..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýblis
Mesut Kuntan
Þiir > Baþkaldýrý

"ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE" SAÇMA SAPAN BAKIÞLARLA ÝZLÝYORSA BEDENÝNÝ KARANLIÐIN TAM ORTASINDAN ÇEKÝYORSA ELLERÝNÝ TUTUNDUKÇA RÜZGARINA SOÐUK GÜLÜÞLERÝYLE DANS EDÝYOR ÇILDIRMIÞ GÝBÝ ÇATLAK HANÇERÝYLE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA... HAYAL MEYAL RÜYALARLA GÝZLÝYORSA BENLÝÐÝNÝ DÖN LANETÝN DÖN KIYISINDAN SAVU

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
661 
 Erken Dönem Eþitliði 3  (Bayram Kaya)

Bu aþama itibarýyla grup tutumlarý kiþiler hünerli bilme oluþla, kiþilerin birkaç totem mesleði olan iþi bilmeleri oluþla da süreç kiþiler üzerine yansýyacaktý. Köleci sistem temel deðer olan eþit eylemseli durumun karþýlanma kýsmýný kiþilerin muhtaçlýðý kýldý. Kiþinin grubun hüneri ve emeði, çalýþmasýnýn karþýlýðý; yok sayýldý.
662 
 Sahiplik 9  (Bayram Kaya)

Birincilerin çýkarým dayanaklarý tarihi kesikli süreklilik içinde devamlýlýk oluþla; kolektif oluþla, kolektif üretim hareketi oluþla, somut ve nesneldi. Ýkincilerin suçlama çýkarýmlarý soyut temelsizdi. Örneðin sosyal oluþ, toplumsal oluþ ve üretim hareketi “kolektif hareketle” baþlamýþtý. Ama köleci mantalite ile hiç baþlamamýþtý.
663 
 Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 2  (Bayram Kaya)

Beklentileri oluþan bu yönle de, bir tarih yazýldý. Vaftizci Yahya gibi vaftizciler, köleci yapý içinde hýrýstýyanlýk gibi kurtuluþçu dinler, boy boy ortaya çýktý.
664 
 Uygarlýk ve Ýnsan 3  (Bayram Kaya)

Sosyal birlikti kaide ve kurallar, "benzer ortak özellikli tutum ve benzer ortak özellikli yapýlarýn birbirini çekme itme yasalarý ile oluþtu. Ýçinde doðaya karþý direnç koyan, güç birliðini oluþan direncin; çekme itme yasalarý" da vardý.
665 
 Anlamak Gerek 37  (Bayram Kaya)

Ýlk baþlangýç koþulu içinde bir kolektifi oluþun için fedakarlýðýn, özgeciliðin ortaya çýkmasýna gerek yoktu. Bir araya gelen süreç giriþmeleri, kendisini kýrpan, kendisini sýnýrlayan, kendisini kesime götüren yasalarla oluþurlar. Ýþte kolektif yapýlarda kopan köleci sistem de kendisi anlayýþlý, kendi süreçlerini monarþi denilen yalýn bir yalýtma alanlarý içinde baþlattýlar. Yalýn baþlayan süreç, kendisini giderek umulmadýk karmaþýk süreç içinde buluyordu.
666 
 El Kavgalarý 08  (Bayram Kaya)

Ganimetten pay alanlar içinde, senteze giren El’ler de olmakla; ganimetten pay verme iþi bu küçük El’lere bir iltimastý da. Yine ganimetten pay yeni köleler karþýsýnda kendi kölelerinin gösterdiði yararlýlýk olmakla azam olan El’in kendi kölelerine de takdimeydi.
667 
 Ýnsan Olmak Ya da Olamamak  (Cemal Zöngür)

Üst Düþünme Yetisi; dünya ve doðanýn fiziksel deviniminden hareketle, diyalektik olarak insanýn beyin içerisindeki hücrelerin sayýsal açýdan daha fazlasýný çalýþtýrmasýyla meydana gelen merak, sorgulama ve araþtýrma mekanizmasýdýr.
668 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 10  (Bayram Kaya)

Her bir grup, karþý grup için ürettiði emek üretim güçlerini kült merkezi depolarýna býrakýyorlardý. Süreç ayni üretim olukla (MALA karþý MAL karþýlýðýnda üretim olukla) eyleme döküldü. Eyleme dökülen bu tutum ve görülen; akýl edilen; yararlanýlan baðýntý olmakla gruplarýn birbirine karþý sorumluluk yüküm eþmesi olmakla sözleþme edilen ahitti. Bu emek gücünü sunanlar da gruplardý (sektörlerdi).
669 
 Ýmaný Sahiplik 4  (Bayram Kaya)

Özel mülkiyetin kutsal (dokunulmaz) oluþuna dek vaaz edilen vahi veya ilhamý da saldýranla saldýrýya uðrayanlar duyup ta unutmuþ ta deðildirler. Ya da saldýrýya uðrayan, saldýrgana o yerin tapusunu gösterememiþte onun için saldýrýya uðramýþ ta deðildir. Kýsacasý vahiy ya da ilhamla söyleyiþ köleci sistem öncesinin deðil, köleci sistemin buluþu ve inþasýdýr.
670 
 Somut Þeyler Soyut Oluyordu 8  (Bayram Kaya)

