..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > eyyüp yýldýrmýþ




30 Kasým 2010
Direkteki Resim  
eyyüp yýldýrmýþ
Resim yine ayný yerinde duruyordu. Aðaç bir direðe çivilenmiþ yaðlýboya bir erkek portesi. Gelen gidenin pek seyrek olduðu bir sokakta kaderine terk edilmiþ bir halde tek baþýna. Zavallý ne kadar ýzdýrap içindedir kim bilir. -Kim olduðunu bilirmisin? Elim fotoðraf makinesinin çekme düðmesine tam dokunmak üzereyken duyduðum bu ses düðmeye basmama engel oldu...


:AHGH:
Resim yine ayný yerinde duruyordu. Aðaç bir direðe çivilenmiþ yaðlýboya bir erkek portesi. Gelen gidenin pek seyrek olduðu bir sokakta kaderine terk edilmiþ bir halde tek baþýna. Zavallý ne kadar ýzdýrap içindedir kim bilir.
-Kim olduðunu bilirmisin? Elim fotoðraf makinesinin çekme düðmesine tam dokunmak üzereyken duyduðum bu ses düðmeye basmama engel oldu.
-Hayýr, bilmiyorum dedim,
-O halde ne demeye çekiyorsun adamýn resminin fotoðrafýný? Birden dilim tutuldu sandým. Verecek cevap bulamadým. Bir süre sonra,
- Buradan geçerken ilgimi çekmiþti onun için, sözleri döküldü aðzýmdan. Hem sen bilirmisin kim bu adam. Resmi neden burada asýlý.
-O bir suçlu dedi,
-Suçu neki dedim, kime ne yapmýþ ve kim asmýþ bu resmi buraya.
-Biraz yavaþ sor sorularý diye karþýlýk aldým karþýmdaki yaþlý adamdan.
-Benim resmim o.
Adam bunlarý söylerken bende adamý süzdüm göz uçumla. Fark ettirmeden bir resme baktým bir adama.
-Sana pek benzemiyor dedim.
-Benzemez dedi. Aradan onca zaman geçti elbet. Eli ile resmi iþaret edip,
-Bak dedi onca zaman geçmesine raðmen gözlerimdeki parýltý aynen yerinde duruyor. Ne yalan söyleyeyim dikkatli þekilde bakýnca resimdeki adam karþýmdaki adama benziyor gibi.
-Ýnanmadýn ama o benim.
-Yok dedim inanmamaktan deðil de,
-Neden peki dedi adam. Ben resmi yapýlmaya layýk biri deðimliyim ondan mý inanmýyorsun?
-Yok dedim ondan deðil. Hem madem senin resmin bu neden evinde deðil de bir direkte asýlý duruyor.
-Uzun hikâye dedi yaþlý adam.
-Anlat dedim dinlerim zamaným var.
-Gel dedi adam, arkasýna takýlýp sokaðýn sonundaki çay ocaðýnýn önündeki alçak sandalyelere oturduk.
-Þu eski evin altýndaki dükkâný gördün mü?
-Evet dedim adamýn iþaret parmaðý ile gösterdiði yöne bakýp.
-Yýllar önce o dükkânda bir ressam yaþardý. Ne var bunda diyebilirsin ama o bir kadýn ressamdý. Hem de dünyanýn en güzel kadýn ressamýydý. Kendi kendini yetiþtirmiþ alaylý bir ressam. Ýyilik perisi herkesin ressam ablasýydý. Gözünden akan yaþý belli etmeden ceketinin kolu ile silmeye çabaladý ama ben görmüþtüm.
-Hayýrdýr dedim, dertlendin birden.
-Birden dertlenmek mi dedi adam. Aniden yerinden kalktý. Nereye bile dememe fýrsat vermeden uzaklaþtý köþede yok oldu.
Bir yandan adamýn yarým çay bardaðýna gözüm takýlýyor öte yandanda anlattýklarýna bir anlam vermeye çalýþýyordum. Elim fotoðraf makinemin çantasýna uzandý birden. Makineye çýkardým ve çektiðim resimleri gözden geçirmeye baþladým. Sýra yaþlý adamýn resmine gelince epey uzun seyretmiþ olacaðým ki yanýma baþka bir adamýn oturduðunu nice sonra fark ettim.
-Konuþtuklarýnýzý duydum, dedi deminkinden daha genç adam. Ýþin aslýný ben size anlatayým, deyip devam etti.
-O sözü geçen kadýn ressam’ a âþýktý o yaþlý amca. Kendide bir zamanlar resim öðretmeniymiþ öyle diyorlar. Bu ara sokaktan geçip okuluna giderken dükkânýnda resim yapan kadýn ressamý görmüþ ve âþýk olmuþ. Adam sözünü tamamlamadan,
-Bize iki çay diye seslendim garsona. Sonra dedim,
