..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > suat engin yýlmz




7 Mayýs 2014
Nazým Hikmetin Cezaevi Hayatý  
NAZIMIN CEZAEVÝ HAYATI

suat engin yýlmz


nazým hikmet ran , cezaevlerinde kaldý ,yýlmadý mahpusluk onu yýldýramadý dünyanýn en üretken yazýrlarýndan biri oldu


:AHGI:
NAZIM HÝKMETÝN CEZAEVÝ YAÞAMI

Nâzým Hikmet Ran (15 Ocak 1902 – 3 Haziran 1963, daha çok Nâzým Hikmet olarak bilinen Türk þair, oyun yazarý, romancý, aný yazarý. "Romantik komünist"ve "romantik devrimci"olarak tanýmlanýr. Siyasi inançlarý yüzünden defalarca tutuklanmýþ ve yetiþkin yaþamýnýn büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiþtir. Þiirleri elliden fazla dile çevrilmiþ ve eserleri birçok ödül almýþtýr.
Yasaklý olduðu yýllarda Orhan Selim, Ahmet Oðuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarýný da kullanmýþtýr. Ýt Ürür Kervan Yürür kitabý Orhan Selim imzasýyla çýkmýþtýr. Türkiye'de serbest nazýmýn ilk uygulayýcýsý ve çaðdaþ Türk þiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararasý bir üne ulaþmýþtýr ve dünyada 20. yüzyýlýn en gözde þairleri arasýnda gösterilmektedir.
Þiirleri yasaklanan ve yaþamý boyunca yazdýklarý yüzünden 11 ayrý davadan yargýlanan Nâzým Hikmet, Ýstanbul, Ankara, Çankýrý ve Bursa ceza evlerinde 12 yýlý aþkýn süre yattý.1951 yýlýnda Türk vatandaþlýðýndan çýkarýldý; ölümünden 46 yýl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararý ile bu iþlem iptal olundu. Mezarý Moskova'da bulunmaktadýr.


