..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Merve Yýldýrým




5 Eylül 2003
Protestoya davet  
Merve Yýldýrým
Son birkaç yýldýr televizyon programlarýnda kalitenin uðradýðý erozyonu görmek için kahin olmaya gerek yok.


:BGGJ:
Son birkaç yýldýr televizyon programlarýnda kalitenin uðradýðý erozyonu görmek için kahin olmaya gerek yok. Ýnsanlarý eðlendirip vakit geçirmenin ötesinde, düþündürmeyi, öðretmeyi ve doðruyu buldurmayý baþaran o kadar az program var ki. Artýk televizyonculuk eþittir reyting ve reyting eþittir manken, dedikodu, sansasyon, atýþma ve seviyesiz tartýþma oldu. Ýþin kötüsü, milletçe bir yandan bu gidiþata verip veriþtirirken diðer yandan da her akþam en az bir saçma sapan programa takýlmadan edemiyoruz. Yapýmcýlar da nasýlsa her türlüsü bir þekilde izleniyor diyerek kaliteye gittikçe daha az önem verir oldu. Bazen düþünüyorum, kiminin sihirli kutu, kiminin de aptal kutusu dediði, çok uzaktakileri alýp evimizin içine kadar sokuveren bu aygýt, nam-ý diðer televizyon olmasaydý, hiç icat edilmeseydi nasýl yaþardýk? Akþamlarý “ay þu dizi baþlayacak, ay bu yarýþmayý kaçýracaz” paniði olmadan, ailemizle rahat rahat kaþýklardýk çorbalarý, sohbetin tadý yemeðin tadýna, aile efradýnýn her telden sesi çatal kaþýk týngýrtýlarýna karýþýrdý.

Yemek bittiði zaman, annemiz bize örgüler örerdi. Baba-oðul, ya da iki kardeþ zarlarý kah içeri kah dýþarý sallayarak ‘çarþaf yok mu çarþaf??’ esprisi eþliðinde beþlik tavla atardýk ve yenen tavlayý yenilenin koltuðunun altýna sýkýþtýrýrdý, öðren de geeel diye.

Ne sohbetler ederdik, sit-comlarýn, aðalý beyli dizilerin, výcýk výcýk paparazzilerin ve “tolkþovlarýn”, çivisinden çýkmýþ eðlence programlarýnýn ve insanlarýn medenice tartýþmak yerine birbirini yediði sözüm ona stüdyo panellerinin hiçbirinden habersiz, sadece aile baðlarýný güçlendirmeye, dünü anmaya, bugünü yaþamaya ve yarýný planlamaya odaklanmýþ seviyeli sözcükler sarf ederek. Tatlý hayaller kurardýk gelecek tatilde ne yapsak, nereye gitsek diye. Babamýzla yerde güreþirdik, ana-kýz oturur birer bardak çay eþliðinde anlatýr, dertleþirdik.

Takýp eþimizi kolumuza çýkardýk semtimizin en güzel caddesinde yürüyüþe. Mevsimine göre boza, salep ya da dondurma eþliðinde koyu sohbetlere dalar, birbirimizin bilmediðimiz yönlerini keþfederdik.

Ya da dýþarý çýkmak gelmiyorsa içimizden, demlerdik çayýmýzý, piþirirdik orta kahvelerimizi, alýrdýk elimize en sevdiðimiz yazarýn bizi alýp yeni diyarlara götüren harika eserlerinden birini, karþýlýklý kurulurduk mutlu yuvamýzdaki fiskos köþemizin küçük ve sevimli koltuklarýna okur, okur, okurduk. Ara sýra baþýmýzý kaldýrýp sevgiyle bize bakan eþimizin o tatlý gözleriyle karþýlaþmayý da ihmal etmeden…

Belki güzel bir film gelmiþ olurdu alt sokaktaki sinemaya, hani þöyle akýlda kalan, yüreklere kazýnan ve iki saat içinde yaþamýmýzda minik bir pencere açmayý baþaran hoþ ve anlamlý bir senaryosu olanlardan.

