"Sabahın köründe uyananlar, günü daha uzun yaşamaz, sadece daha çok yorulur." – Oscar Wilde (kurgusal olarak)"

Çok Yüzlü 1 Mayıs

1 Mayıs,1880’ lü yıllarda en vahşi halini sürdüren ABD kapitalizmine bir başkaldırı eylemlerinin kök saldığı gündür...

yazı resim

1 Mayıs,1880’ lü yıllarda en vahşi halini sürdüren ABD kapitalizmine bir başkaldırı eylemlerinin kök saldığı gündür.
1 Mayıs, İkinci Meşrutiyet’in ilanından bir yıl sonra, 1909’da Üsküp ve Selanik’te Selanik’te Rum, Türk, Yahudi, Bulgar işçilerin hakları için kol kola yürüdüğü gündür.
1 Mayıs, kurtuluş savaşı sırasında antiemperyalist bir hüviyet kazanarak düşmana baş kaldırı günüdür.
1 Mayıs, işçi memur ayırımı olmadan tüm emekçilerin işine, emeğine, ekmeğine, bu gün ve yarınına sahip çıktığı bir gündür.
1 Mayıs, özelleştirme madurlarının, 1 Mayıs, iş bulamayan üniversiteli gençlerin, sözleşmeli adı altında hak maduru genç eğitim emekçilerinin feryatlarının dile geldiği gündür.
1 Mayıs, her alanda ayrıma tutulan kadınların, taciz ve istismara uğrayan çocukların,
1 Mayıs, köylünün, esnafın…
1 Mayıs, Marmara,
1 Mayıs, Ege,
1 Mayıs, İç Anadolu,
1 Mayıs, Karadeniz,
1 Mayıs, Doğu Anadolu,
1 Mayıs, Güneydoğu Anadolu,
Yani tüm Türkiye’nin,
Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Avustralya yani aynı kaderi paylaştığı tüm dünya emekçileri ile dayanışma günüdür.
1 Mayıs, 1 Mayıs 1977’ de ölüp kanları yerde kalanların anıldığı gündür.
1 Mayıs, kucaklaşma, alanları doldurma birlik ve beraber olma günüdür.
1 Mayıs, haksız duruma düşmeden hak arama, olgun ve bilinçli bir şekilde örgütlenmenin bilincine varma günüdür.
1 Mayıs, hepimize kutlu olsun.

KİTAP İZLERİ

Tutunamayanlar

Oğuz Atay

Tutunamayanların Edebi Ayaklanışı Oğuz Atay'ın anıtsal eseri "Tutunamayanlar", 1972'de yayımlandığında Türk romanında bir deprem etkisi yaratmıştı. Yarım asır sonra bile, bu sarsıntının artçıları edebiyat dünyasında
İncelemeyi Oku

Yorumlar

Başa Dön