ýnsanýn dünya görüþü dediðiniz þey de bildiðiniz hikâyeye, masala dönüþüyor vallahi! Çünkü söz bitiyor orada ve susuyorsunuz. Öylesi kederli bir suskunluk içinde düþünüp duruyorsunuz…

Peki Füsun Akatlý’yla niçin tanýþmak, konuþmak istemiþtim? Üzerimde hakký olduðuna inandýðým için. Edebiyata, özellikle denemeye emek vermiþ; dilin ve kültürün hakkýný yýlmadan savunmuþ bir yazar olduðu için…

Deneme yazarý olmaya bunca inanmýþ, güvenmiþ ve ömrümü onun yoluna vermiþsem, bunda Akatlý’nýn verdiði “güvence”nin payý olduðunu düþünüyorum… Onunla oturup deneme üzerine konuþmak, yýllar evvel bir sahaftan aldýðým “Yaz Baþýna Neler Gelir”i ne çok okuduðumu, ondan neler öðrendiðimi yüzüne karþý söylemeyi çok isterdim… Daha geçen hafta, pazar günü kurs verdiðim bir okulda bir grup gençle edebiyat sohbetleri yaparken ismini anmýþtým. Ancak ne yazýk ki Akatlý artýk bunu bilemeyecek…

Evet Akatlý da diðer solcu ve Kemalist yazar takýmý gibi tam bir din düþmanýydý. Bir çok Müslümaný, hatta alimi hakir gören yazýsýný okumuþ, çok içerlemiþtim. Özellikle “baþörtü”lü kýzlar ile ilgili söylediði sözler, verdiði demeçler yüzünden Akatlý’nýn dünya görüþünün çok sýð olduðu inancýmý iyice pekiþtirmiþti. Gerçekten böylesi bir yazarýn, aydýn bir insanýn böyle basit konulara takýlýp kalýyor oluþu, belki de korkuyor oluþu ideolojik bakýþý çok üzmüþtü beni. Ve ona bu tutumu hiç mi hiç yakýþtýramamýþtým. Bugün her þeye raðmen saygýyý elden býrakmadan bize yazma üzerine verdiði tüm bilgiler için kendisine huzurlarýnýzda teþekkür etmek istiyorum. Zira dediðim gibi ölüm her þeyi anlamsýzlaþtýrýyor, tüm kýrgýnlýklarý bitiriyor. Bir insaný incitmiþ olmak ihtimali ve Alev Alatlý’nýn o meþhur “helalleþme” konuþmasýndan yola çýkarak dünyadan göçüp gitmesi içimizdeki çok þeylerin geçip gitmesine neden oluyor. Kýrgýnlýk, hesaplaþma duygusu, kötücüllük insaný küçültmekten baþka hiçbir iþe yaramýyor… Ve karmakarýþýk bir sürü düþünce içinde bocala dur durabilirsen bir insan olarak… Sonra düþündüm… “Sevgisizlik”, dedim kendi kendime… Evet gerçekten bütün mesele bence buydu. Sevgisizlik… Her birimiz, kendimizi aþamadýkça, bizim gibi düþünmeyenleri, hatta hasýmlarýmýzý bile sevemedikçe dünyayý güzelleþtirmenin, yaþanýr kýlmanýn imkâný yok. Akatlý’da eksik olan tam olarak buydu bence! Yani tanýmadýklarýna, dokunmadýklarýna, bilmediklerine karþý önyargýyla beslediði garip bir sevgisizlik hissi…

Füsun Akatlý’nýn öldüðü günü bu yüzden dün gibi hatýrlarým. Baþka hiçbir iþe el sürmeden, doðruca kütüphaneme gidip çok beðendiðim “Yaz Baþýna Neler Gelir”i, “Edebiyat Defteri”ni, “Kültürsüzlüðümüzün Kýþý”ný tekrar okudum doðum gününde..

“Ölmek deðildir ömrümüzün en feci iþi / Müþkül odur ki ölmeden evvel ölür kiþi” diyen þaire kulak verelim” cümlesiyle baþlayan yazýsýný okurken buldum kendimi.
“Sýralý ve sýrasýz ölümler, doðal sayýlan ölümler, isyan ettiren ölümler, toplu ölümler, öldürümler, ‘acý bir ölüm’ler, ‘elim bir vefat’lar, bize deðenler, deðmeyenler, hayatýný kaybedenler ve etkin veya edilgin intiharlar… Bize hep ölüm hakkýnda deðil, hayat hakkýnda bir þeyler öðretiyor.” diyordu.

Evet, “hayat” hakkýnda her insana bir þeyler öðretiyor yaþanan ölümler. Sevgisizliðin açtýðý yaralar hakkýnda, herkesi sevebileceðimiz hakkýnda, dünyanýn cedelleþmeye deðmeyeceði hakkýnda þeyler yani…

Füsun Akatlý’nýn öldüðü gün ve doðduðu gün karþýmda onun kitap kapaðýnda gülümseyen fotoðrafý ve bunlarý düþünmüþ not almýþým yýllar önce defterime… Þimdi evdeyim. Balkona çýktým, telefonda “Kýrmýzý Kedi Yayýnlarý’nýn Akatlý’nýn doðum gününü kutladýðýný gördüm.

Gökyüzü sonsuz geniþ saðcý, solcu, liberal, dindar, abiler, ablalar, kardeþlerim. Sadece Türkiye’deki tüm insanlarý yani 85 milyona bile Ankara’nýn Karamankazan ilçesinin topraklarýna sýðdýrabiliyorlar.
Ve Gökyüzüne doðru bakýp tekrar mýrýldandým:

Ýnsan ölüyor iþte, birbirimizi severek, anlayarak yaþayabilirdik! Ýnsan doðuyor iþte, birbirimizi severek, anlayarak yaþayabiliriz…

Ama bundan köre ne…

Kalýn saðlýcakla.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþamak Nedir?
Kitap Deðil, Makale Deðil, Mektup…

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Aðaç Deyip Geçme!
Anýlarýn da Meskeni Var
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Çekyataltý Romanlar II
Yabancý Gözüyle Türkler
Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.