..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Haydar Köprülüoðlu




16 Temmuz 2011
Çýk Git Artýk Ey Ýklim  
Son durum ve realite

Haydar Köprülüoðlu


Bu yazýmýn özeti, yeteri kadar geliþtiremediðimiz demokrasimiz sorunlar yaratýyor. Ayrým yapýlmadan bu sorunlarý yalnýz Kürt halký deðil, hatta Kürt halkýndan daha çok bütün kesimler yaþýyor. Sivil toplum örgütlerinde, sosyal kurumlarda, bürokraside eskiden kalan ve bugün de kayýp annelerinden, faili meçhul cinayetlere kadar pek çok sorunlu aileler var. Güneydoðu'da terör dolayýsýyla boþaltýlan, yakýlan, yýkýlan binlerce köy, elden çýkan, baþkasýnýn eline geçen mera, bað, bahçe, tarla var. Bu gerçekler dururken, o bölge halkýndan yakýnlýk beklemek zor. Üniter devlet yapýmýza karþý aykýrý düþünceler taþýyan BDP ve yandaþlarýna cevabýmýz, bu boþluklara ilgimizi yönledirmekle olur. Saygýlarýmla.


:BBEH:
Çýk git artýk ey iklim

Rüzgâr mýsýn, tipi mi çýk git artýk ey iklim
Sar bizi de meridyen, üç yan deniz, alim ol
Yitmiþ ol zararý yok, meclisimden çekil git,
Toz ol da, ipek olsun, kök boyadan kilim ol.

Atatürk Türk milletine, her konuda inancýn en büyüðünü aþýlamýþtýr. Bu inancýn en büyüðü de Ýstanbul Hükümetini tanýmayarak, 23 Nisan 1920’de Ankara’da bayrak açmasýdýr. Atatürk bakýn TBMM’ne güvenini nasýl belirtmiþti:

“Bütün cihan bilmelidir ki, artýk bu devletin ve bu milletin baþýnda hiçbir kuvvet, hiçbir makam yoktur. Yalnýz bir kuvvet vardýr. Oda milli egemenliktir. Yalnýz bir makam vardýr. O da milletin kalbi, vicdaný ve mevcudiyetidir.” (1923)

“Memleket mukadderatýnda yegâne salâhiyetli ve kudret sahibi olan Büyük Millet Meclisi, bu memleketin nizamý için dâhili ve harici emniyet ve masuniyeti için en büyük makamdýr. Büyük milli dertler þimdiye kadar ancak Büyük Millet Meclisinde þifa buldu. Gelecekte de yalnýz orada kati tedbirlerini bulabilecektir.” (1924)

Ülkemizde Kürt kimliði sorunu yaþanmaktadýr. Yüce Atatürk yukarýdaki sözleriyle, çözüm için Türkiye Büyük Millet Meclisini göstermiþtir. Aklýselimiz de böyle söylüyor.

SON DURUM

Son durum bütün açýklýðý ile ortada. Orasýndan, burasýndan ele alýnarak bir yere varýlmaz. Her manzume bir bütündür.

Yüce Atatürk de bir bütündü. Ülkeyi ayaða kaldýrýrken, bölünmüþ topluluktan, bir bütün yaratmasýný bilmiþ, koskoca Türkiye’yi kucaklamýþtý.

Ondan sonra gelenlerse, güneþli havalarda karartma günleri yaþatarak, koltuk ve çýkar kavgacýlarý olmuþ, zevahiri bile kurtaramamýþlardýr.

Sözüm ona güya Kürt vatandaþlarýmýzý temsil eden BDP baðlýlýðýn simgesi TBMM’nde yemin etmeyerek, Diyarbakýr’da özgürlük kongresi yaparak özerklik kararý almýþlardýr. Kim bunlar, Türkiye anayasasýna göre siyasi parti kurmuþ Barýþçý Demokrasi Partisine mensup milletvekilleri, seçilen, seçilmeyen.

Bizler yollara dökülerek istediðimiz kadar “Þehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganlarý atalým ülkede yatan gerçek ortada, terör estiren yaný baþýmýzdayken.

Yetkililer bu realiteyi göz önünde tutarak, dýþa çað atladýk imajýný çizmek, ikinci boðaz, Ýstanbul’da iki þehir orta kesimlerde depremden yýkýlan birkaç kerpiç evin derhal devlet tarafýndan yapýlacaðý söylenirken, devlet kendi yakýp, yýktýðý köylerin yeniden yapýlanmasýný da saðlamalýdýr. Bölücülük terördense, ötekileþtirmek, adeta nispet yapmak bizim hükümetten gibi geliyor bana. Yasa, yürütme, yargý, devleti temsil yetkisini içeren konularý baþka bir yazýmda belirtmek istiyorum.

Devlet, sadece toprak bütünlüðünü koruyan, ülkeyi yönetme þekli gibi, içi doldurulmamýþ tüzel kuruluþ deðildir. Bana göre ‘Dev’ kökünden türemiþ, iriliðe, ululuða eþdeðer, Tanrý ve insan kavramlarýný içine sindiren bir kavramdýr.

Dinimizi, dilimizi, bayraðýmýzý bütünlük içinde korumak istiyorsak, Tanrý kutsiyetiyle, devletin yüceliðini koruyabilmekten geçeceðini bilmeliyiz.

Dünyamýza hâkim olan, bilinen bilinmeyen güçler var. Genellikle 5 ana güç olarak bilinir. Toplumun bir bölümü bu güçlerden rahatsýzlýk duyarsa, 6. güç isyandýr. Ýsyanýn içinde istemesek de terör de var olacaktýr herhalde.

“Hak verilmez alýnýr” bu düþünce deyiþi, öyle veya böyle devlet’in defteri açýk, belgeleriyle borçlu olduðu durumlarda, Hak edene ‘hak’ verilmezse terör oluþur. Hak daðýtan -Yürütme- ve -Yargýdýr- ‘Hak alýnmaz verilir’ borcu Devlet’i temsil edenler yapmýþsa hakký alýp vermek, mahkemelerden önce, Devletin borcudur kanýsýndayým.

Bu konunun tartýþýlýr tarafý, Devlet’i temsil edenler suçlanýyor, düpedüz vatandaþýn hakkýný, temel hakkýný gasp ettikleri için suçlanýyorlar. Üst makamlardaki düðümler açýlabilir amma, alt katlarda arapsaçý.

2003’de 1 Mart tezkeresinin geçmemesine neden olan milletin nabzýný tutamayan hükümet ve hâlâ ayný düþünce, ayný hüküm. Bir mart tezkeresi geçseydi Kürt sorunu yerine, demokrasi açýlýmý, ileri aþamada temel hak ihlalleri açýlýmý yapýlabilirdi.

-Her toplum layýk olduðu yönetici kitlesini seçtiði kadar, her hükümet de yasalarýyla, yasayý, yürütmeyi doðru yapan yöneticileriyle, yönetilenleriyle birlikte, iþ baþýna getirmesini de bilen toplum yaratmasýný bilmeli- diyorum.













Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gelecek kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Suç da Ýþler Güçlüsü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiir Niçin Yazýlýr
Nazým Hikmet ve Soyaðacý
Akba Kitap ve Yayýnevi
Þair ve Þiir
Gün Aþýmý
Atatürk Diktatör Müydü?
Yýlanýn Baþý Küçükken Ezilmeliydi
Hak Verilmez Alýnýr ve Þike
Zamanýn Ankara'sýnda Cumhuriyet Bayramý
Ankara'da Eski Ramazanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.