..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Yûþa Irmak




21 Eylül 2021
Kýþ Ýçin Bir Sandýk Dolusu Kitap  
Yûþa Irmak
Genel de çoðu kiþi yaz tatilinde kitap tavsiyesinde bulunur ama ben böyle düþünmüyorum. Çünkü bana göre kitap okumanýn herhangi bir mevsimi yoktur. Okumak isteyen için yazýn, kýþýn da pekâlâ kitap okunur. Hem, Borges; “Ben kendi payýma hazcý bir okurum; bugüne kadar tek bir kitabý bile yalnýzca eski olduðu için okumuþ deðilim. Kitabý, bana sunduðu estetik coþkular için okurum; o kitapla ilgili yorumlara ve eleþtirilere aldýrmam.” demiyor mu?


:EEH:
Genel de çoðu kiþi yaz tatilinde kitap tavsiyesinde bulunur ama ben böyle düþünmüyorum. Çünkü bana göre kitap okumanýn herhangi bir mevsimi yoktur. Okumak isteyen için yazýn, kýþýn da pekâlâ kitap okunur. Hem, Borges; “Ben kendi payýma hazcý bir okurum; bugüne kadar tek bir kitabý bile yalnýzca eski olduðu için okumuþ deðilim. Kitabý, bana sunduðu estetik coþkular için okurum; o kitapla ilgili yorumlara ve eleþtirilere aldýrmam.” demiyor mu?

O nefis konuþmalarýn yer aldýðý “Yedi Gece” (Çev. Celal Üster, Ýletiþim Yay.) daha pek çok sebep yanýnda, iyi bir okurun ayak izlerini takip ederek, edebiyatýn nasýl bir hazza dönüþtüðünü görmek için de okunabilir, okunmalýdýr. “Kitabý, bana sunduðu estetik coþkular için okurum…” Hangi iyi okur böyle yapmaz ki! Bir edebiyat okurunun serüveni, gerçekte haz peþinde tüketilmiþ zamanlarýn toplamýdýr. Elbette “görev” için okunmuþ kitaplar da vardýr fakat kütüphanelerin asýl rengini, zevkle okuyup büyülendiðimiz kitaplar verir. Zaten bizi biz yapan kitaplar da bir þeyler öðrendiklerimizden çok, estetik zevkimizi belirleyen, beðeni düzeyimizi, hayat algýmýzý yükselten kitaplardýr.

Yine çok iyi bir denemeci olan Emerson, “kütüphanenin, büyülenmiþ ruhlarla dolu týlsýmlý bir oda” olduðunu söylemiþti. Borges, bu cümleyi, “Bu ruhlar, biz çaðýrdýðýmýz zaman uyanýrlar. Kapalý duran bir kitap yalnýzca bir cilttir, baþka þeyler gibi bir þeydir. Ama kitabý açmayagörün, kendini ellerinize býrakýverir, estetik bir olay gerçekleþir.” sözüyle tamamlar. “Ýyi bir okur” olmaya niyet etmiþ birinin, galiba önce, kitaplarý eline alýnca “estetik bir olay”ýn gerçekleþtiðine inanmasý gerekiyor. Peki, bu nasýl gerçekleþecek? Örneðin okumaya yeni baþlayan birine kitabý eline aldýðýnda “estetik bir olay”la karþý karþýya olduðunu nasýl anlatacaðýz? Bunun zor fakat bir o kadar sevaplý bir iþ olduðunu söylemeye gerek var mý?

