Bilimsel > Felsefe
Türkiye Burjuvazisi Artık Konuşmasın (2)
Bir toplum ve bir ülke düşünün, kendi burjuvazisinin niteliklerini bilmeden, hem eleştirmektedir hem de onun arkasından gitmeyi sürdürmesi, Bu yapı belki de dünyanın en ilginç toplum ve ülke gerçekliğinin tek örneğidir.
Varlık Üzerine Düşünce Kırıntıları
Varlık, en genel yani kaplamı en geniş olan kavramdır. Kavramları kaplam (kapsadıkları şeyler) bakımından sınıflandırsak bu şemanın en üstünde varlık yer alır. Çünkü varlık, evrende bulunan her şeyi kapsar, içine alır.
Sosyo Toplumsa Çekimin Merkezinde Ne Var?
İlk kez sosyo toplumu birbirinden akedemik bir kategorize edişin ayırışıyla, yeniden bağıntılayan ve kesikli süreklilerin özel bağıtısı olması mantığıyla bakan çalışmalarımdan bir yenisini de aynı duyarlılıkla heyecan verici bulunacağından eminim.
Gördüğün Baktığın Kadar ve Baktığın Düşündüğün Kadar...
Herşeyin özüne gitmeli insan, görünene değil. Bildiğin gördüğün kadardır çünkü, Gördüğün baktığın kadar ve baktığın düşündüğün kadar. Baktığını görmez, gördüğünü düşünmezsen eğer, Gördüğünün bildiğine sığmadığını da göremezsin ... Atakan Korkmaz
Hücrenin Kompleksliği ve Evrim Hipotezinin Açıklama Yetersizliği
Hücre, yaşamın olağanüstü karmaşık yapı taşıdır. Modern bilim, hücrenin içindeki enerji santralleri, fabrikalar, bilgi bankaları ve kontrol sistemleri gibi muhteşem mekanizmaları ortaya çıkarmıştır. Evrim hipotezinin "rastlantı ve doğal olaylar" açıklaması, hücredeki bu inanılmaz karmaşıklık karşısında yetersiz kalmaktadır. Hücre, insanın hayal edebileceğinden daha sofistike bir sistem olarak karşımıza çıkar.
Yok...
Önce ekmeği kızartmak, üstüne tereyağı ve incir reçeli sürmek sonra da sevişmek lazım/ Ekmek ile yarışmak/ Ağzın incir reçeli kokarken öpüşmek/ Severken sevilmek/ Koşabilirken koşmak lazım/ Aslında anlamak lazım: Yok'un var olabilmesi için 'var'lık şartsa ki şarttır: 'Var'ın yok olabilmesi olanaksızdır/
Neo-Darwinizm ve Evrim Hipotezinin Temelleri: Eleştirel Bir İnceleme
Neo-Darwinist yaklaşımı merkeze alan evrim hipotezi, biyolojik çeşitliliğin doğal seleksiyon ve mutasyon mekanizmalarıyla açıklandığı bilimsel bir model kabul edilir. Canlıların çevresel uyumunu ve genetik değişimlerini temel alan bu yaklaşım, geniş kabul görmesine rağmen çeşitli eleştirilerle karşılaşmaktadır. Metinde, evrim hipotezinin temel prensipleri ve bu prensiplere yönelik bilimsel tartışmalar ele
Felsefe Kırıntıları - Şüphe
Çok mu şüphecisiniz.Her şeyden,herkesten şüphe eder misiniz?Haksız yere bir insandan şüphelendiğinizde sonradan pişmanlık duyar mısınız?Şüphenin bazen dostlukları bozduğunu,yuvaları dağıttığını,yaralanmalara hatta ölümlere yol açtığını biliyor musunuz?
Hayata Dair
Hayat sevgili gibi'dir: Sevmezseniz lanet, severseniz terk eder ... Atakan Korkmaz
Yazmak Deliliktir
Yazmak deliliktir. Eğer ben akıllı bir adam olmuş olsaydım, yazılarımla bir tımarhane kurup, satır aralarından kendini akıllı sananlara göz kırpmazdım. Yazmak; sözcükleri, harfleri eze eze yazmak, içini dökmek, sayıp sövmek, sevmek, gömmek, diriltmek, ters köşe yapmak, dağılmak, toparlamak, çağırmak, itmek, ümit vermek, süründürmek, güldürmek, sırıtmayı yok etmek, saçmalamak,
Stephen Hawking'in Paradoksları (2)
Hawking evrenin başlayış şeklinin bilimsel yasaların gerektirdiği bir yol olduğuna "inanıyor". Eğer inanıp inanmamak, yani, "inanç" söz konusu ise o zaman "bilimsel düşünce"ye ne oldu? O zaman bilim adamı ile din adamı arasında ne fark var? Bertrand Russell'ın öngörüsü gerçekleşiyor mu yoksa?
Hemcinslerin Tarihi 9
Feodalizm kolektif gücün sömürgeci gelişme çizgisi içinde para adamlığı dediğimiz burjuvaları ortaya çıktı. Kolektif güç, sanal bir değer anlayışıyla paranın değişim aracı olması üzerine yansıtılmıştı.
Stephen Hawking'in Paradoksları (1)
“Kütle çekimi (yer çekimi) diye bir yasa olduğu için, evren kendini yoktan yaratabilir ve yaratmıştır da. Evrenin ve bizim var olma nedenimiz ‘kendi kendini oluşturmaktır’. Nasıl ki Darwinizm biyolojideki yaratıcı gereksinimini sona erdirdiyse, yeni fizik kuramları da evrenin oluşumu konusunda yaratıcının işlevini gereksiz kılmıştır”
Totemi Dil 23/a
Âdem ile Hava hikâyesindeki (Dumuzi ile Geştinna; Gılgamış ile İnanna hikâyesindeki) cennet miti, köleci sistemin cehennem azabı içindeki insanlar için erken döneme ait hafıza kayıtlarından ilhamla kolektif yaşam imajlarından çıkarımlardı.
Aşk...
Aşk: Kimya / Apriori duyguların dökümünün sağlanması...
Aşk, günümüzün ve bu dünyanın en önemli icadıdır. Tanrısal bir emir olmaması hiçbir kutsal kitapta yer almamasından kaynaklanmaz. Aşk, insanların geliştirdiği en insancıl buluştur. Aşk, o kadar çok şeyi örter ki…
Totemi Dil 18
Totem grup kendi totem dili içinde kendisiyle benzer ortamdaki her hemcins grubun bildiği bir yiyecek türü ile isimleşip, ayırt edici oluyordu. Totem dilinin hem grup içine hem grup dışına bir mesajı vardı.
Kümeler
Son Eklenenler
-
01