- Kadýn ressamla tanýþmak için müþteri gibi gidip portresini çizdirmiþ adam. Uzun sürmüþ resminin çizilmesi adamýn. Bir burnunu beðenmemiþ adam resmin bir gün kulaðý hoþuna gitmemiþ. Maksat iþi uzatýp iyice tanýþmak kadýn ressamla.
-Çaylar diye seslenip bardaklarý önümüze süren garsonun araya girmesi epey bir sinirimi bozsa da hikâyenin çekiciliði merakýmý kamçýlayýp duruyordu. Kadýn anlamýþ adamýn niyetini o da abayý yakmýþ. Onunda iþine geliyormuþ adamýn yersiz istekleri. Tamam, düzeltiriz deyip, bir tarafý düzeltirken öte yanýný bozuyormuþ resmin. Çayýndan uzunca bir yudum alan adam sözünü bir an kesince,
-Sonra ne olmuþ diye merakla soruyorum. Çayýndan bir yudum daha içen adam,
-Soðuk bir kýþ günü yine dükkâna uðramýþ adam resmini merak ediyormuþ. Bir köþede üstü bezle kapalý resmi açmýþ kadýn adama göstermiþ. Adamýn tepkisi her zamankinden farklý olmuþ bu kez.
-Bu ne demiþ bu ben miyim?
-Evet demiþ kadýn bu sensin.
-Bu yüz bu burun sonra bu kulaklar bunlara bana mý ait?
-Evet demiþ kadýn bu resim senin ta kendin. Demiþ. Ýyice kýzan adam kapýyý hýzlýca vurup çýkmýþ dükkândan. Bir daha da uðramamýþ ne dükkâna ne de bu sokaða. Bu olay üzerine kadýn da resim çizmeyi býrakmýþ. Kapatmýþ dükkâný terk edip gitmiþ buralardan. Dükkâný baþkalarý kiralamýþ. Yeni kiracýlar temizlik için içeri girdiklerinde köþede ýþýktan uzak bir yerde iki tablo durmuyor mu? Ýkisi de ayný insana ait. Biri bizim resim öðretmeninin birebir aynýsý öteki biraz daha gerçeðinden uzak iki resim.
-Hay Allah deme yahu ikisi de ayný adamýn ama farklý iki resim öylemi?
-Evet, aynen öyle. Meðer kadýn adamýn maksadýný anlayýp adam gelince bir resmi adam gidince asýl resmi çizermiþ. Resimler yeni kiracýlarýn bir iþine yaramazmýþ tabi. Ne yapalým diye düþünürken asýl resmin arkasýna iliþtirilmiþ bir adres dikkatlerini çekmiþ. Umutsuzca adrese gitmiþler. Kapýyý açan yaþlý adama olayý anlatmýþlar. Önce þaþýrmýþ adam sonra teþekkür edip almýþ resimleri. Bir süre iki resmide karþýsýna alýp uzun uzun seyretmiþ. Bir gün tüm mahallenin þaþkýn bakýþlarý altýnda elinde kendine benzemeyen resimle çýkmýþ gelmiþ. Kocaman çivilerle bu ahþap direðe çakmýþ resmini yaþlý adam. Yýllardýr hep ayný yerdedir bu resim.
-“Bu resme her bakýþta kendimi daha iyi anlarým” dermiþ yaþlý adam. “Ben mutluluðumu bu resimle bu direðe astým” diye sözünü sürdürürmüþ.
-Asýl resim ne olmuþ dedim adama ya kadýn.
- Asýl resim adamýn evindeymiþ. Kadýnýn ise ne olduðunu bilen yok.
Ýçim bir tuhaf oldu. Daha fazla dinlemeye cesaret bulamadým kendimde. Çay paralarýný verip ayaða kalktým. Ayaklarýmýn beni resme doðru sürüklediklerini hissettim birden. Tekrar bir fotoðrafýný çektim. Nasýl olmuþ diye makineye baktýðýmda ekranda çektiðimden farklý bir resim görmek beni hiç þaþýrtmadý.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve arkadaþlýk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Biraz Daha Iþýk!

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzlar Sinisi Efsanesi
Domates Suyu
54. Kalas
Angut Kuþunun Vefasý
Ah Ýsmail Ah
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi)
Yalnýz Bir Yýldýz
Ankara' da Nisan
Sonbahar Kýyýmlarý
Galapera da Bir Öykücü Öðretmen Yazar, Aydýn Akdeniz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Coþkun Aral" I Kim Bilmez? [Deneme]
Nöropeptit [Deneme]
Payeleri Onos" Tur Ama Eþek Desen Kýzarlar… [Deneme]
Attila József, Þizofren Bir Þair" Ýn Dizeleri [Deneme]
Hillary Yeni Abd Dýþiþleri Bakaný [Deneme]
Toplumun Refleksi [Deneme]
Yaklaþan Anneler Günün" de Kadýn" A Düþen Yine "Hakk-ý Sükut" Olmamalý [Deneme]
Yaþam Serüvenimiz ve Yaþlýlýk [Deneme]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.