..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Âh Bu Türküler!.. Türkülerimiz...  
M.NÝHAT MALKOÇ
Topluluklarý millet hâline getiren unsurlarýn baþýnda millî ve manevî deðerler gelir. Bunlarý yaþadýkça ve yaþattýkça milletçe kenetleniriz. Nasýl ki çimento taþlarý sýký sýkýya birbirine baðlarsa örf ve adetler, kültürel birikimler de deðiþik unsurlarda


:BCFC:
ÂH BU TÜRKÜLER!…TÜRKÜLERÝMÝZ!…

M.NÝHAT MALKOÇ

Topluluklarý millet hâline getiren unsurlarýn baþýnda millî ve manevî deðerler gelir. Bunlarý yaþadýkça ve yaþattýkça milletçe kenetleniriz. Nasýl ki çimento taþlarý sýký sýkýya birbirine baðlarsa örf ve adetler, kültürel birikimler de deðiþik unsurlardan meydana gelen topluluklarý birbirine baðlar.
Türküler bu deðerlerin sese bürünmüþ, naðmelere gömülmüþ,notalarla örülmüþ hâlidir. Türküler bizim sesimiz,yürek burkuntularýmýzdýr çoðu zaman…Türküler Anadolu demek…. O coðrafyada acýlarý bal eden ve tahammülü destanlaþan þahsiyet abidelerinin gönül çaðlayaný… Sinelere hapsedilen aþklarýn dilidir türküler… Kerem’in Aslý’sýna, Mecnun’un Leylâ’sýna, Ferhat’ýn Þirin’ine, Tahir’in Zühre’sine söylediði yürek mektuplarýdýr onlar…
Ege türküleri yiðitlik, Akdeniz türküleri melânkoli, Orta Anadolu türküleri hüzün, Doðu ve Güneydoðu Anadolu türküleri aðýt, Karadeniz türküleri kýpýr kýpýr hareket ve hayata baðlýlýk duygularýyla örülüdür. Her bölgenin türküleri ayrý bir yönümüzü iþler naðmelerin sihirli atmosferinde…
Türküler beni benden alýr, bambaþka dünyalara götürür. Bir uzun havada hüzünlenirim…. “Oy Trabzon Trabzon Ýçin Kalaylý Kazan” türküsü memleket özlemimi doruða çýkarýr. Yozgat Sürmelisi’nde sevdam alevlenir. Dedim ya türküler beni bana býrakmaz. Vaktiyle türkülere iliþkin hislerimi “Âh bu Türküler!” adlý þiirimde þöyle dile getirmiþtim:
“Anadolu’muzun dili, gönülde harman türküler
Soframda tuzum ekmeðim yarama derman türküler

Yaslý naðmelerde hasret, mazluma aðýt türküler
Akan gözyaþýmý dindir, efkârý daðýt türküler

Kerem’i nâra yandýran,yürekte Aslý türküler
Onulmaz dertlere salan,elemli, yaslý türküler

Gurbetten sýlaya nâme,ruhuma akar türküler
Ýbrahim’in ateþinde sinemi yakar türküler

Gönülden gönüle köprü, kýtalar baðlar türküler
Gül bahçesi yangýn yeri, bülbülü daðlar türküler

Edirne’den Kars’a kadar,yürekte gezer türküler
Sevgi deryasýnda yunup düþlerde yüzer türküler

Mehtabýn koynuna girip her gece yatar türküler
Can evime mihman olup cana can katar türküler

Þu bahtsýz gönlümü alýp zindana koyar türküler
Seyyid Nesimi misali derimi soyar türküler

Dün,bugün,yarýn fark etmez, her çaðda yaþar türküler
Önünde engel tanýmaz bendini aþar türküler

Gözlerimden süzülen yaþ, sazýmda teldir türküler
Buram buram hasret kokan, bahçemde güldür türküler”
Adamý iþte böyle söyletir türküler…. Böyle yakar sevda ateþini… Efkâr býrakýrlar sinemizin derûnunda… Ezilmiþliðin haykýrýþýdýr türküler… Bazen isyan,bazen buram buram sevgi kokarlar…Neticede hayat kazanýnda piþirir, bizi biz yaparlar…
Türkülerin baðrý yanýk çocuklarýyýz biz… Hissedip de ifade etmekte zorlandýðýmýz duygularýn tercümanýdýr türküler… Türküler yalan söylemez hiçbir zaman … Hile,riya,gurur nedir bilmezler… Yürek daðlarýndan kopup gelen bengisu çaðlayanýdýrlar.
Globalleþen dünyaya meydan okuyan millî sesimizdir türküler… Batý kökenli her türlü müziðe rakiptirler. Daha doðrusu pop müziðinin saçtýðý zehiri izale ederler. Onlarýn sýcaklýðýný ancak ana kucaðýnda bulabiliriz. Onlarý yok edemez hiçbir güç… Çünkü yürek devletinin baþkentidir türküler… En son baþkentler düþer.
Yaþamak da uzun bir türkü deðil midir zaten?… Bazen coþkulu,bazen hüzünlü,bazen deli dolu… Türk’ü anlatýr türküler… Onun yere göðe sýðmayan engin muhayyilesini ifade ederler. Özümüzdür,sözümüzdür,ayý kýskandýran nurlu yüzümüzdür türküler….
Çocuklarýmýzý türkülerle büyütelim…. Türkü ikliminde büyüyen nesiller daha hoþgörülü ve sevecen olur. Pop onlarýn ruhunu asabileþtirir. Çünkü pop bu topraðýn mahsulü deðildir. Yaþasýn bu topraðýn bin yýllýk sahibi Türkler ve Türk’ü anlatan türküler… Ebedî ezgimiz olsunlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Çocuk Olmak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.