..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - lütfi akarçay
lütfi akarçay - Siz hiç Yaþadýnýz mý?..
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Fenerbahçe Mi,sigara Mý?.. (lütfi akarçay) 17 Ocak 2007 Yaþam 

Fb tiryakiliði ile sigara tiryakiliði arasýnda bir analog...

  Aþkýn Merkezinde Ol, Ýsterse Bütün Ýhanetler Seni Hedef Alsýn!.. (lütfi akarçay) 1 Þubat 2007 Sevgi ve Aþk 

Sadece aþk vardý,hiç bir þey yoktu...

  Bir Mr Hikayesi... Rüveym ve Ben... (lütfi akarçay) 8 Ekim 2007 Din 

asýl yalnýzlýða ne kadar hazýrýz?..

  Sosyo - Kültürel Bir Erozyon;"dil ile Din Arasýnda Kayýp Kimlikler... "" (lütfi akarçay) 26 Ocak 2008 Toplum 

Bir toplum için dramlarýn en büyüklerinden biri,herhalde,kendi kýsa mazisinde yaþadýðý tarihi ve kültürel deðerlerin bireyleri tarafýndan algýlanamamasýdýr.Hayýr,yanlýþ anlaþýlmasýn okuma veya dinleme problemi deðildir burada kastettiðimiz;okuma ve dinlemesine raðmen kýsa mazisinden kopuk olmasý,kopuk yaþamasýdýr.Bu sorun sadece ondan kaynaklanan bir sorun da deðildir;bunda eðitim,kültür ve sanat hayatýmýzýn yaþadýðý akamet ve kaht-i rical dediðimiz “adam kýtlýðý” ya da yetiþmiþ insan kalitesinin düþük seviyede seyretmesi de baþlýca amiller arasýnda sayýlabilir.

  Olur Mu Dersin Ahmet?.. Dua ve Ben… (lütfi akarçay) 3 Mart 2008 Din 

duanýn metafizik yansýmasýnýn fizik alemde iþaretleri ve biz...

  Aþk Üzerine… (lütfi akarçay) 18 Mart 2008 Sevgi ve Aþk 

aþk,zirvedir...sevgi ise yamaçlarda seyretmek...

  Önce "Yürek"te Yaþamak Gerekir... (lütfi akarçay) 17 Mart 2010 Din 

Affan’ýn oðlu Osman’ýn “Duruþu” ile anlattýðý bizim “söz” ile anlattýklarýmýzdan daha derin bir “tesir” býrakýyorsa o zaman “söz”ü artýk “Yürek”’e býrakmanýn zamaný gelmiþtir!.. Önce “Yürek”te yaþamak gerekir…

  Sýkýlýyorum Baba!.. Ya da "Modern Bir Çocuðun Anatomisi"... (lütfi akarçay) 23 Ocak 2014 Yaþam 

Babalar,çocuklar ve ayrý dünyalar..

  Verin Deðerlerimi!.. (lütfi akarçay) 13 Eylül 2014 Toplum 

Biz "idealler" ile büyüdük,büyütüldük.. "Dava" dediðimiz manevi emziklerimiz vardý.. Kimi zaman "Yeniden Büyük Türkiye" , Kimi zaman "Milliyetçi Türkiye" , Kimi zamanlar da "Baðýmsýz Türkiye" diye attýðýmýz sloganlar..

  Eðer Sorarlarsa… (lütfi akarçay) 31 Ocak 2015 Unutulamayan Dönemler 

Ve eðer sorarlarsa; Üzerinizde gezindðiniz o topraðýn altýnda Bugün kaybettiðiniz.. Ýman,ahlak,cesaret,iffet,azim,mücadele,sabýr gibi deðerlerin timsali “Tarihi abideler” yatýyor dersiniz..

  "Siyasi Ahlak" ve "Ýdeal Devlet" Üzerine Tarihsel Bir Analiz... (lütfi akarçay) 7 Mart 2015 Toplum 

Yönetim ve yönetim ahlaký üzerine “semavi kaynaklarý” bir tarafa býrakacak olursak ilk bilimsel denemeler ve yazýlar Antik Yunan’a kadar uzanmaktadýr..Sokrates ve öðrencisi Platon’un Devlet ve “devlet yönetimi” üzerine ortaya koyduklarý çalýþmalar ve sisteme karþý sergiledikleri “manifesto” ve Sokrates’in bedel olarak hayatýyla ödediði “yönetim kritiði” insan ve toplumlar için hep bir “evrensel açmaz” olarak karþýmýzda durmuþtur..

