..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýblis
Mesut Kuntan
Þiir > Baþkaldýrý

"ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE" SAÇMA SAPAN BAKIÞLARLA ÝZLÝYORSA BEDENÝNÝ KARANLIÐIN TAM ORTASINDAN ÇEKÝYORSA ELLERÝNÝ TUTUNDUKÇA RÜZGARINA SOÐUK GÜLÜÞLERÝYLE DANS EDÝYOR ÇILDIRMIÞ GÝBÝ ÇATLAK HANÇERÝYLE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA... HAYAL MEYAL RÜYALARLA GÝZLÝYORSA BENLÝÐÝNÝ DÖN LANETÝN DÖN KIYISINDAN SAVU

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
361 
 Biyo Dizel 63  (Bayram Kaya)

Spritüal akým Platon sembolizmiyle anýlacaktý. Spritüaline Platon’un bulduðu bir düþünce deðildi ama spritüaliler olan tüm düþünce Platonla bilinecekti. Platon'un idealar öðretisine göre bu dünya simülasyonlardan ve illüzyonlardan ibaretti. Dünya gölgeler alemiydi. Ýmmanuel Kant bu spritüali neyi "biz rüyanýn rüyasýný görmekteyiz" diye belirtecekti. Rüyamý deðiþtiremiyorum diyecekti.
362 
 Stephen Hawking'in Paradokslarý (2)  (Hulki Can Duru)

Hawking evrenin baþlayýþ þeklinin bilimsel yasalarýn gerektirdiði bir yol olduðuna "inanýyor". Eðer inanýp inanmamak, yani, "inanç" söz konusu ise o zaman "bilimsel düþünce"ye ne oldu? O zaman bilim adamý ile din adamý arasýnda ne fark var? Bertrand Russell'ýn öngörüsü gerçekleþiyor mu yoksa?
363 
 Anlamak Gerek 61  (Bayram Kaya)

Kýsacasý ön ittifaklar üreten iliþki nedeniyle; birisi üreten iliþkinin kendisi olmak üzere sosyal mantýklý ikinci bir giriþme seremonisini, öngörüyordu. Üreten iliþkinin kendisi iradeni, zorunlu, somut ve gerçekçi bir giriþmeydi. Burada sosyal tabanlý ritüelin ikna edici kaynaðý totemi mana anlayýþýydý. Ve totemi hafýzada var olan animizmdi (canlýcýlýktý).
364 
 Varlýðýn Özündeki Yasallýklar 2  (Bayram Kaya)

Dalga parçacýktý. Ya da dalga tepenin çukuruyla çukurun tepesiyle birlikte vardý. Çukur kendi yaptýðý tepeyle fark (potansiyel) yapýyor, tamlaþýyor, doluyordu. Tepe de kendi oluþturduðu çukuruna kayýp düþmekle çukurunu dolduruyordu. Bir dalgayý tamlaþan tepe-çukur gibi parçalý durumlar boþluk, doluluk gibi en az bir ikili belirsizle üssü süredurumlardý.
365 
 Mihenk Taþý Olarak Felsefe"nin Deðeri Üzerine I.  (alidem)

“Bir ýrmak’ta iki defa yýkanýlamayacaðýný” biliyoruz, elbet. Irmaðýn yanýna her geliþimizde, “hep yeni sular akmaktadýr”; ancak, farkýnda olmamýz gereken nokta þu ki: “sular hep akmaktadýr”!..
366 
 Dört Durumla Ancak Teoloji 6  (Bayram Kaya)

El mana anlayýþlý üreten groteski canlýcýlýk kolektif güvenceyi yok edip; kolektif güvenceyi groteski anlama içinde istetip, aratan; yalvarma, biat ve taat ibadetinin belirmesi olacaktý. Bu belirmeyle El MANA ANLAYÞLI TEOLOJÝ doðacaktý.
367 
 Boþluk Enerjisi 2  (Bayram Kaya)

Hayatýn kendi dýþýnda türümüz de kolektife organize ve amaçlý biçimde ilk depo enerji "sosyal alanýn" içinde biriktirilir. Ýlk toplumsal depo enerji de "toplumsal alan" içinde depolanýr. Biriktirilen enerji potansiyel enerji olarak depolanýr
368 
 Bileþim ve Bileþimin Kolektif Özelliði 3  (Bayram Kaya)

Þimdiki zamanýn geriye etkimesi içindeki paylaþým El ‘in takdirine yönelme ve El ‘in takdirini anlama oluyordu (iç sel duyuþ). Baþlangýcýn ileriye etkisi de El ‘in takdirine boyun eðen tevekküldü (imandý).
369 
 Evrim 2  (Bayram Kaya)

