..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > Orkun Levent




3 Ocak 2005
Tanrý ve Test  
Tanrý ve Test

Orkun Levent


Dýþsal etkenler ne olursa olsun, kendini arayan birinin öyküsüdür. "Hepimiz, diðer yarýmýzý arýyoruz" düþüncesiyle kaleme aldýðým bu yazýmda 2 kelimeyle ne aradýðýný bilen bir deliyi anlattým.


:BIEC:
Bir gün tanrý dünyaya baktýðýnda bir þeyler dikkatini çekmiþtir. Sistem oturmuþtur ve artýk tatminsel doygunluk da evrimini tamamlamýþtýr. Bu nedenle geliþmeler de durmuþ, canlýlarýn deðiþikliklere adaptasyon yeteneði de zayýflamaya baþlamýþtýr. Gerçi insanlar, yine rutin telaþlarýnýn peþinde koþturup durmaktadýrlar ama tanrý, bu tür kliþeleþmiþ günlük uðraþlardan da hoþnut deðildir.
Aniden aklýna, dünyadaki canlýlarýn ani ve þok deðiþiklere karþý göstereceði reaksiyonu test etme fikri gelir ve hemen yanýndaki görevlilere döner.

“Þimdi dünyada nisan ayý yaþanýyor. Takvime hiç dokunmadan, mevsimi, yani sadece iklim koþullarýný üç ay geriye alýn. Bakalým canlýlar ne yapacak? Bir test edelim ani deðiþikliklere reaksiyonlarýný?..” diye emir verir.

Tanrýnýn buyruðuna karþý durulur mu hiç? Hemen dünyaya ocak ayý iklimi hakim kýlýnýverir, ayný dakikada.

Baharý yaþayan dünyaya kýþ geri gelivermiþtir iþte!.. Tüm bahar çiçekleri ölür; ayný yeni doðan kuzular gibi. Hayvanlarýn ve bitkilerin müthiþ derecede olumsuz etkilendiði bu iklim deðiþikliðine çabucak adapte olan tek canlý türü ise insan olmuþtur. Dolaplarýna kaldýrdýklarý kýþlýk giysileri, botlarý, çizmeleri, kürkleri tekrardan çýkararak ani iklimsel deðiþikliðin olasý olumsuzluklarýný bertaraf edivermiþlerdir hýzla. Sadece sokaklarda yaþayan savunmasýz insanlar yitip gitmiþtir bu ani deðiþiklikte!..

Tanrý, olanlarý izlemek için dünyaya baktýðýnda bir çok þeyin yanýnda, bir kiþi de çok dikkatini çekmiþtir. O, ana caddenin, diðer caddeyle kesiþtiði köþedeki direðin dibinde hiç kýpýrdamadan duran orta yaþlý adamdýr tanrýnýn dikkatini çeken kiþi!.. Günler, haftalar geçer ama adamda en ufak bir kýpýrdanma bile yoktur. Onca deðiþikliðe raðmen, olduðu yerden kýmýldamayan adamýn bu tavrýnýn, daha doðrusu tavýrsýzlýðýnýn nedenini merak eden tanrý yanýndaki can alýcý'ya dönerek,

‘Git þu adamý al yanýma getir, neymiþ bakalým derdi, bir öðrenelim!’ diyecek olur ama ayný anda bu düþüncesinden ‘Zamansýz ve gereksiz bir þey yapmýþ olmamak’ için vazgeçer ve tanrý, kendi kendine ‘O zaten kýþlýk giysileriyle durduðu için uzun süredir orada bekliyor olmalý. Onun için etkilenmemiþ olabilir kýþ ikliminin geri gelmesinden!’ deyip, yanýndaki görevlilere yeni bir talimat verir.

“Dünyayý tekrar yaþadýðý tarihteki iklime geri getirin ve bir gün sonra da aniden yine takvime hiç dokunmadan dünyayý iklimsel olarak üç ay ileriye yani temmuz ayý iklimine taþýyýn” der ve içinden ‘Bakalým þimdi ne yapacak o adam?’ diye sorar içinden.

Tanrýnýn buyruðuna karþý durulur mu hiç? Hemen dünyaya bir günlüðüne tekrar nisan ayý iklimi ve ertesi günde temmuz ayý iklimi hakim oluverir kýsa sürede.

Ve bu yeni durumdan da, yine en çok etkilenen hayvanlarla, bitkiler olmuþtur. Ýnsanlarsa yine bu deðiþikliðe en çabuk adapte olan canlýlar olmuþlardýr. Ýnsanlar, bu kez yazlýk giysilerini dolaplardan çýkararak üstlerine geçirmiþler ve takvim uygun olmasa da iklimin uygunluðu nedeniyle tatil yerlerine koþmuþlardýr.