  "Yaþamak" Bir Sanattýr... (lütfi akarçay) 27 Nisan 2015 Estetik 

Yaþamak,.. sana göz bebekleriyle gülen bir çocuðun bakýþlarýnda,.. ellerinden tutan bir babanýn sýcak avuçlarýnda,.. yüzüne gülümseyen ananýn taze ve körpe umutlarýnda,.. üzerinde gezdiðin topraðýn kutsal kokusunda,.. arkadaþ ve dostlarýnýn riyasýz sevinçlerinde,.. rengini ve desenini “Ýlahi Nur”dan alan bir çiçeðin kokusunda,.. meftun olduðu gözlere baktýðýnda iffetle çarpan bir yürekte, Nakýþ nakýþ iþlemektir duygularý.. “Ben” deðil “Biz”in,.. “Söz” deðil “Hal”in,.. “Zahir” deðil “Batýn”ýn,.. “Dil” deðil “Yürek”in Sahne almasýdýr..

  "Ganimet"i Görünce Uzlaþýdan Vazgeçmek... (lütfi akarçay) 11 Haziran 2015 Toplum 

Dün “ulus(o)alcý Kemalist”, Milliyetçi muhafazakar, Sað liberal, Dindar muhafazakar, Kürt milliyetçi.. Ama “iktidar koltuðu”na oturup ganimeti karþýsýna alýnca.. Hepimiz “Tek Renk” oluyoruz.. Ýþte o “renk”te uzlaþýyoruz sadece.. Uzlaþý kültürümüz denizi,pardon,ganimeti görünceye kadar..

  Gül ve Bülbül Üzerine Bir "Serenad"... (lütfi akarçay) 23 Mayýs 2015 Estetik 

Bülbül olmayý seçtiysen bir ömür yanacaksýn Gül olmayý seçtiysen bir ömür solacaksýn..

  "Tek Adam"... Þark Dünyasý'nýn "Mitolojik Ýkonu" (lütfi akarçay) 31 Mayýs 2015 Toplum 

Ýnsanlýk ve Medeniyetler tarihi boyunca halklarýn kurmuþ olduklarý yönetimler Zaman içinde Firavun,Nemrut,Budha gibi liderleri-kanaat önderlerini “Yarý Tanrý-Tanrý” Biçiminde “Ýkon” konumuna sokmuþlar veya Antik Yunan’da olduðu gibi “antropomorfojist” Bir metodla Tanrýlarý “insanileþtirerek” insan ve toplumun kronik problemlerini aþmaya çalýþmýþlardýr..

  Iþid,nusra,öso ve Diðerleri... Neo - Liberalizm’in "Küresel Tetikçileri" (lütfi akarçay) 7 Temmuz 2015 Post-Modernizm 

Dün Afganistan ve Libya, Bugün Irak,Suriye,Nijerya Yarýn Mýsýr,Ýran ve belki de Türkiye.. ABD-Ýsrail önderliðindeki “Küresel Güç” için yerin üstündekilerden daha çok “yerin altýndakiler” önemli olduðundan bu coðrafyalar dünya enerji rezervinin çoðunu elinde bulunduran ülkelerden oluþuyor..

  Men Dakka Dukka... (lütfi akarçay) 30 Haziran 2015 Yüzleþme 

Men dakka dukka.. “Çalma kapýmý çalarlar kapýný..” deyiminin arapça karþýlýðý.. Yunanistan ekonomik iflasýný verdi.. Portekiz,Ýspanya,Ýtalya gibi ülkeler sýrada bekliyorlar..

  Algý Operasyonlarý... Ya da "Malumatçý Baba Tahir'den Günümüz Medyasýna" (lütfi akarçay) 2 Temmuz 2015 Toplum 

Benim pek beðendiðim ve “yýlan balýðý!!” karakterinde adamlar için söylenmiþ bir dize vardýr;.. “Ne kendi etti rahat, Ne âleme verdi huzur, Yýkýldý gitti cihândan, Dayansýn ehl-i kubûr!”...