Yani hayat karada, yürüme ve týrmanmayý gereken ortamdý. Karadaki engelli alan içinde yüzme eylemi týkanma, yýðýlmaydý. Karada engellenmeye, baskýlanmaya uðrayan yüzme eylemi; bu ortama denk düþen yürümeyi, týrmanmayý belirli yapýp seçecekti.
370 
 Butlan 8  (Bayram Kaya)

Keyfine göre iþ açmanýn ortamýnda bu kes de yeterince savunmanýn, yavru bakýmýnýn üstlenilmediði yerde 6 kiþiden dördünün keyfi besin bulma iþinde olmasý demek sistemin karar alamamasý demekti.
371 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18/6  (Bayram Kaya)

Bu nedenler kiþilerdeki silinti kazýntýlarýn izleði olan geri gönderili kolektif çaðrýþýmlar, köleci sistemin hunharlýðý karþýsýnda kiþilerin kolektif dayanýþmalý kolektif vicdanýydý.
372 
 Kalem  (Necat Dilaver)

Olmasaydý....? Olmazdý. Adý baþka olurdu. Olmazdýk.
373 
 Dalga Parça ve Kimya Fizik  (AYDIN SARIKAYA)

Quantum kimyasý ve fiziði…Parçacýk ve dalga…Geleneksel idea ve madde ikileminin bir sürekliliði olarak ele alýnabilir mi? Buna göre, materyalizm bir parçacýk teorisi olarak ele alýnýrsa ne olur?
374 
 Dört Durumla Ancak Teoloji 2  (Bayram Kaya)

Çevrenin fantastik ve eðlenceli yanlarý, kiþiye göreydi. Kiþinin göreliliði de yaþama sevinci ve can korkusuydu. Bu neden ile kiþinin fantastik kurgularý, þimdilik kiþinin kendisinden baþlattýðý ikisinin arasý bir yol olan eylem alanýydý.
375 
 Nasýl Yaþar ve Nasýl Ölürüz 19  (Bayram Kaya)

Eðer boþluk bir birim, dolulukta bir birime kýl payý kadar yakýn durumla 0,99988 deðerinde olsun. Yani bu durumda doluluk boþluktan 0,00012 sayýsý kadar eksik veya azdýr veya küçüktür ya da hafiftir. Sýcaklýktýr, soðukluktur. Daha yoðundur az yoðundur vs.
376 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 16  (Bayram Kaya)

Bu eylem alaný içinde ilk kavga; Ýlk kez ilah kardeþler arasýndaki kavgaydý. Yeni açýlan bu tür eylem, söylem ve düþünce alaný içindeki çatýþmalar kolektife karþý kolektifin malýný paylaþma yüzünden çýkan mal kavgasýydýlar. El alanlý sahada Ha El, Ha Ýlah deme düþüncesinin gerisinde “eðer mülk sahibi El ise, El, ilah gibi olamaz. El mülkünü dilediði gibi tasarruf eder denecekti. El dilediðine kendi mülkünden bol bol verir. Kimine az verir. Kimine de kýsar. El ‘in hudutlarýna; El 'in iradesine mi karýþýyorsunuz” denecekti.
377 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 82  (Bayram Kaya)

Tekil durumla davranan kiþilerin üzerinde beþ baský vardý. Tekil kiþi kolektif alan içine gelince bu beþ baský tekil kiþi üzerinde kalkmýyordu. Tekil kiþi üzerindeki bitiþik zamanlý beþ baský ilk kolektif alanlar içinde birbirine baðlý kalmak koþuluyla ayrýþýp, birbirine göre beþ tane organizasyonu oluþturacaktýlar.
378 
 Dört Durumla Ancak Teoloji 4  (Bayram Kaya)

El mana süreci kolektif geri baðlaným yasasý içinde oluþan bu bolluðu; "bana var sana yok" sürecine çevirmiþti. Köleci teolojiye göre kiþi bana var dediði sürece de sabredecekti. "Sana yok" denen sürece de tahammül edip sabýr gösterecekti!
379 
 Yaratýcýlýk 5  (Bayram Kaya)

Her yetenek, sýnýrlý bir kapasite içinde ama bir yetenek birçok yeti durumun çevrimiyle sýnýrsýzdýr. Bu baðlamla kapasite bir yetenek türü özelleþmesi de deðildir. O kapasite içine "bir türden kapasitenin daha bir iþlevle depo edilip olmakla kullanýlmasýdýr".
380 
 Süreç Baþlatan Yapý 1  (Bayram Kaya)

Köleci sistem yanýlsatýcý bir imajdý. Köleci sistem kendisinin ezelden beri var olmasýný söylemekle, güya kolektif sisteme açýklama olmuþtu! Oysa köleci sistem gerçeði perdeler.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.