1925 yýlýndan baþlamak üzere þiirleri ve yazýlarý yüzünden birçok kere yargýlandý. 1938 yýlýnda orduyu ayaklanmaya kýþkýrtmaya çalýþtýðý gerekçesiyle 28 yýl 4 ay hapis cezasýna çarptýrýldý. Ýstanbul, Ankara, Çankýrý ve Bursa ceza evlerinde 12 yýlý aþkýn kaldý. Bursa ceza evinde kaldýðý yýllarý anlatan Mavi Gözlü Dev adlý film 2007 yýlýnda vizyona girmiþtir. 1950 yýlýnda bir af yasasýyla salýverildi. Ancak sürekli izlendiði ve çürüðe ayrýldýðý halde 48 yaþýnda yeniden askerlik yapmaya çaðrýlmasý ve öldürüleceði yolundaki duyumlar üzerine yurt dýþýna kaçtý. 17 Haziran 1951 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafýndan Türk vatandaþlýðýndan çýkarýlmasýna karar verildi. Sovyetler Birliði'nde Moskova yakýnlarýndaki yazarlar köyünde ve daha sonra da, eþi Vera Tulyakova (Hikmet) ile Moskova'da yaþadý. Memleket dýþýnda geçirdiði yýllarda Bulgaristan, Macaristan, Fransa, Küba, Mýsýr gibi dünya memleketlerini dolaþtý, buralarda konferanslar düzenledi, savaþ ve emperyalizm karþýtý eylemlere katýldý, radyo programlarý yaptý. Budapeþte Radyosu ve Bizim Radyo bunlardan bazýlarýdýr. Bu konuþmalarýn bir kýsmý bugüne ulaþmýþtýr.
Davalarý
1925 Ankara Ýstiklal Mahkemesi Davasý
1927-1928 Ýstanbul Aðýr Ceza Mahkemesi Davasý
1928 Rize Aðýr Ceza Mahkemesi Davasý
1928 Ankara Aðýr Ceza Mahkemesi Davasý
1931 Ýstanbul Ýkinci Asliye Ceza Mahkemesi Davasý
1933 Ýstanbul Aðýr Ceza Mahkemesi Davasý
1933 Ýstanbul Üçüncü Asliye Ceza Mahkemesi Davasý
1933-1934 Bursa Aðýr Ceza Mahkemesi Davasý
1936-1937 Ýstanbul Aðýr Ceza Mahkemesi Davasý
1938 Harp Okulu Komutanlýðý Askeri Mahkemesi Davasý
1938 Donanma Komutanlýðý Askeri Mahkemesi Davasý
Ýstanbul, Ankara, Çankýrý ve Bursa ceza evlerinde 12 yýlý aþkýn kaldý. Bursa ceza evinde uzun bir süre kalan nazým hikmet burada iken yazmýþ olduðu mektuplar ile dýþarý ile baðlantýsýný sürekli canlý tutmuþtur Bursa cez aevi eski binasý Bursa nýn Osmangazi ilçesi sýnýrlarý içinde yer alýrdý . bu hapishanenin içerisi dýþarýdan bakýnca görülmeyecek þekilde yüksek duvarlar ile çevriliydi .
Bende bu ceza evine 1980 senesinde bir tutukluyu ziyaret maksadý ile gittim ceza evinin doðu tarafýndan bir kapýsý vardý ziyaretçilerden buradan içeri alýnýyorlardý 12 eylül yeni olmuþtu bizler ziyaret için gitmiþtim kapýnýn önünde uzun kuyruk oluþmuþtu her zamanki gibi uzun bir kuyruk ismimizin okunmasýný ve içeriye çaðrýlmayý beklerken on kadar asker ile birlikte bir yüzbaþý göründü yüzbaþý ceza evine doðru parelel bir þekilde sýralanmamýzý istedi , emir verdi ve tüm askerler ellerinde tüfekler olduðu halde üzerimize koþmaya bayladýlar silahlarýn dipçikleriyle bizi ceza evinin duvarýna doðru sürüklediler .hiçbir suçu olmayan ziyaretçilere keyfi bir þekilde asker müdahale etti. O gün orada bulunan tüm ziyaretçiler o yüzbaþýya bu yaptýðý hareketten dolayý küfür etmiþlerdir içlerinden eminim ben etmiþtim çünkü evet ceza evinin dýþýnda muamele böyleydi peki ya içerisi
Ýçeride müthiþ bir hiyerarþi vardý koðuþ aðlarý hüküm sürüyordu , koðuþlar kalabalýktý en az elli kiþi vardý bir koðuþta , can güvenliði hiç yoktu , insanlar öldürülüyordu , kumarlar oynanýyordu, haraçlar kesiliyordu . Çocuklar, kadýnlar erkekler yetiþkinler hepsi ayný yapýnýn içindeydi
Yýllar sonra Bursa da yayýnlanan yerel bir dergide bu ceza evinin içeriden çekilmiþ bir fotoðrafýný gördüm ve þok oldum evet bursa ceza evinin daha önce bir kilise olduðunu bu fotoðraftan anladým evet burasý bir kiliseydi ve kilise yani insanlarýn inançlarý için toplandýklarý bu güzel ve muhteþem bina boþaltýlmýþ ve ceza evi haline getirilmiþti. Osmanlýnýn insanlarýn inançlarýna karýþmadýðý gayri Müslümanlarýn ibadetine engel çýkarmadýðý ibadethanelerine hoþgörülü olduðu anlatýlýyordu ama ne yazýk ki bu ibadethane bursa kapalý ceza evi olmuþtu
Ýþte bu ceza evinde kalmýþtý nazým ve bu ceza evinde meydana gelen nazýmýn baþýndan geçen bir hikayeyi nakletmek istiyorum.
Nazým bursa ceza evinde yatmakta iken kendisine düzgün olarak para yatýrýlmaktadýr parasý gelmektedir bu sýralarda yanýnda bulunan bir kiþide nazýmýn paralarýndan yararlanmak için bende komünistim hocam dermiþ ve nazýmýn yanýnda yer alýrmýþ, bir gün iþler tersine dönmüþ nazýmýn parasý gelmemiþ fakat sahte komüniste para gelmiþti . 5 lira o zamanlar bu para iyi para imiþ parasý gelen adamda parasý yokken yanýnda olduðu nazýmdan ayrýlmýþ , nazýmda adama ne oldu paran gelin benden ayrýldýn demiþ adamda nazým ne yapacaktým tarzý þeyler söylemiþ nazýmda o zaman adama dönerek ben biliyordum zaten senin 5 paralýk komünist olduðu demiþ
Evet nazým Hiçbir zaman beþ paralýk komünist olmadý o ceza evinde kaldýðý zamanlarý hiç boþa geçirmedi hep çalýþtý yýlmadý özgün eserler verdi ceza evlerinde çok sevildi sayýldý . Daha sonra Prusya'ya gittiðinde ise hep vatan hasretini anlattý ve dünyanýn sayýlý muhalif yazarlarýndan biri oldu öldüðünde ise Anadolu'da bir köy mezarlýðýnda gömülmek istediðini belirtiyordu dileði olmadý hala evet vatandaþlýða alýndý ama mezarý hala Moskova'da .....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hafýz Ýsmail Coþar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýlmaz Güneyin Hapishane Hayatý
Büyük Oðlum Anýl Cemal Yýlmazýn Yarýyýl Ýzni
Nelson Mandelanýn Hapishane Hayatý
Viktimiloji - Maðdur Bilimi
Kozmopilitaniz, Gecekondular , Büyükþehirlerde Yükselen Suç Grafikleri,cezaevine Yansýmalarý
Baþbakan Menderesin Hapishane Hayatý
Þair Sabahattin Alinin Hapishane Hayatý
Türkiye Ceza Ýnfaz Kurumlarý Duygusal ve Durumsal Analizi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deðiþtir... Gücün Yetiyorsa [Þiir]
Zaman [Þiir]
Ama Sen Benim Karýmsýn [Þiir]
Paralel Olamamalar, Dik Duramamalar [Þiir]
Deðerli Varlýðýmýz [Þiir]
Bakýþlar - Yüz [Þiir]
Ah Kadýnlar [Þiir]
Mahpushane [Þiir]
Eller [Þiir]
Beyaz Giymak Mesele Deðil, Mesele Kar Gibi Beyaz Bir Yüreðe Sahip Olabilmek [Þiir]


suat engin yýlmz kimdir?

1963 ten beri dünyada bir yer iþgal ediyorum


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © suat engin yýlmz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.