..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tezler > Salih Zeki Çavdaroðlu




4 Haziran 2020
Ýdeolocya Örgüsü’ Nün Þekilleniþinde Necip Fazýl’ In Fikir Çilesi  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Necip Fâzýl Kýsakürek' in ÝDEOLOCYA ÖRGÜSÜ KÝtabý' nýn incelemesi...


:AJEE:
Türk þiirine; genç yaþýnda, gerek tema, gerek kalýp, gerekse mânâ bakýmýndan dikkat çeken bir çýkýþla büyük bir popülerlik kazanan Necip Fâzýl Kýsakürek (1904-1983) otuz yaþýna kadar, gayetle rind, bohem ve seküler bir hayat yaþayacaktýr.
Tâ ki, o yýl rastladýðý bir ALLAH dostu’ nun , tedris ve sohbetlerinden nasiplenecek ve kýsa zamanda takvâ sahibi bir Müslüman olacak ve beyninde durmaksýzýn savrulan fýrtýnalar, gerek þiirleri, gerekse düz yazýlarýnýna ufuklar açan, bereketli ilhamlar getirecektir.
Bu dönem; ayný zamanda, Türkiye’ de 600 senelik Ýslâmi kaynaklý, bir kadim devletin yýkýlýp, son bulduðu ve onun yerine seküler, özellikle 1789 Fransýz devrimi felsefesi ile þekillenen bir ulus devletin kurulduðu devirdir. Bu devletin, buyurgan ve zorlayýcý proje ve uygulamalarý, ülkede, diþe dokunur bir muhalif zümreyi de ortaya çýkarmamaktadýr. Önemli merkezlerde kurulan “ Ýstiklâl Mahkemeleri” en ufak bir aykýrý sesi, âlel acele yargýlamayla cezalandýrýyor ve hükümlerini genelde; " sanýðýn/ sanýklarýn idâmýna, tanýklarýn bilahare dinlenmesine" bitiþ cümlesiyle veriyordu.
O dönemin aðýr baský ve yasaklarýna raðmen, Necip Fâzýl, önce 1936, da AÐAÇ dergisi ile baþladýðý yayýn hayatýný, kesintisiz bir þekilde devam ettirir ve 1943’ de, ülkenin siyâsî konjonktürünün nisbeten rahatlamasýný fýrsat bilerek , zaman zaman kesintiye uðrasa da, 1978 yýlýna kadar devam edecek olan BÜYÜK DOÐU dergisini çýkaracak, buradaki sert muhalif yazýlar “ Millî Þef” lik pâyesi, kendinden menkûl olan, Cumhurbaþkaný Ýsmet Ýnönü’ yü oldukça rahatsýz edecektir.
Otuz küsur sene içinde, oldukça farklý alanlarda, onlarca eser yazacak olan Üstâd; 1968 yýlýna gelindiðinde, o zamana kadar kafasýnda þekillenmiþ, “Türk-Ýslâm Devleti” nin bir anlamda “ anayasa” metni taslaðý olacak eseri, “ÝDEOLOCYA ÖRGÜSÜ” adýný vereceði kitabýný yayýmlar.
Kitap, aslýnda, daha önce Büyük Doðu dergisinde tefrika halinde çýkan yazýlarýn, bir bütün halinde yayýmlanmasýdýr. O günlerde, kitabý hakkýnda konuþan üstâd; onu, o güne kadar yazdýðý , diðer bütün kitaplarýný artýk , “müþtemilat” derecesine düþüreceðinden bahisle, “ Büyük Doðu Okulu’ nun Baþ Eseri” olarak tanýmlayacaktýr.
O kitabýn ilk baskýsýnýn, “Ýthaf” , baþlýklý metninde Üstâd; kitabýný, þu satýrlarla tanýtmaya baþlar:
“Bu eser benim bütün varlýðým, vücut hikmetim, her þeyim… Ben, arýnýn peteðini hendeseleþtirmeye memur kýlýnmasý gibi, bu eseri örgüleþtirmek için yaratýldým. Þiirlerim de, piyeslerim de, hikâyelerim de, ilim ve fikir yazýlarým da sadece bu eserin belirttiði bina etrafýnda bir takým ‘müþtemilat’tan baþka bir þey deðil. Güzelim Türkçenin ‘katýk’ tabiri ne kadar yerinde. Gerçek gýda ‘nan-ý aziz’ dediðimiz ekmektir ve gerisi, ona katýlmaktan kinaye ‘katýk’tan ibaret…”
Dikkatle okunduðunda, neredeyse; her sayfasýndaki paragraflarýn altý, kalýn kýrmýzý çizgilerle çizilecek mesabedeki, 500 sayfalýk kitabýn, baþtan sona Ýslâmî hüküm ve nâslar dikkate alýnarak, kaleme alýndýðý fark edilecektir.
Necip Fâzýl, bu kitabýnda; insan ile devletini, birbirini tamamlayan ve birbiri ile anlam kazanan iki faktör olarak ele alýr. Kâinat içinde, her þeyin küllî bir varoluþ içinde bulunduðu, insan, toplum, vatan, millet, devlet. vb. kavramlarýn, hiçbir þekilde, tek baþlarýna bir anlam ifade etmeyeceklerini vurgulayarak, ancak, beraberlikleri, süreklilikleri ile bir deðer hâline gelebileceklerine iþaret eder.
Türkiye’ de, Ýslâm muhâlifi mihraklarýn, neredeyse en çok ürktükleri ve çekindikleri kiþilik olan Necip Fâzýl’ ýn, yaklaþýk 100 eserlik külliyatýnýn içerisinden en çok tenkid ettikleri kitap da zaten bu olacaktýr.
Yazýldýðýndan bu güne, bu kitaptaki fikirlerin , þahýslarýn “ bireysel “ özgürlüklerine kilit vurur nitelikte, zararlý bir eser olduðu, çaðdaþ, demokratik, lâik bir ulus devlet yapýsýný yok edecek derecede, tehlikeli bir “ideolojik” mâhiyet taþýdýðý iddialarý, hatta Hitler’ in KAVGAM isimli kitabýyla paralellikler taþýdýðý gerekçesiyle, þiddetle eleþtirilir.
Günümüzde gerek, Parlamenter rejimden, Baþkanlýk sistemine geçilmesi için hazýrlýk döneminde, gerekse referandum sonrasý, bu sisteme geçildiðinde, Tayyip Erdoðan muhalifi köþe yazarlarýnca, Ýdeolocya Örgüsü’ nde konu edilen, BAÞYÜCELÝK rejiminin, þimdi hayata geçirildiði iddiasýyla, oldukça yoðun eleþtiriler alacaktýr.

Salih Zeki Çavdaroðlu
04 Haziran 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/04/ideolocya-orgusu-nun-sekillenisinde-necip-fazil-in-fikir-cilesi/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.