..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > eyyüp yýldýrmýþ




2 Aralýk 2008
Kýzlar Sinisi Efsanesi  
eyyüp yýldýrmýþ
Kýzlar sinisi Efsanesi Yurdumuz efsaneler konusunda çok zengindir. Bir dolaþmaya çýkýverin, hangi çeþme baþýnda oturup yorgunluk gidermeye kalksanýz etrafýnýzý çevreler efsaneler. ..


:DAAJ:
Anadolu Efsaneleri(1)
Kýzlar sinisi Efsanesi
Yurdumuz efsaneler konusunda çok zengindir. Bir dolaþmaya çýkýverin, hangi çeþme baþýnda oturup yorgunluk gidermeye kalksanýz etrafýnýzý çevreler efsaneler. Susuzluðunuzu gideren çeþmenin çaðýltýsý bile dinlemeyi bilen kulaklara neler fýsýldar. Tabii dinlemesini bilene, dinlediðini anlayana. Seyahatler sýrsýnda uzun yollar boyunca sizi adý adým takip eden aðlayan kayalara ne demeli. Dikkatli bakýnca gözünden süzülerek gelen yaþý siz bile görebilirsiniz. Taþ aðlar mý demeyin aðlar. Hem de ne aðlamak. Akan gözyaþý dere olur, ýrmak olur, sel olur aðlayan kayanýn. Yýllarca hatta asýrlarca gerçekten yaþanmýþ gibi kuþaktan kuþaða aktarýlan öykülere efsane denir. Efsanede anlatýlan olaylar bazen hayali olabilir. Ama efsaneler çoðunlukla gerçek olaylara ve gerçekten yaþamýþ kiþilere dayanýr. Bu öykülerin çoðu kahramanca iþler yapmýþ kiþilerle ilgilidir. Eski Yunanlý þair Homeros Ýlyada ve Odysseia adlý destanlarýnda krallara ve kahramanlara iliþkin efsanelerden yararlanmýþtýr. Kral Arthur ve þövalyeleriyle ilgili birçok öykünün kaynaðý efsanelerdir. Gerçek bir kiþinin yaþamýna dayanan Köroðlu adlý halk öyküsü de çeþitli efsanelerle karýþmýþtýr. Efsaneler bir bölge ya da halkýn kültüründe önemli yer tutar. Mitolojiyle de yakýndan iliþkilidir.
Sizlere Sivas/ Yýldýzeli yöresinde anlatýlan bir efsaneden söz etmek istiyorum. Eksik ya da fazla, yalan veya doðru orasý pek bilinmez, baþta dedik efsane bu. Karþýmýza ne çýkar belli olmaz. Bu efsaneyi Sivaslý bir ihtiyardan duymuþtum.
“Anlatýlýr ki; Bir kaynana ve gelin yaþarmýþ köyün birinde. Kaynana gelinine eziyet eden kaynanalardan, gelin ise sessiz gelinlerdenmiþ. Gelinin her yaptýðý kusurlu, her söylediði yanlýþmýþ kaynana nazarýnda.
Gelin için bu eziyetli ortamdan kurtulmanýn en iyi yolu koyunlarý otlatmasý olurmuþ, her gün sürü peþinde gidermiþ. Yine sürüyle gittiði bir gün, yorgunluktan bir aðaç altýnda uyuyakalmýþ, uyandýðýnda ise koyunlarýn hiç biri yokmuþ etrafta. Saða bakmýþ gelin, yok sola bakmýþ koyunlardan eser yok. Aramalarý sonuç vermeyince evine geri dönmüþ. Kaynana bu geline koyunlarý bulmasýný bulmadýðý takdirde de evine dönmemesini söylemiþ.
Çaresiz yola düþmüþ gelin. Ne yapacaðýný bilemez halde ayný yerlerde dolanýrken, olduðu yere çöküp kendinden geçmiþ, bir dua dökülmüþ dudaklarýndan "tek þu sürüyü bulayým bulduðum gibi beni taþ et, canýmdan bezdim" demiþ.
Anlatan gerisini bana söylemedi. Gelin koyunlarý buldu mu, yoksa bulmadýmý bilinmez ama gelin kayasýný bana gösterdi yaþlý adam. Ýki dizi üzerine çömelmiþ çaresiz bir gövde, elleri havaya açýk dua ediyordu bahtsýz gelin. Gördün mü dedi ihtiyar, evet gördüm dedim. Yaþlý adamýn baktýðý kayalýklarda eli havaya açýlý gelini diðer kayalardan seçmeye çalýþarak.
—Gördüm dedim.
Sizde görebilirsiniz bir gün oradan geçerken, sakýn hor görmeyin yamaçlardaki kayalarý. Ýçlerinde ne gelinler, ne kýzlar, ne þahmeranlar daha neler neler gizlerler. Ýyi bakýn görürsünüz. Herkes göremez tabii. Görmesini bilene görünürler.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Efsane
Gönderen: Tuna M. Yaþar / , Türkiye
23 Mart 2020
Çoðu kaynanalar beddua eder çoðu da tutar. Saf yürekli bir gelinin yapacaðý bedduadan önce kendine beddua etmektir. O þekilde yapsýn ki baðýþýklýðý olsun.

:: Efsane
Gönderen: Tuna M. Yaþar / , Türkiye
23 Mart 2020
Çoðu kaynanalar beddua eder çoðu da tutar. Saf yürekli bir gelinin yapacaðý bedduadan önce kendine beddua etmektir. O þekilde yapsýn ki baðýþýklýðý olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi)

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Domates Suyu
54. Kalas
Biraz Daha Iþýk!
Angut Kuþunun Vefasý
Ah Ýsmail Ah
Yalnýz Bir Yýldýz
Ankara' da Nisan
Sonbahar Kýyýmlarý
Galapera da Bir Öykücü Öðretmen Yazar, Aydýn Akdeniz
Musa' Yý Sevgi Öldürdü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Coþkun Aral" I Kim Bilmez? [Deneme]
Nöropeptit [Deneme]
Payeleri Onos" Tur Ama Eþek Desen Kýzarlar… [Deneme]
Attila József, Þizofren Bir Þair" Ýn Dizeleri [Deneme]
Hillary Yeni Abd Dýþiþleri Bakaný [Deneme]
Toplumun Refleksi [Deneme]
Yaklaþan Anneler Günün" de Kadýn" A Düþen Yine "Hakk-ý Sükut" Olmamalý [Deneme]
Yaþam Serüvenimiz ve Yaþlýlýk [Deneme]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.