..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Kýzý Aldým Çýrýlçýplak
Ýsa Kantarcý
Þiir > Aþk ve Romantizm

Kýzý Aldým Çýrýlçýplak tramvaydan bakýyor gökyüzü susamýþ çocuklar gibi ne güzel memelerdi onlar genç kýzýn sürüye sürüye götürdü bavulunu beyazdý memeleri bavulu çekince ezildi memeleri meme çatalý çýktý ortaya tramvaydan bakýyor gökyüzü kumraldý bir daha asla unutamam tramvaydan bakýyor gökyüzü susamýþ çocuklar gibi bir genç kýzdý simsiyah giyinmiþti s.ktiðim siyahýný asla sevmedim tramvaydan bakýyor gökyüzü annemi

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
681 
 Ana Rahminde Karakterin Oluþumu - 2 -  (Cemal Zöngür)

Ýnsan karakterinin oluþumu, bir altýn cevherine benzemektedir. Nasýl ki, altýn cevherini her zaman ve her yerde en iyi þekilde kullanabilmek için, içerisine bakýr ve gümüþ benzeri alaþýmlar katýlarak en beðenilir þekle getiriliyorsa, insan karakteri de buna benzer sosyal alaþýmlarla meydana gelmektedir.
682 
 Uygarlýk ve Ýnsan 4  (Bayram Kaya)

Totem yasaya karþý ittifakýn yasasý ne diyordu? "Totem eþlerinle veya totem kardeþinle yatmayacaksýn". Demek ki melez çocuk, hangi tarafýn velayetine verildi ise o taraf verilenler çocuðun, totem eþleri olacaðýndan; çocuk totem eþi olan kendisini emzirenlerle, yatamayacaktý.
683 
 Sistem Ýþszliði Gösterip Sizi Sömürüye Razý Ediyordu 5  (Bayram Kaya)

Oysa ilk üretim hareketine giriþen atalarýmýza, kimse iþ vermiyordu. Atalarýmýzýn iþvereni ve patronlarý yoktu! Doðumlar herkes için mallý mülklü doðumlar da, deðildi. Öyle olsaydý zaten; El sürecine ve bunca illüzyona gerek kalmazdý. Ama El; El yasasýyla rýzklarýnýzý daha siz ana rahmine düþmeden önce veriyordu. Böylesi özel ve bencil bir gayret yoktu. Ama yine de kiþiler bu rýzk ve nasipleriyle, doðduruluyorlardý. Yani El Kayralýlar anadan babadan mallý mülklü özgür doðuyordular!
684 
 Kurtuluþun Felsefesi 157  (Bayram Kaya)

Yani toplum içinde tüm olup bitenlerimiz adeta kuantum birim zamanlý, kolektif birimli süreçlerdir. Kuantum düzlemli acayip süreçlerin var oluþ belirmesinin makro düzlemde beliren analojisi nedeni ile olan süreç içinde hemcinslerimiz KOLEKTÝF oldular. Kolektif süreç bir birimlik zamaný birçok türlü kýlmakla bunu E=mc2 olmakla söylüyordu.
685 
 Ön Ýttifaklý Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 4  (Bayram Kaya)

Dumuzi'nin totem kýz kardeþi Geþtinna'dýr. Ýnanna'nýn totem erkek kardeþi Enkidum'dur. Dumuzi, Ýnanna'nýn; Enkidum da Geþtinna'nýn ilah kardeþidir. Yeni yasayla ilah kardeþler temas edebilir
686 
 Adalet Mülkün Temelidir 2  (Bayram Kaya)

Suç üreten sistem içinde olduðunuz sürece; siz ne anlamda söylerseniz söyleyin; herkese göre olan bir adalet herkese lazým olacaktýr. Herkese göre adaletle olmak, herkesin kafasýna göre keyfi adaletle olmasý deðildir. Ortak üretim deðeri olmayla fiili çalýþma üzerinde, üreten; karþýlýklý ortaklaþan emek deðeri üzerinde herkese göre olukla paylaþým yapan adaletinin kast edildiði her halde anlaþýlmaktadýr.
687 
 Anlamak Gerek 3  (Bayram Kaya)

Beslenme veya enerji saðlama iþi neden ise; av-avcýlýk, kolektifi oluþ ve üreten iliþki, paylaþma, kolektif sahiplik; beslenme ve enerji saðlamaya baðlý sonuçtu. Yansýmaydý. Yani kolektif bir avcý toplayýcý hayat olmadan, paydaþlý olma ve kolektif sahiplik te olanaklý deðildir.
688 
 Ýþ ve Ýþsizlik 1  (Bayram Kaya)

