..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye bağlı değil. Devam etmek için F11'e basın...
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > İlişkiler > Aysel AKSÜMER




19 Ekim 2022
Duygusal Zeka  
Aysel AKSÜMER
Keşke sonsuz aşklar garanti olsa.


:ICA:
"Duyguların zekası olsaydı ne olurdu acaba?" diye karalamışım bir küçük kağıda. Nereden esmiş aklıma, ne zaman yazmışım onu da bilmiyorum. Geçenlerde bir şeyler ararken eski bir kitabımın yaprakları arasında buldum. Altı boş kalmasın istedim notumun.

Aklımdan geçen bu düşünce yani
"Duygusal Zeka" terimi ilk kez 1990 larda Salovey ve Mayer tarafından “Kişinin kendisinin ve başkalarının duygu ve hislerini gözlemleyebilme, aralarındaki farkı ayırt edebilme ve kişinin düşünce ve hareketlerine rehberlik etmesi için bunu kullanabilme yeteneği" olarak tanımlanmış ve ben bu bilgiden tamamen bihabermişim. Araştırınca bu açıklamaya ulaştım,

"Aklın olduğu gibi duyguların da yolu bir" diyebiliriz bu durumda. Herkesin bir şeyler aklından geçer birileri de resmiyete dönüştürür.

Yaşadığımız duyguları bir başkasının da aynı oranda hissettiğine pek inanmak istemiyoruz. Bizim sevdamız daha büyük, içine düştüğümüz girdap daha derin, yaptığımız fedakarlık başkasına kıyasla daha yüceymiş gibi. Ölüm, kimi daha az etkiler ki ya da özlem duygusu.

Kirpi yavrusunu kadife tüylü yavrum, diye severmiş, herkes kendi annesini, babasını dünyanın en iyisi, en güzeli ilan eder. Toplu çekilmiş bir fotoğrafta ilk kendimize odaklanırız nasıl görünüyoruz diye. Biraz megalomanız da dürüstçe söylemek gerekirse. Bazen eleştirsek de beğeniriz aklımızı, bedenimizi. Başkalarından daha çabuk affederiz kendimizi; yaptığımız hatalarda, yanlış kararlarda.

Gelelim duyguların zekasına. Pek çok duygu arasından aşkı seçtim üstünde düşünmek için. Ne yalan söyleyeyim aklımdan geçenlere gülmedim desem yalan olur.

Mesela; "IQ'su yüksek veya düşük aşk" olayı. Zeki insanlar, aşık olmak için matematiksel formüller mi geliştirir? Sınava girip en yüksek puanı mı alırlar?

Tersini düşünelim IQ seviyesi düşük olan birinin sevdası sorgulanır mı? Ya da ortalama zekayla aşk
idare eder mi uzun yıllar sürecek bir birlikteliği?

Gerçek aşkın zekayla, mantıkla, ilim, irfan, bilimle alışverişi yok bence.

Kırmızı kalbe çıkıyor bütün aşk yolları. Ancak en büyük aşklar için tam teşekküllü bir hastanenin Kalp Damar bölümünden sağlam raporu almak da gerekmiyor. Gönül İşleri Başkanlığı, Aşk Bilim Kurulu, Sevda Bakanlığı, Kırık Kalpler Teftiş Şubesi vs. de yok.

Her şeye bir mana yüklüyoruz. Okumakla adam olunmadığı gibi aşık da olunmuyor. Okuma yazması olmayan bir çift de sonsuz aşkı pekala yakalayabilir, tadabilir.

Keşke birbirine aşık her çift son nefeslerine kadar, iyi günde kötü günde elele olabilselerdi, sevginin içine saygıyı, hoşgörüyü, adil olmayı, empatiyi, anlayışı, dinlemeyi ve anlamayı katabilselerdi. İnat, kibir, gurur, bencillik, öfke, ilişkide lider olma sevdası bir hastalığa çok iyi gelebilecek bir ilaca isteyerek ya da istemeden kuvvetli yan tesir oluşturmaya benziyor. Bu, ilacı bırakmaya kadar götürüyor. Aslında insan insana ilaç gibi gelirken zehirleniyor aşk maalesef.

"Duygusal zeka açıklığı" tabiri düştü aklıma belki o da vardır, böyle dileklerde de bulunuyordur insanlar birbirine. Derin mevzular bunlar. En iyisi herkese mutlu, sevgi dolu günler temenni ederek son noktayı koymak.

Kalın sağlıcakla...








Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İlişkiler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dünya İyilik Günü
İçimizdeki Yangın Merdiveni
Gözyaşlarım Nerede?
Buyur Buradan Yaz
Gönül Kapısı
Öteleme
Yine Ne Oldu?
Merhaba - Elveda
Durgun Saatler
Nasihat ve Tavsiye

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Keşke
Taksiler Kan Kırmızısı
Yaralı Ben Ama Kan Yok
Dokunmak Dokunuyor
Ajda Pekkan
Nereden Başlasam?
Bir Daha ki Sefere
Sıradışı Tarzlar
Ruhumun İçi
İnsan Profili

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Şiir]
Global Yalnızlık [Şiir]
Deliksiz Suskunluk [Şiir]
Gelişi Güzel [Şiir]
Kırık Bir Aşk [Şiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Şiir]
Doğaya Karışmak İstiyorum [Şiir]
İstanbul Düşü [Şiir]
Bohçadaki Sözler [Şiir]
Erik Ağaçları [Şiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla İlişkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiği Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reşat Nuri GÜLTEKİN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.