..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > ALÝ YERLÝ




27 Þubat 2010
Kýrýlma  
ALÝ YERLÝ
Neden kalplerimiz bu kadar katý olmak zorunda ve hep kýrýlgan? Mesela "benim kalbim su gibidir" desek daha iyi olmaz mý?


:BCFB:

Kýrýlmak bir fiziksel olaydýr. Ancak sert cisimler kýrýlýr. Akýþkanlarýn kýrýldýðý görülmemiþtir. Sývýlar her fiziksel þiddete adapte olarak tepki verirler. Bunun gibi katýlar için kýrýlma veya erime noktasý, sývýlar için kaynama noktasýndan bahsedilebilir. Bu kýrýlma hikâyesini ruhlarýmýzýn bazý halleri içinde kullanýyoruz. Kýrýlýyoruz. Ruhlarýmýzý hep kýrýlgan sert cisimler gibi tanýmlýyoruz. Bir cam kâseye, demire, çeliðe benzetiyoruz kalbimizi. Gerçi hiç tahtaya benzetenimizi görmedim ruhlarýmýzý.

Neden kalplerimiz bu kadar katý olmak zorunda ve hep kýrýlgan? Mesela "benim kalbim su gibidir" desek daha iyi olmaz mý? O zaman kýrýlmadan deðil de belki dalgalanmaktan, bulanmaktan bahsedebilirdik daralan ruh hallerimiz için. Þimdi düþünün kýrýlan camý nasýl yapýþtýracaksýn... Karþýndakine kesinlikle mümkün olmayaný söylemiþ oluyorsunuz. Ama deseniz ki gönlümü çalkalandýrdýn, o zaman karþýndaki seni durgunlaþtýrabilir.

Bir de su suya akar gider. Demir demire cam cama vurdukça çýnlama sesleri çýkar. Ne güzeldir sular gibi çaðlayýp akmak, sularýn sulara coþkun akmasý, çaðýldamak... Yaþamak tasasýzca ve hayatýn renklerine bulanmak...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kalýplaþmýþ fikirler
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
16 Mart 2010
Fikirlerinizi su gibi akýcý bir biçimde dile getirmiþsiniz.Ruhumuzun öðretilmiþ, kalýplaþtýrýlmýþ benzetmelerle ifade edildiðini ancak bunu okuyunca daha rahat anlayabiliyoruz.Teþekkürler düþündüren yazýlarýnýz için.

:: Kýrýlmanýn önüne geçmenin anahtarlarýndan biri
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
3 Mart 2010
Muhteþem bir fikir, derin, incelikli, anlamlý bir bakýþ açýsý tüm eserlerinizde olduðu gibi bu yazýnýzda da kendini hissettiriyor. Ben insanýn kendine yaptýðý olumlu önermelerin telkinlerin kendim için yararlý olduðunu düþünüyorum. Bu öneriniz ile ilgili þu an aklýma uygun bir cümle gelmese de bulduðum zaman sizinle paylaþacaðým. Örnek telkinlerim: Geçmiþin geride kalmasýna izin veriyorum ve yaþam sürecine güveniyorum.Louise Hayy Duruca Varyasyonlarým: *Bugün varým, yaþýyorum,üretken, çalýþkan, yaratýcý, baþarýlýyým. *Ben kendimi çok seviyorum, evren de beni, herkesi sevdiði kadar çok seviyor, * Ýsteklerimi ve ihtiyaçlarýmý karþýladýðým için çok mutlu ve çok huzurluyum. *Hangi konuda ve koþulda olursa olsun her zaman ihtiyacým olan yardým bana ulaþýyor, ben de ihtiyacý olanlara yardýmcý olduðum için mutluyum. Not: bu 5.üncü denemem, umarým kayýt geçerli olur, kopyala yapýþtýr sayesinde yazýnýzý okuduðum andaki ilk duygularýmý size doðru olarak yansýtabiliyorum :) Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Büyümesen
Yaþar Gidersin

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Darbe Bir Kitap
Neþet Ertaþ / Yolcu
Þeftali Aðacý
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori
Çakýl Taþlarý
Üç Günlük Yol

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


ALÝ YERLÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ALÝ YERLÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.