..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Yûþa Irmak




6 Aralýk 2021
Ýyi ve Kötü Krallar  
Yûþa Irmak
XIII. yüzyýlda eski bir Çin denemesinde Wang An-þý þöyle sorar: “Ýnsanlýk, hakseverlik, iyi davranýþ, sadakat, dünyanýn ahlak esaslarýdýr. Bu noktada krallarla diktatörler birdirler. Kralla diktatör ameli faaliyetlerinde birdirler; peki nasýl oluyor da þöhretleri baþka baþka oluyor?”


:EHA:
XIII. yüzyýlda eski bir Çin denemesinde Wang An-þý þöyle sorar:

“Ýnsanlýk, hakseverlik, iyi davranýþ, sadakat, dünyanýn ahlak esaslarýdýr. Bu noktada krallarla diktatörler birdirler. Kralla diktatör ameli faaliyetlerinde birdirler; peki nasýl oluyor da þöhretleri baþka baþka oluyor?”

Yöneticiler hep halkýn yüzüne bakarlar ve hep onlara gülümserler. Gülümseyiþi yürekten olan ile çehresinden olanýn uygulamada, davranýþta, görünüþte birbirlerine benzerlikleri vardýr þüphesiz; ama birisi bütün yaptýklarýný, yapmasý gerektiðini hissettiði için yapar; diðeri, halký kendisinden yüz çevirmesin diye. Birincisinde insanlýk ve sadakat þahsi birer sýfat; diðerinde menfaat veya korkunun gereðidir. Birinciler, kiþiliklerindeki bütün güzellikleri hükümet iþlerine de yansýtýp insanlara güven ve kadirbilirlik duygusu yayarlar; diðerleri hak etmedikleri yetkileri elden çýkmasýn diye yalnýzca halký korkuturlar. Onlar, nefret ettikleri halkýn kendilerinden nefret etmelerinden baþka bir þeyden korkmazlar ve bunu görmemek, bunu duymamak, bunu öðrenmemek için gerekirse aðýzlarý baðlar, dilleri susturur, düþünceleri zindanlara koyarlar. Aydýnlýk geliþmeler kendi güçlerinin karþýsýnda ilerledikçe ýþýklarýn hüzmelendiði her kapýnýn kapatýlmasýný emrederler. Gerçek krallar milleti için her an yeni bir kapý açandýr oysa.

Bir kral milletine þart koþmaz, yapmasý gerekeni krallýk erdemiyle yapar. Davranýþlarýnda onu taklit eden diktatör ise daima bir asa taþýr elinde; gerekirse sallayabilmek için. Kral milletinin menfaatine canýný feda eder; kötü kral ise milletin menfaatini canýna… Kürsüde her ikisi de ayný cümlelerle, ayný jest ve mimiklerle konuþabilirler; ama gerçek kralýn kelimeleri kalbinden, diðerininki dilinin ucundan dökülmektedir.

Bir millet kral için aðlar; ama kötü kral yalnýzca gülünen bir soytarýdýr. Bir þehir kral için feda edilir; ama kötü kral þehirleri feda edendir. Bir yüz ki krala çevrilirse gülümser; bir yürek ki kralý hissederse bahtiyardýr. Kötü kral ise gözyaþý demektir; acýlar yaþatýr milletine. Ýþte bu yüzden tarih, krallarýn adýný daima ve iyilikle; kötü krallarýnkini ise nadiren, ama hep kötülükle ana gelmiþtir.

Meþhur bir meseldir hani Haccac’a sorarlar:

– Neden bu kadar zulmediyorsun?

– Bir millet, der Haccac ya bilgelikle, ya zulümle idare edilir. Bende bilgelik yok ki!..

Þimdi Wang An-þý’nýn sözlerine tekrar dönmek gerekiyor.

“Kralla diktatör ameli faaliyetlerinde birdirler; peki nasýl oluyor da þöhretleri baþka baþka oluyor?”

Bu çok ciddi sorunun cevabý da çok basit aslýnda: “Yürekleri baþka baþkadýr da ondan…” Yürekleri baþka insanlar, ayný iþi yaparken bile hareketlerinde ve tavýrlarýnda baþka baþkadýr. Hareketleri ve tavýrlarý baþka baþka olan insanlarýn baþarýlarý da bir olamaz, þüphesiz. Peki o halde, baþarýlarý bir olmayan insanlarýn þöhretleri nasýl bir olsun? Kralýn yaptýðý her iþ, yüreðinden iyilikle mi yansýyor, yoksa çýkar kaygýsýyla mý; kendisi için mi yapýlýyor, yoksa milleti için mi; bakmasýný bilen herkes bilir bunu, çocuk bile olsa. Sonra da güvenir krala.

Ýyi bir kral isterse, bir millet, deðil malýný, canýný bile verir; uzakta ve yakýnda olsa… Ve iyi bir kral, elinde asa taþýmayan kraldýr.

Hatýrlayýn Özal’ý, Menderes’i ve Erdoðan’ý…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýncir Çekirdeðini Doldurmak Ya da Doldurmamak
Kýþ Ýçin Bir Sandýk Dolusu Kitap

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Aðaç Deyip Geçme!
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Anýlarýn da Meskeni Var
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Çekyataltý Romanlar II
Yabancý Gözüyle Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.