  Dua... (lütfi akarçay) 31 Aðustos 2018 Din 

Dua,ben-merkez’den ötelere iletilen Zat’a münhasýr bir itirafnamedir…

  Mevlana ve Biz... (lütfi akarçay) 12 Aralýk 2019 Yaþam 

asavvuf hayatý okuma.. Tasavvuf, insanýn varlýk karþýsýnda kendisini anlamlandýrmasý.. Tasavvuf ,içten dýþa dýþtan içe yolculuk ve Hakkýn muhteþem esrarýný temaþa etmektir.. Mevlana çaðlar ötesinden insan ve yaþam okumasýdýr..

  Çanakkale... (lütfi akarçay) 17 Mart 2021 Unutulamayan Dönemler 

Bazý destanlar Bazý kahramanlýklar vardýr ki ne kelimelerle anlatabilirsiniz Ne cümleler taþýyabilir onlarýn hikayesini.. Bu kahramanlýðý en güzel mýsralarla gönül atlasýmýza sunan Büyük Þairimiz’in baþka bir mýsrasýnda dediði gibi : -Aðlarým aðlatamam hissederim söyleyemem Dili yok kalbimin ondan ne kadar bîzârým..

  Kaht-i Ricalin Tam da Zirvesindeyiz... (lütfi akarçay) 31 Aralýk 2021 Toplum 

Kaht-i ricâlin tam da zirvesindeyiz… Yaþadýðýmýz bugünlerde ‘kýtlýk’ kelimesi ve kavramý gündemi haylice neþgul ediyor.. Gýda kýtlýðý, Enerji kaynaklarý kýtlýðý, Ýklimsel bazlý yaðýþ kýtlýðý vs diye sýralayýp gidiyoruz.. Fakat asýl kýtlýðý ; yani eskilerin ifadesiyle ‘Kaht-i ricâl’ günümüz diliyle ‘Adam kýtlýðý’ndan bahseden pek yok ya da diðer kýtlýklardan olsa gerek insanlar bunu unutmuþ ve ihmal etmiþ görünüyor..

  Ýçimdeki Med - Cezir... (lütfi akarçay) 8 Ocak 2022 Yaþam 

Tv’de sinema kanallarýný gezerken tesadüfen rastladým Heidi filmine.. Bizim çocukluk-gençlik dönemimizin çizgi filmini sinemaya uyarlanmýþ olarak Ýzledim.. Ýzledim çünkü o filmlerde kalan ve artýk ulaþýlmasý hayal olan duygularý ve mutlu sonlarý, o muazzam sevinçleri yeniden hatýrlamak, onlara olan özlemlerimi bir nebze gidermek adýna oturup izledim..

  Kelimeler Küser mi, Küsüyorlar Ýþte… (lütfi akarçay) 19 Haziran 2022 Yaþam 

Fikirler, kadük/kýsýr kalýr mý yahut kelimeler küser, senden kaçarlar mý ? “evet” demek içimden gelmese de demek zorundayým. ‘Dijital kölelik’ten bahsediliyor, son zamanlarda hepimizin ortak gündemi, tartýþýyoruz.. Çocuklarýmýzý / yeni nesli ‘çaðýmýzýn vebasý’ olarak adlandýrdýðýmýz Ýflah olmaz bu hastalýðýn kollarýna teslim ettik. Ya Biz

  Kûtül Amare'yi Anarken... (lütfi akarçay) 29 Nisan 2023 Türkiye 

Millet ve medeniyet olarak dünya coðrafyasýnda yerimizi aldýðýmýzdan beri tarihi süreç Ýçinde sayýsýz büyük olaylar ve geliþmelere imza attýk. Bu mümtaz özelliðimizden dolayý olsa Gerek dünya üzerinde kurulan 25 büyük imparatorluktan 16’sýnýn altýnda bizim imzamýz mevcuttur.

