..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yürüyen Adam




14 Eylül 2006
Ablasý Olan Þanslýlar  
Yürüyen Adam
Sanýrým ben hep sahici bir ablam olsun istemiþim.


:BCBE:
gönül verdin derlerdi o delikanlýya,
en sonunda varmýþsýn bir erzincanlýya.
bilmem þimdi hâlâ bu ilk kocanda mýsýn,
hâlâ daðlarý karlý erzincan’da mýsýn?
býrak, geçmiþ günleri gönlüm hatýrlasýn;
hâtýrada kalan þey deðiþmez zamanla,
ne vefalý komþumuzdun sen, fahriye abla!

Ahmet Muhip Dranas

Sanýrým ben hep sahici bir ablam olsun istemiþim. Öz ablam yok, abim, kýzkardeþim var ama onlarýn yeri baþka. Sorsam onlar da isterdi peþlerine takýlýp eðleneceði bir ablalarý olsun.

Ablam beni karþýsýna alacak ve nasihatlerde bulunacak, yapýlan hatanýn kirini pasýný bana nasýl aklayacaðýmý söyleyecek, kazanýlan baþarýnýn verdiði kudretin sönmemesi için “daha kýrk fýrýn ekmek yemen lazým” deyip benimle dalga geçecek, gittiðim yolculuklarda annelerden kaçýrýlan öyküleri deþip belki kulaðýmý çekecek...

Olmadý. Anneme þakadan kýzdým, dedi “güldürme akþam akþam.” Ancak, þanslýydým. Hep ablalarým etrafýmda oldu þansýmdan.

Daha çocukken Nermin ve Narin ablam oldu mesela, abimle bana az þey öðretmediler. Okumanýn asýl zevkiyle beni tanýþtýran, sýnýf öðretmenim falan olmadý, o Nermin abla’ydý. Acaba þimdi nerede? Sana birkaç bin kitap borcum var onlarý vereceðim.

Üniversite yýllarýmda da bir Nermin oldu. Ablam yaþýnda ama bizimle ayný sýralarda. Üniversite toyluðunda “Hoop! nereye bakalým” diyebilmenin, çoðu erkeðin beceremediði cesaretiyle bana ve öbür dostlarýma aþkta, kavgada koruyucu kollayýcý. “Kardeþimsiniz” deyip baðrýna bastýðý Nermin ablam. Ama ben ona sadece Nermin dedim. Fakültenin ortasýnda “abla abla diye dolanacak halim yoktu.” Sonra döverdi beni belki de. Þimdi Akdeniz’de bir kentin öðretmen ablasý. “Hâlâ çabuk gaza geliyorum” Nermin. Hey! Aloo, orda mýsýn?

Sonra bizim konfeksiyon maðazasýnda yýllarca çalýþan bi tezgahtar Sevda abla vardý. Babamla aralarý patron-iþçi muhabbetine bozulup durur, ben onu kollardým. Havasý yerinde oldu mu içeri giren müþteriyi kaçýrmaz, ne yapýp eder, allar pullar onu tavlar, sonra çantayý eline sarýverirdi. Hayret eder, apýþýp kalýrdýk. Onunla en çok, adý gibi sevdalarý söyleþtik durduk. Zahide türküsünü çok söylediðinden ona “Zahidecim naber” der kýzdýrýrdým. “Sevda” bu iþte. Bi gün sevdasýzca görücü usülü gidiverdi, ne abla kaldý ne tezgâhtarlýk… Ayný Ahmet Muhip’in þiirindeki Fahriye Abla gibi o da Erzincan’a gelin gitmiþti. Bana “Sevda beklemekle gelmez, sen sakýn bekleme, sevdalandýn mý sakýn býrakma!” demiþti ablalýk iþte.. Oysa, yaþý artýk sevdasýný beklememiþti.

Baþka ablalarým da oldu tabi. Þimdi beni bi gün sormadan býrakmayan bir ablam daha var, Gülþah Ablam. Herkesin abla olmayý beceremediði, hatta çoðunun kendilerini Güzin abla zannedip her þeyi eline yüzüne bulaþtýrdýðý þimdilerde, ablalýk zor zanaat. Emek ister, içtenlik ister, dostluk ister ve acýya yüreðinde mangal yakmýþ olmayý ister. Gülþah ablam da bunlardan biri.

Sizin de böyle ablalarýnýz oldu mu? Þanslý mýsýnýz benim gibi?

   

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: þanslýyým:)
Gönderen: Elem Tilev / Eskiþehir/Türkiye
26 Eylül 2006
þanslýyým galiba evet bi ablam var ablalýk yaptýðým... eþine ve çocuklarýna bir ömür harcarken umutlarýný yitirmiþ hayal kuramaz olmuþ bi ablam var. bazen küçük bi çocukmuþ gibi alýrým onu izlerime anlatýrým hayatý, genç olmayý, aþký anlatýrým en çok, heycanlarý yani yaþamayý... üzülürüm bu hayattan elini ayaðýný çekmiþ, ununu elemiþ eleðini asmýþ tavýrlarýna. kýzarým sonra çok kýzarým. kýzsamda severim:) þanslýyým galiba evet bi ablam var ablalýk yaptýðým:)) tebrikler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Yazý
Her Gün Kül Yangýný, Sen Ýçimde Kývýlcým.
Ýlle Dost Ýlle Yaðmur
Mevsimsiz Uçurumlar
Yaz Yaðmuru

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Noktalama Ýþaretleri [Þiir]
Dedik ki: [Þiir]
Carpe Diem [Þiir]
Kaleci [Þiir]
Saçlarýnýn Saçaklý Þairi [Þiir]
Nuriyem Öldü [Þiir]


Yürüyen Adam kimdir?

Ýçinde kendinden baþka kaç "kendi" olduðunu kendine anlatamayan adam. Yazmaktan baþka yol yürüyemeyen bir yolsuz. Baþka deyiþlerle; "Özgürlük probelemli yürüyen adam. " Giyotin sözcükler süngercisi. Bir martýnýn irtifa tutkusu. Dibe vurma masalcýsý.

Etkilendiði Yazarlar:
Kafka, Vedat Türkali, Orhan Pamuk, Dostoyevski, Balzac, Yaþar Kemal, Oruç Aruoba, M.Mungan, Küçük Ýskender...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yürüyen Adam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.