Birine, söz konusu olan bir çocuksa, edebiyatýn büyüsünü tattýrmanýn zorluðu ortada. Çünkü çocuklar, baþta kelimelerin ve anlamýn büyüsüne deðil, maceraya odaklanýrlar. “Olay” neredeyse her þeydir onlar için. Bu yüzden þiire pek gönül düþürmez çocuklar. Þiirin soyut dünyasý onlarýn ilgisini çekmez pek. Hal böyleyken, “çocuk þiiri” diye bir tür bana oldum olasý anlamsýz gelmiþtir. Ben kendi hesabýma, kýzým Zeynep Rana’ya þiiri sevdirmeyi bir türlü baþaramadým. Ýyi þairlerin en güzel þiirlerini bulup getirmeme, okutup ezberletmeme raðmen, bir þiir okuru olamadý henüz. Demek ki þiirin bir zamaný var. Öyle ya, þiir “öðretilebilen” bir sanat deðildir, týpký müzik gibi duyumsanan bir sanattýr. Borges de öyle diyor: “…Ben(se) þiirin duyumsanmasýna inanýyorum, öðretilmesine inanmýyorum. Okulda belirli metinlerin nasýl sevileceðini öðretmedim; öðrencilerime hep edebiyatýn nasýl sevileceðini, edebiyatýn nasýl bir mutluluk biçimi olarak görüleceðini öðrettim.” Galiba asýl mesele bu: edebiyatýn nasýl bir mutluluk biçimi olarak görüleceði…

Sonbahardayýz, yakýn bir zamanda kýþ tamamen hükümranlýðýný ilan edecek. Hazýr okulla pandemiden dolayý bir yýl ara vermiþ ve okulunu çok özlemiþ çocuklar için kitaplarýn tam zamaný diye düþünüyorum… Çoðunuz bir sürü mecralarda “yazýn okunacak kitaplar” listesine alýþkýn olabilirsiniz. Hem bu listeler kimin onu da bilmiyorum ben. Bir edebiyat okurunun listeye ihtiyacý olduðunu filan düþünmüyorum. Bunlar, “boþ zamanlarýmda kitap okurum” diyen mevsimlik okurlar içindir. Yalnýz, çocuklarý, okuma serüveninin baþýndaki “aday”larý istisna tutmak gerektiðini düþünüyorum. Okuma sevgisinin tutuþacaðý buluþmalar için iyi bir vesiledir yaz tatilleri. Evet, þu yalancý dünyanýn içinde baþka bir âlem de mümkündür! Orada acýlara bulanmýþ tarifsiz mutluluklar vardýr.

Okullar açýlmadan önce trendyoldan, kitapkurdundan, kitap maðazalarýnýn internet sitesinden bir sandýk dolusu kitap seçmiþtik Zeynep Rana’yla. Öyküler, hikâyeler, kýsa romanlar vs… Artýk iyi yazarlarý tanýmanýn zamaný geldi diye düþünüyorum. Bitirdiði her kitabýn ardýndan, hem Ýstanbul turu, hem de kumbarasý için kazanç da saðlayacak benden. Böylece okurluk, çifte ödüllü bir serüvene dönüþecek. Fakat her þeye raðmen bu yolculuktan iyi bir okur çýkar mý, ondan emin deðilim. Sonuçta, “okur”luk, bütünüyle kiþisel bir yolculuk. O öykülerin, hikayelerin, romanlarýn sayfalarý arasýnda içinin sesine uyan kaç cümle bulacak; kendisini derinden sarsacak, önüne yeni bir âlem açacak hangi “an”larla karþýlaþacak, bunu kestirmem mümkün deðil.

Okur-yazar anne babalarýn yapacaðý, en fazla çocuklarýný “iyi” kitaplarla buluþturmaktýr diye düþünüyorum. Onlarýn, “hiçbir yere götürmeyen” kitaplarla zaman kaybetmesinin önüne geçmek gerektiðine inanýyorum… Gerisi, o büyülenme anýný beklemeye kalýyor. Bir gün, öyle bir kitaba rastlayacaklar ki, okumadan yaþanamayacaðýný fark etsinler istiyorum. Ve önlerinde sonsuz bir evren açýlsýn. O zaman bize hiç mi hiç ihtiyaçlarý kalmasýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýncir Çekirdeðini Doldurmak Ya da Doldurmamak
Ýyi ve Kötü Krallar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Aðaç Deyip Geçme!
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Anýlarýn da Meskeni Var
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Çekyataltý Romanlar II
Yabancý Gözüyle Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.