..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Müþerref ÖZDAÞ




30 Nisan 2010
Küçük Bir Koli ve Yaþlý Bir Kadýn  
Müþerref ÖZDAÞ
Ah, hayat… Bazýlarý için sen ne çok aðýrsýn. Ne kolay alýrsýn umutlarý, ne kolay harcarsýn… Þýmartýyorsun birilerini hesapsýzca, peki ya azarladýklarýn! Küçük bir koli için gözyaþlarýný çaldýðýn bu yaþlý kadýna bir borcun var.


:BBDG:

Her zamanki gibi bir gündü. Yolumu uzatmýþtým. Trafik ýþýklarýndan karþýya geçmiþ, her zaman geçmediðim bir yoldan yeni yeni gelmeye baþlayan baharý içime çekerek saðda solda yer alan vitrinlere ve gelip geçenlere bakarak aceleci olmayan adýmlarla yürüyordum. Ýleriki köþe baþýnda duran çöp bidonunu kediler karýþtýrýyordu. Okuldan çýkmýþ büyüklü küçüklü öðrenciler evlerine daðýlýyordu. Yürümeyi yeni öðrenmiþ bebekler anne ya da babalarýnýn ellerinden, minicik elleriyle sýký sýký tutmuþ, gördükleri her þeye merakla yönelerek, arada bir sendeleyerek, düþe kalka ilerliyordu. Sevgi yoluna dizilmiþ masalarýn etrafýnda sohbet eden, çaylarýný, kahvelerini yudumlayan her yaþtan hanýmlar, genç kýzlar, genç erkekler, sevgililer oturuyordu. Yüzlerinde sohbetin ve dostluðun verdiði keyifle yerleþmiþ gülücüklerin var olduðu, sigaralarýný tüttüren, tuttuðu bardakla parmaklarýnýn ýsýndýðý bu insanlar, o an elbette küçük bir kolinin içine kaç tane kuru gýda paketinin sýðabileceðini düþünecek deðildi. Ve tabi ki doðalgazlý, her türlü konforlarýnýn bulunduðu evlerde, yýkýlmaz sandýklarý kalelerinde yaþayanlar yaþlý ve yalnýz bir kadýncaðýzýn ýsýnabilmek için sobasýný nasýl tutuþturacaðýnýn derdinde olabileceðini bekli de hiç bilmeyeceklerdi. Çünkü az sonra kalkýp gidecekleri sýcak bir evleri, evlerinde hazýrlanmýþ çeþitli yiyecekleri mevcuttu...

Köþe baþýna yaklaþtýðýmda dükkân sahiplerinin kenara býraktýðý mukavva kutularý alýp kývýrarak, düzenli bir þekilde eski pazar arabasýna istifleyip, sýðdýrmaya çalýþan yaþlý bir kadýn dikkatimi çekti. Sanki kendisinden baþka kimse yokmuþ gibi, büyük bir dikkatle yaptýðý iþe odaklanmýþtý. Yürüdüm gittim.

Birkaç gün sonra yine ayný yerden geçerken bana doðru eski pazar arabasýný çekerek gelen ayný yaþlý kadýný gördüm. Pazar arabasýnýn içi yine istiflenmiþ mukavvalarla doluydu. Yüzünde yýllarýn acýlarýnýn býraktýðý izlerle ama yine de yaþama umudu ve ýþýðý ile bana doðru baktý ve yorgun sesiyle, cebinden çýkardýðý buruþuk kâðýt parçasýný uzatarak ‘’ Bak bakalým kýzým, þunu bana okuyuver.’’ dedi. Aldým, baktým. Belediyeye ait kuru gýda yardým fiþi idi. Üzerinde bir de adres yazýlýydý. Anlattým ne olduðunu. Ve sordum bu mukavvalarla ne yapýyorsun diye. Sobasýný tutuþturmak için topladýðýný söyledi. Aðlamaya baþladý. Her ay gelen gýda yardýmý, bu ay, baþka bir eve taþýnmýþ olmasýndan dolayý, eski adresine gitmiþ ve onu bulamadýklarý için de geri dönmüþtü. Aðlýyordu bunun için. Bu denli önemliydi o paket onun için. Belki de bir ay o erzaklarla idare ediyordu. Yapmasý gerekeni söyledim ve sýrtýný sývazlayarak onu uðurladým. Onu dinlemiþ olmam bile rahatlatmýþtý bir derece.