Bu kez de mal, mülk sahibi kýlýnan efendiler; malik olmanýn yeni hal tarzý; mevcut olagelene göre az çok soyut gelmiþti. Görünüþte somut insan biçimindeydiler. Ama bunlar yönetir olmakla, bunlar da ilah gibi karar alýcýydýlar.
671 
 Kolektif Alan 15  (Bayram Kaya)

Ýþte geçmiþe dek unutturulan kolektif giriþmeli, kolektif bazlý deðiþilebilir paydaþlý, kolektif kiþi emek transferleri; mülkün sahibi El kavramý içinde þimdi “rýzk” ve rýzk verme ile dile getirilir olmuþtu. Ýttifaka dek Ýttifakýn insaný da “kul veya köle” olarak dile getirilir olmuþtu. Bilgi iyiden iyiye karartýlmýþtý.
672 
 Hürriyet  (Meryem Rabia Taþbilek)

Hür olduðum için senin istediklerini yapmaktan acizim, yýkamam, iftira edemem, yalan söyleyemem, zulmedemem. Ýþte bende ki bu muhteþem aczin ilâhi adý hürriyettir.
673 
 Anlamak Gerek 46  (Bayram Kaya)

Binlerce yýl kolektif yapýnýn iyi analýk, iyi babalýk, hayýrlý evlat gibi anlayýþý ve algýsý yoktu. Yine dul, yetim, öksüz kalan kiþileri, yoktu. Miras kavgasý nedenle, ana babanýn evladý; evladýn ana babayý öldürmesi yoktu. Bana harçlýk vermedi diye torunun ebeveyni öldürmesi yoktu. Ve bile bunlara dek psikolojik takýntýlar ve ruh çökkünlükleri yoktu.
674 
 Tarihi Kulluk Sözleþmesi 15  (Bayram Kaya)

Hiç bir özel yaþam kolektiften baðýmsýz olamamakla sýnýrsýz sorumsuz da olamaz. Köleci inþa; kolektif oluþum gücünü ve ortak üretim baðýntýlý entgre bilinçlerin, ortam içinde birden bire çevrim sürecine sokulma baðýntýsýný görmezden bilmezden gelmektedir. Bu görmezden geldiði þey kiþi üzerindeki amortisman olan toplumsa entegredir.
675 
 Geçmiþ Anlamaksa Gelecekse Yaþamaktý 1  (Bayram Kaya)

Yani köleci sisteme gelene kadar dýþ baskýlar olan enerji sosyo toplumsa sinerjinin (görevdeþliðin) kontrollü salýnýmlarýyla, düzenli bir sosyo toplum sal enerji salýnýmlarýna dönüþüyordu. Sosyo toplumsa basýnçlý enerji kolektif geliþmeler içinde olmakla ilahi dönem sonuna kadar karalý yapýlar içinde kendi düzenini oluþtu.
676 
 Anlamak Gerek 25  (Bayram Kaya)

Sunu ile, kurban ile rüþvet ile grup canýný kurtarýyor diðer yandan da kendisini, yamyam hayatýn içinde çekiyordu. Üreten grup yeni durumla bu yeni tutumun doðumu ve eþiði içindeydi. Bu doðumun gebelik süreci ve ayaðýný basacaðý eþiðin gerçek olmakla belirmesi ön ittifaklarla ortaya çýkacak olan uygarlýktý.
677 
 Ana Rahminde Karakterin Oluþumu - 2 -  (Cemal Zöngür)

Ýnsan karakterinin oluþumu, bir altýn cevherine benzemektedir. Nasýl ki, altýn cevherini her zaman ve her yerde en iyi þekilde kullanabilmek için, içerisine bakýr ve gümüþ benzeri alaþýmlar katýlarak en beðenilir þekle getiriliyorsa, insan karakteri de buna benzer sosyal alaþýmlarla meydana gelmektedir.
678 
 Aitlik Ýþlemleri 1  (Bayram Kaya)

Elinde alýnan somut paya payýn zýttý olan negatif durumla rýzk dendi. Payý veren mülk kolektif iliðinin yerine de neden olaraktan kolektif iliðin negatif zýddý olan “ortak tanýmaz iradenin imajýna da mülk EL malik dendi. Yani mülkün rýzk olarak tek takdir edici sahibi, El’di.
679 
 Totemi Alanýn Geri Baðlaným Yasasý 1  (Bayram Kaya)

Yani kiþiler bu bir birimlik alanýn etkisini birbirine söyleþirken; herkes duygusunu çeþitli söyleyiþin davranýþlarýyla niceleyeceklerdir.
680 
 Uygarlýk ve Ýnsan 4  (Bayram Kaya)

Totem yasaya karþý ittifakýn yasasý ne diyordu? "Totem eþlerinle veya totem kardeþinle yatmayacaksýn". Demek ki melez çocuk, hangi tarafýn velayetine verildi ise o taraf verilenler çocuðun, totem eþleri olacaðýndan; çocuk totem eþi olan kendisini emzirenlerle, yatamayacaktý.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.