O, köþedeki direðin dibinde dikilen adam da ise hiçbir deðiþiklik olmamýþtýr yine!.. Hiç kýmýldamadan öylece beklemektedir, sessizce ve tepkisizce.

Bu duruma çok þaþýran tanrý, onunla konuþmayý kararlaþtýrýr ve o gece yarýsý, el ayak çekildikten sonra o adamýn karþýsýna geçer.

“Ben tanrýyým, senin durumun dikkatimi çekti!.. Dünyayý bir mevsim geri aldýðýmda sen hariç her bir þeyler deðiþti, etkilendi. Daha sonra dünyayý iki mevsim ileri aldým birer gün arayla. Yine, sen hariç her bir þeyler deðiþti, etkilendi!.. Niçin sende bir deðiþiklik olmadý? Kimsin sen?”

Direðin dibinde dikilen adam, tanrýya doðru bakarak tek kelimelik bir cümleyle yanýt verir.

“Deliyim”

Tanrý ^çok þaþýrmýþtýr.

“Peki burada; neyi, kimi bekliyorsun?”

Deli tekrar tanrýya bakarak tek kelimelik yanýtlarýndan sonuncusunu verir.

“Ötekimi”


O. L. Boya

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýnce bir öykü..
Gönderen: aynur özbek uluç / Ýstanbul/Türkiye
2 Haziran 2005
Ýlginç bir hikaye..Dünyada her günün bir öncekinden ayný olma temasý ile baþlamasýndan hoþlanmadým öykü baþlangýcýnda dürüst olmak gerekirse.... Çünkü ayný deðildir. Bir adým öndedir mutlaka her yeni gün. Doðanýn kanunlarýna terstir ayný olmasý..ve Böyle bir teste gitmek için böyle bir zemine de gerek yok diye düþündüm.. Direk merak sonucu testine baþlayabilirdi tanrý.Ötekisini bekleyen adam figürü güzel.. "Deliyim" diyor kendine; ama ermiþ edasýnda bir deli.. Dikkat ederseniz olumsuz bulduðum þey biçimsel bir öge..Hikayenin düþüncesel çýkýþ noktasý ve öteki yarýyý arayarak ilerleme olgusuna zum yapan finali çok hoþuma gitti..(Olduðu yerde kalýyor gibi görünen görüntüsüne tezat olarak) sevgi ve saygýlarýmla aynur özbek uluç

:: tema
Gönderen: Serpil Baþol / küçük bir deniz þehri.../Türkiye
22 Þubat 2005
Merhaba... Tema çok özel bir tema. Ne aradigini bilmek ise bir erdemdir bana göre. Alisilagelenden farkli bir öykü kurgusu. Hos bir anlatim bence. Sevgiyle...serpil...

:: Yanlýþ Test
Gönderen: zeynep küçük / kýrþehir/Türkiye
18 Þubat 2005
Kaleminiz güzel ama yorumunuz yanlýþ. Allah (cc) ile test olmaz.

:: selam:)
Gönderen: bee / Ýstanbul/
7 Ocak 2005
bana ötekini bulmuþ gibi geldi, diðer deli de olsa olsa ben tanrýyým diyendir...

:: ONUN GÜCÜ HER ÞEYE YETER
Gönderen: ruþen karaarslan / Ankara/Türkiye
7 Ocak 2005
Belki teþbihte hata olmaz. Bu belki sadece bir hikaye fakat burda ALLAH'a nüksedilen sýfat çok yanlýþ ki nitekim onun gücü her þeye yeter.Onun bir þeyi bilmek için sormaya ihtiyacý yoktur, zaten her þeyi bilendir... Bir hikayede olsa yaklaþýmý yanlýþ buldum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bendeki Karga ile Tilki
Küçük Deniz Kýzý ve Sevgi
Kutu Kutu Pense
Deve ile Yýlan
Kýþ Günlüðü
Anastasia & Pietro
Ýlk Öðretmenim
Hale'nin Papatyalarý
Bozulmayan
Çal Hanky Çal!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tiktak Tiktak [Þiir]
Mutlu Olma Sanatý [Deneme]
Ufak Þeyleri Dert Etmeyin [Deneme]
Yeni Tanrý [Deneme]


Orkun Levent kimdir?

Basit, sade, sýradan bir þeyler yazarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Klasikler


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orkun Levent, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.