Evime döndüm düþünceler içinde. Dönerken yine kafeteryalarýn önünde oturup çaylarýný dost sohbetleri eþliðinde yudumlayan insanlara baktým. Onlarýn yüzü dingindi, kaygýlarý yoktu. Ya, az önceki yaþlý kadýn… Bir dost sohbeti yerine derdini sokakta gördüðü bir yabancýya açmýþtý ve usulca akan gözyaþlarýný silmiþti yemenisinin ucuyla.

Ah, hayat… Bazýlarý için sen ne çok aðýrsýn. Ne kolay alýrsýn umutlarý, ne kolay harcarsýn… Þýmartýyorsun birilerini hesapsýzca, peki ya azarladýklarýn! Küçük bir koli için gözyaþlarýný çaldýðýn bu yaþlý kadýna bir borcun var.

Ah, hayat… Üzerine gidersin zaten yýkýlacak kadar eðilmiþ olanlarýn. Sen nasýl bir þeysin? Tutup kaldýrsana düþenleri, elini uzatsana. Sil gözyaþýný desene. Arada bir duraklasana. Umudu kýrýlmýþlara çare gerek. Yaralarý sarsana…

Ey, hayat!
Dolsa kadehler, içsek,
Yýllarýn yorgunluðu geçer mi?
Yüreklerde dert biter mi?
Son duraða gelse de
Ýçindekiler inmek ister mi?
Sana küsenlerle barýþ artýk
Al gönlünü, sil hüznünü…
Ýncil der ki: ‘’ Ýlk taþý günahsýz olanýnýz atsýn.’’
Ne dersin, bir sürpriz yapmaz mýsýn?
Güçsüze dönüp bakmaz mýsýn?
Derde deva olmaz mýsýn?
Senin armonin içinde
Uyum saðlayamayanlar
Savrulup gittiler,
Ýlk taþý sen attýn hayat.
Bunu bilmez misin?
Bir koliye doldurup
Göndereceðim geri
Senden aldýklarýmý.
Küçük bir koli,
Taþýmakta zorlanmazsýn.
Ya senin aldýklarýn?
Verme, istemem.
Sende kalsýn.

Müþerref ÖZDAÞ


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
3 Mayýs 2010
Teþekkürler Sedat Bey. Güzel bir söz ile baðlamýþsýnýz. Sevgi ve saygýlar benden sizlere.

:: Çok hoþ
Gönderen: sedat / , Türkiye
2 Mayýs 2010
Nefis bir yazý. Teþekkürler. Halil Cibran!ýn Eðer insanlara boþ elimi uzatýr ve bir þey alamazsam çok üzücü ; Ama asýl ümitsiz durum, dolu elimi uzatýp kabul edecek kimseyi bulamamamdýr. deyiþi ile baðlamak istedim düþüncelerimi. Saygý ve sevgilerimle

:: Altta kalanýn caný çýksýn
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
30 Nisan 2010
Maalesef vahþi kapitalizmin bir sonucu bu.O yaþlý,yoksul kadýn gibi daha bu ülkede milyonlarcasý var.Kendilerine karþýlýksýz ulaþacak yardým ellerini bekliyorlar.Bir oy için gýda paketiyle uzanan elleri deðil...Teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çiçekleri Döken Bahar
Sevgi Sihirdir
Hayvan Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Muhteþem 8 Yýl
Daðýlan Bulutlarým
Gelecek Daha Kaç Tecavüze Gebe?
Öylesine Bir Gündü...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Umutlar Tükenirse
Geceler Günahý Saklar
4g : Gittim - Gördüm - Gezdim - Geldim (Eskiþehir’in Yeni Yüzü)
Sevgi Þehri Þehir Rehberi
Aldanmalar,aldatmalar ve Yalanlar Üzerine Düþüncelerim
Tanrýya Mektup
Sevgi Bekler mi?
Affediyorum
Aþk mý? Alýþkanlýk mý?
Ýzler, Yaslar ve Yaþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.