Kimbilir belki üþenmeyip konu komþu ya da akraba ziyaretlerine bile giderdik. Karþý komþumuz Nebahat hanýmlarla, teyzemizin kafa dengi kýzý Zehra ile düzenli gidiþ geliþlerimiz, vazgeçilmeyen sohbetlerimiz olurdu.

Ben þu birkaç dakikada bunlarý buldum, biraz daha düþünsek neler çýkar neler…

Tüm bu güzelliklerin hayatýmýzdaki payýnýn azalmasýnda ya da sýfýrlanmasýnda tek suç televizyonun deðil elbet. Baþka þeyler de var aile hayatýnýn, toplum yaþamýnýn sýcaklýðýný giderek kaybettiren ve herkesi kendi evine, hatta kendi odasýna týkan.

Ben kendi adýma, hayatýmda “yaþamaya”, “kendime” ve “sevdiklerime” yer açmak için, daha fazla boþ vakit yaratýp bu vakitleri daha güzel ve daha dolu geçirmek için ve deðirmenlere karþý savaþan þövalye misali tüm bu abuk sabuk yayýnlara bireysel protesto çekmek için bundan sonra televizyonun hayatýmdaki yerini minimuma indirerek haberler ve arada rastlayan güzel filmlerle sýnýrlamaya karar verdim.

Bunu okuyan her Türk vatandaþýný da bu protestoda bana katýlmaya davet ediyorum.

Var mýsýnýz?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: .....
Gönderen: Meryem Uçar Kayalý / izmir
16 Eylül 2003
Ben bu protestoyu yaklaþýk 3 yýl önce baþlattým ve halen ýsrarla devam ediyorum... yalnýz olmadýðýmý bilmek iyi geldi:)) sevgilerimle Meryem

:: Destekliyorum.
Gönderen: Kâmuran Esen / Mudurnu
6 Eylül 2003
Merhaba Sevgili Merve Yýldýrým; Þu tv'nin bize ettiklerini ne güzel anlatmýþsýnýz.O, bizi eve kapattý, eþi dostu unutturdu, bizi tembelleþtirdi.Birçok þeyi ayaðýmýza getirerek, dünyadan el etek çekmemize neden oldu.....Biliyor musunuz, ben yýllar önce baþladým, sizin belirttiðiniz þekilde tv izlemeye.Bir sözlük, bir baþvuru kaynaðý gibi kullanýyorum tv'vi.Gerektiði zaman.....Sonra yok....Hem böylece saçma sapan programlara sinirlenmekten de kurtulmuþ oluyorum....Güzel bir anlatýmdý......Sevgiler.....Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anne Deðilim Ama...
Arkadaþlýk Öldü, Baþýmýz Saðolsun...
Hayat çok kýsa...
Boþvermiþiz herþeye, kendimizden baþka...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hatýrla Sevgili 2 - Böyle Aþk Olmaz...
Hatýrla Sevgili
Asker Yolu Gözlemek
Kadýnlarý Kategorize Ettim
Giden ormanlar ve gelen kuraklýk
Gelinimizi de Seçtik Çok Þükür!
Antalya'nýn bir köyünden sinir krizi manzaralarý
Komik bir salata

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Garip Þiir [Þiir]
Hoþgeldin Bebek! [Þiir]
Öldürdüler Güvercini [Þiir]
Anti - Alkolik Þiir [Þiir]
Hayat dediðin nedir ki... [Þiir]
Hasret þiiri [Þiir]
Dosta çaðrý [Þiir]
Yoksa aþýk mý oluyorum.. [Þiir]
Devir Deðiþti Dostum [Þiir]
Hadi caným sen de [Þiir]


Merve Yýldýrým kimdir?

Kendini bile bileli aklýna gelen her konuda irili ifaklý kaðýt parçalarýna, defterlere ve bilgisayar ekranýna yazýp durmuþ bir amatör.

Etkilendiði Yazarlar:
Hayat...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Merve Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.