  Kýzým ve Ben... Ya da Zamanda Yolculuðumuza Alegorik Bir Yaklaþým... (lütfi akarçay) 18 Temmuz 2023 Toplum 

Pazarda ve markette sebze ve meyve alýrken ‘doðal’ olanýný arýyor, hýzlý büyüme seansýna maruz kalmýþ hormonlularýndan kaçmaya çalýþýyoruz. Niye ? Çünkü biliyoruzki onu pre-matüre olarak sofralarýmýza sunan katkýlý karýþýmlar vücudumuza sirayet ettiðinde yýllar içinde bizde tamiri mümkün olmayan arýzalara yol açacaklar,

 

 



Siz Hiç Yaþadýnýz mý ?..



Daha çok "ideler alemi"nde yaþadýðý ve gerçeði ve mutluluðu ve sonsuzluðu orada aradýðý için mý bilmem Platon isim babasý olmuþ galiba bu "platonik aþk"in... Yaþadýnýz mý hýç platonik bir aþk?..

Tattýnýz mi?..

Yoksa sadece masal kitaplarýndan derince bir iç çekerek yalnýzca uzaklardan seyirci mý oldunuz?..

Veya daldýðýnýz tatlý hülyalarda ve düþlerinizde kýsa enstantaneler olarak bir daha karþýlaþamayacaðýnýz "flu görüntüler" olarak mý kaldý sizin için?..
Ya da hýç ulaþýlamayacak bir zirve,bir Zümrüt-i Anka'nin kanatlarýnda tepesine konulacak bir "Kaf Daðý" kadar hayal mi?..

Yoksa bunlardan hýçbirinin yaþama þansý bulunmayan "realist" bir beynin acýmasýz gerçekleriyle ördügü "gri dünya"nýn sýradan bir ferdi mýsýnýz?..

Yaþadýðýmýz dünyada,bilmem hýç merak eder mýsýnýz, bir Mecnun,bir Kerem,bir Ferhat,bir Romeo ya da bir Leyla,bir Aslý,bir Þirin,bir Juliette olup olmadýðýný;onlarsýz bir dünya ve çevrenin insanýn fitratýna aykýrý olacak kadar çirkinleþtiðini,kend i dýþýndaki varlýklarýn kendisine amade kýlýndýðý insanýn adeta kendisini onlara amade kýlacak kadar alçaldýðýný ve köleleþtiðini;..
farkedebiliyor,hissedebiliyor ve bir "iç sýzýsý" yaþayabiliyor,"vicdaný bir muhasebe"ye kendinizi teslim edebiliyor musunuz?..

Kerem bizim oralardan geçmiþ,..
Ferhat bizim oralarda kazma sesleriyle sevdalarýna ritim tutmuþ,..

Aslý saçlarýný bizim oralarýn küllerine süpürge ederek "yürek sýzýsý"ný dindirmeye çalýþmýþ,..

Þirin bizim oralarýn kýzlarýyla yüreðindeki hasretin öyküsünü gergeflerle iþlemiþ...

Neden þimdi yüreðim soðuk,yüreðim katý,yüreðim herþeyden ürkek ve korkak tavýrlarla kaçiyor;neden sevgiye,aþklara kapalý,kendisini ahde vefasý olmayan fersiz gözlerin,soðuk yüzlerin,katý kalplerin zebunu kýlýyor,neden hala bunlardan ibret alýp "çöl çiçekleri"nin bile açmaya korktuðu ýssýz ve soðuk gecelerde yürek ýsýtan ve "kirlenmemiþ duygular"in tercümaný olarak Mecnun gibi "özünü" söylemiyor ve haykýrmýyor?..

Neden üç kuruþluk fani çýkarlar peþinde eskiyen bu bedenim,yorulan bu ruhum kendisini "abad" edecek olan,"ölümsüz" olan,eskimez ve pörsümez olan "aþk" için Ferhat gibi eline kazmasýný,sýrtýna yüreðini almýyor?..

Zavallý "Ben!"..

Bu acizliðimi ve fukaralýðýmý göremeyecek kadar basiretimi baðlayan,beni kendisine "ram" eden egomun kölesi olan zavalli"Ben!"..

Onlarýn kimine "Mecnun" kimine "Meczup" kimine "Behlül" diyerek kendisini "ukela' sýnýfý"nin zirvesine yerleþtiren zavallý "Ben!"..
Acaba "Mecnun" olan onlar mýydý yoksa "Sen" miydin?..

Sevgiyle kalýn,..

Lütfi AKARÇAY



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © lütfi akarçay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 07:21:18