..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Yazarlar Üzerine > Ömer Faruk Hüsmüllü




10 Þubat 2018
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Ömer Seyfettin, hikâyelerini Genç Kalemler ve Türk Yurdu dergilerinde yayýmlamýþtýr. 140 kadar hikâyesi vardýr.


:AHDE:

Ömer Seyfettin, Türk edebiyatýnýn önde gelen isimlerinden biriydi,sade bir dille yazdýðý hikâyeleri çok sayýda okuyucu tarafýndan beðeni ile okunmuþtur. Bir taraftan Batý edebiyat ve kültürüyle de yakýndan ilgilenmiþ;bir taraftan da Türkçülük akýmýnýn da en önemli savunucusu olmuþtur.
Ömer Seyfettin, hikâyelerini Genç Kalemler ve Türk Yurdu dergilerinde yayýmlamýþtýr. 140 kadar hikâyesi vardýr. Hikâyelerinde çok sade bir dil kullanmýþtýr. Günlük konuþma dilini kullanmýþtýr.
28 Þubat 1884 tarihinde Gönen’de doðdu. Öðrenimine Gönen’de baþlayan Ömer Seyfettin, Ayancýk’ta ve annesiyle birlikte geldiði Ýstanbul’da Aksaray’daki Mekteb-i Osmaniye’ye devam etti. Eyüp’teki Baytar Rüþdiyesi’ni bitirip asker çocuðu olduðu için Kuleli Askeri Ýdadi’sine yazýldý (1893). Bir müddet sonra da Edirne Askeri Ýdadisi’ne naklolarak öðrenimini burada tamamladý. Daha sonra Ýstanbul’da Mekteb-i Harbiye’ye gelen Ömer Seyfettin, piyade mülâzýmý sânisi rütbesiyle buradan mezun oldu.
Ýzmir’de Teðmen (1903-1910), daha sonra da üsteðmen olarak Rumeli’de görev yaptý (1908-1910). Askerlik’ten ayrýlýp Selanik’e gelerek, Genç Kalemler Dergisi’nde yazmaya baþladý. Balkan Savaþý’nda tekrar subay olarak orduya döndü. Yunanlýlar’ýn elinde bir yýl kadar esir kaldý. Esareti sýrasýnda da öykü yazamaya devam ederek bunlarý Halka Doðru, Türk Yurdu ve Zakâ dergilerinde yayýmladý. Ýstanbul’a dönünce ordudan ikinci kez ayrýlýp, ölümüne kadar Kabataþ Lisesi edebiyat öðretmenliði yapan Ömer Seyfettin, 6 Mart 1920 tarihinde Ýstanbul’da öldü.
Eserleri:
Hikâye: Falaka, Yüksek Ökçeler, Kýzýl Elma, Bomba, Beyaz Lale, Gizli Mabet, Bahar ve Kelebekler, Yalnýz Efe, Kaþaðý, Ýlk Düþen Ak, Pembe Ýncili Kaftan, Harem, Yüzaký, Kurumuþ Aðaçlar, Aþk Dalgasý…
Roman: Efruz Bey, Yalnýz Efe (uzun öykü), Ashab-ý Kehfimiz (“içtimai roman” adýný vermiþtir)
Þiir: Þiirler (Doðduðum Yer)
Oyun: Mahçupluk Ýmtihaný
Ömer Seyfettin'in eserlerini nasýl yazdýðýna dair bilgilenmek için onun 17 Aralýk 1917 tarihli Günlüðüne bakalým:
Dünden beri yaðan kar, her tarafý bembeyaz yaptý. O kadar soðuk ki… Küçük odamý ýsýtamýyorum. Ellerim üþüyor. Yazý yazmak caným istemiyor. Ayaklarým gürüldeyen sobaya dayalý, koltuðumda uzanýyorum… Bundan da sýkýlýyorum. Ýþte bir hafta var ki biraz fazla sinirliyim. Ýçimde on beþ senedir çýrpýnan bir ümit, bir hýrs yine canlanýyor!... Kalbimin hýzlý çarptýðýný, kanýn damarlarýmda hýzla dolaþtýðýný duyuyorum.
-Boþ oturmamalýyým!
Saðdaki kütüphanenin raflarýnda birkaç tane yarým kalmýþ roman, düzeltilecek hikâye var. Zihnimde plânýný hazýrladýðým romana baþlasam diyorum…
Bu romanýn bütün kiþileri hayalimde hazýr… Ama yazmak için hani o içerden gelen þevk (istek) eksik. Yarým saat kadar boþ sayfanýn karþýsýnda düþünüyorum. Pencereye çarpan rüzgârý, sobadaki odunlarýn gürüldemesini, komþunun bahçesinde tavuðun gýdýkladýðýný duyuyorum.
Ýçimden bir ses diyor ki:
-Þevkin yok… Sakýn yazmaya baþlama. Eserin fena olur.
-Ya ne yapayým?
-Biraz otur, dinlen.
-Yorgun deðilim ki…
-Öyleyse oku!...
Ah, ben bu sesi tanýyorum! Bu, tembelliðimin sesidir. Okumanýn tadýný benim kadar duyan yoktur sanýrým. Sýcak bir odada koltuða yaslanýp eðlenceli, meraklý bir romaný okumak… Ýçinde en keskin heyecanlarý, en sýcak gözyaþlarýný saklayan þiirleri sakin sakin, gülümseyerek gözden geçirmek!...
ÖMER SEYFETTÝN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar üzerine kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beytullah Özilhan'dan Dört Kitap

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.