..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Göktu Kara




5 Þubat 2010
Aile Ýçi Faþizm  
Göktu Kara
Feodal bir çemberin içinde kýstýrýlmýþ bir ailenin, Medine'yi caný ciðeri gibi koruyup gözetmesi gerkirken tüm bilinçsel ve akýlsal ýþýklarýný söndürmüþ bir þekilde inancýný sarsmadan, vicdanýný sorgulamadan, bir akla danýþmadan cahiliye Arap devrinin þeytani, kara bilmezliðini günümüzde hortlatmasý ne vahim bir olay?..


:BCCD:
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!”


Anlambilimsel bir baþkaldýrý olan “uyanýþ” ýn bazý toplumlara hâlâ ulaþamamasýnýn altýndan yatan nedenselliði soruþturmaya baþladýðýmýz zaman bilincimizin sakatlanýþýna ve yüreðimizin yabancýlaþmasýna hazýr olmalýyýz.

Körleþmenin kaçýnýlmazlýðýna , ruhumuzun aðýr bir illete uðramasýna neden olan “Medine Memi' nin -üzülerek belirteyim ki – çaðýmýzda diri diri gömülmesi hepimizin büyük bir saðýrlýk, körlük, ve ruhsal sakatlýk içinde yaþadýðýmýzý gösteriyor.

Ýletiþim çaðýndayýz. Her þeyi anýnda görüp öðreniyoruz. Sorumluluktan kaçmamýz imkansýz, artýk...

Feodal bir çemberin içinde kýstýrýlmýþ bir ailenin, Medine'yi caný ciðeri gibi koruyup gözetmesi gerkirken tüm bilinçsel ve akýlsal ýþýklarýný söndürmüþ bir þekilde inancýný sarsmadan, vicdanýný sorgulamadan, bir akla danýþmadan cahiliye Arap devrinin þeytani, kara bilmezliðini günümüzde hortlatmasý ne vahim bir olay?..

Ýslam inanç dünyasýna bir siren sesi gibi yayýlmasý gereken bu korkunç olay acaba kaç kiþiye ulaþtý?. Bilinmez...

Kod þehir Adýyaman olan bu güneydoðu ilinde kýz çocuðuna yapýlan bu dehþetengiz olay yörenin çevresel bilincinde ne gibi etkiler býrakacak?

Önlemler alýnacak mý, bilinçli insanlar harekete geçecek mi, devlet nasýl bir tavýr takýnacak?
Bilinmez...

O bölgemizde bölgesel faþizmin içinde yaþayan bu insanlar kendilerine de kiþisel faþizmi reva görüyorlar.. Aða baskýsý, aþiret baskýsý, baba-amca baskýsý, abi baskýsý en çok kimlerin üzerinde dönüp duruyor?
Kadýnlarýmýzýn, kýz çocuklarýmýzýn üzerinde..

Çünkü kadýnlar bireylerin özgür olmasýnda etkin bir rol oynarlarlar. Kadýnlar ne kadar özgür, bilinçli, etkin olurlarsa, onlarýn çocuklarý da öyle olacaktýr. Kiþisel faþizme izin vermeyecekleridr. Ailede dengeyi kurup geleceði erkeðiyle birlikte kuracaktýr.

Ama ustalýkla, bilinçli olarak geri býraktýrýlmýþ bu topraklar birileri çýkarýný korusun diye insanlar akla hayale gelmeyecek þekillerde türlü nedenlerle birbirlerine kýyýyorlar.

Ve bizler olaya sadece bir haber olarak bakýyoruz. “Vah vah” deyip bir baþka kanala geçiyoruz. Bir yangýn varsa söndürülmediði takdirde bizlerin yuvalarýna girecek. Bunun korkusuyla yaþýyoruz aslýnda..

Sorgulayan, meraklý gözleri fýrýl fýrýl dönen, kuþkulanan, eleþtirel yaklaþan, yaþamý seven, doðayý incitmeyen, insan sevgisi dolu bir toplum yetiþtiren bir eðitim anlayýþý getirmemiz gerekiyor. Eðer gerçekleþtiremezsek sanýrým daha çok “Medine”ler yitireceðiz.

“Bana ev hikayesinden söz açmayýn” der Fuzuli, Leyla ve Mecnun adlý mesnevisinde. Bütün vahim, korkunç olaylar aile içinde yapýlýyor. Münevver olayý, ensest ilþkiler, Medine olayý, töre kararlarý, dayaklar,þiddetler, entrikalar...
Aile içi hukuku düzenlemesine ihtiyaç var. Görmezden gelemeyiz artýk. Devlet ve sivil toplum kuruluþlarý aile hukukunu düzenleyecek þeyler yapmalýdýr.

Aile içi faþizmine dur demelidirler..Yeni olaylar yaþanmadan..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Medya - Ateþçileri
Derinlik Sarhoþluðu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalemlerin Ölümleri Üzerine Bir Deneme
Ölü Kitaplar Ülkesi
Okyanus Damlalarýna Mektup
Kemal Özer
Hayal Ettirmek Ýþte Gerçeðim Budur Benim
Gerçek - Abartma - Düþ - Gerçek - Doðru I
Cumhuriyete Güven Veren Bir Güneþti
Kendi Ýçimizdeki Sevgiyi Boðazlamak Yerine Paylaþmak Daha Elzemdir.
Fark Et/iyi Yýllar
Nokta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþüm Kanatlanýr [Þiir]
Saçma Þair VII [Þiir]
Kurþun Öncü Aydýnlýklar [Þiir]
Saçma Þair V [Þiir]
Edalým [Þiir]
Saçma Þair IV [Þiir]
Ardýç Dede [Þiir]
Dilek (3) [Þiir]
Aydýnlýk Elinde Çocuk [Þiir]
Pire Ana [Þiir]


Göktu Kara kimdir?

Toplumsal yaþantýyý düþ-yaþantýsýyla birleþtirerek bu alanda diðer ozanlara öncü oldu. Yaþadýðý düþleri, edindiði birey-usça birikimleri uzay teleskobu gerçekçiliði diyebileceðimiz biçimlerle þiirlerine ve öykülerine yansýttý. Halkýn diline yakýn ama kendine özgü bir dil kullandý. Deðiþime açýk bir ozan olduðu için hayatýnda sürekli deðiþiklikler yaptý. Kara'ya göre þiir ' düþsel unsurlarýn oluþturduðu bir galaksidir'


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Göktu Kara, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.