Toplumun, nüfus artýþýnýn sizin dýþýnýzda, sizden baðýmsýz olmakla "zorunlu bir doðal ve kolektif olan karakteri" vardýr. Kolektif karakter kolektif iþ demekti. Kolektif olmayaný içermemektir. Süreç yapý, iþi olmak ve iþi olmamak gibi bir ikilem ile inþa olmamýþtý. Süreç inþa baþladýðýnda böylesi bir ikilem belirememiþti.
689 
 Tarih ve Hikâye 1  (Bayram Kaya)

Ön ittifaklarýný sürdüren hayli geliþmiþ yapýlar içinde kiþisi sahiplik bilincini içinde taþýyan Ubartutu, Nuh gibi simge isimler vardý. Ýçte tutulan düþünce, içte belli bir uygulanabilirlik düzeyine kadar olgunlaþtýrýldý. Aslýnda bu düþünce akýp gelen tarihi nesnelliðe karþý münafýkça olan bir düþünceydi.
690 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 13  (Bayram Kaya)

Ölüm hayat sürecinde eþey hücrelerini ve çok hücreliliði ortaya koyan evrimin etkisi olan baþlangýç koþuluyla ortaya çýkmýþtý. Ýþin burasý çok hücreliliðe geçiþe tekabül eden konudur.
691 
 Üretim ve Ahlak  (Bayram Kaya)

Bu yanýlgý yine bir mantýk hatasý olan paradokstan ileri gelir. Bu paradoksta þudur; üretim ancak ve ancak insan biçimli anatomiye uygun olmakla olasýdýr demenin kibridir.
692 
 Anlamak Gerek 12  (Bayram Kaya)

Üreten yapýlar, toplumdu. Ya da toplum üreten yapýydý. Toplumlar avcý toplayýcý olan eski yapýsýný geride býrakmakla üreten bir yapý içindeydi. Üreten yapý, avcý toplayýcý dönemdeki; ayný zorunlu bað enerjilerini esas almanýn iliþkisi içindeydiler. Ýþ bölüþmeli organize oluþu kendisine temel referans yapmasýyla zorunlu ve saðlatan bir yapýydý.
693 
 Sosyal Duygunun ve Bilincin Oluþmasý 1  (Bayram Kaya)

Her þey gibi duygu da bilgi de bir süreç iþidir. Kimyasal evrim biyolojiyi ortaya koymuþtu. Biyolojik evrim sosyal yaþamý güdümleyiþle bir sosyal evrimle neden olmuþtu. Sosyal evrim insanlarda totem kült yaþamlý bilinçlenmeyle totem mesleði olan ilk üretim hareketlerine dönüþmekle toplumsal evrime sýçramýþtý. Ýþte insan bilinci bu arkaikti seyrediþin bir izahý olmaktan kurtulamayacaktý.
694 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 53  (Bayram Kaya)

Sizde de olan bu durum, kesikli sürekli imajlarý içinde olamayan taþýn sýgasý içinde yoktu. Taþa göre, taþ ta (taþ içinde) olamayýp ta; sizde olan bu fark, sizin taþa göre önce bireysel, sonra türsel ve daha sonra da kolektif bir çevresel ilik içinde can ve hayat bulmanýzdý.
695 
 Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 7  (Bayram Kaya)

Yani kolektif üretimden sonra, tüketimi ortaya koyan kolektif paylaþma aþamasýnda paylaþým emek gücüne göre olmamakla alanýn yönü kolektif alan yönüne göre zýttý. Alan yönü öznel alan etkisiyle köleci ahit olan mantýða göre iliþkilendi. Bu efendi özneli yeni bir alan yönüydü. Bu efendi özneli yön yeni alan yönünün de meþruiyet ligiydi!
696 
 Paranýn Ýcadý 2  (Bayram Kaya)

Burada tüketenler asalak bir tüketiciler deðildi. Karþýlýk olan üretime karþý verileni tüketmeydi. Yani bir üretim karþýlýðý mütekabili olan denkliði vermekle "üreten tüketiciydi". Ve yine tüketilecek olan mukabili denklikte bir karþýlýðý vermekle "tüketen üreticiydiler
697 
 Erken Dönem Eþitliði 2  (Bayram Kaya)

Ön ittifaký servet birikimi, týpký sevgili Gazi Mustafa Kemal'in yok olmak üzere olan bir envanteri ulusal servet haline getirmesi gibidir. Ön ittifaklarda grup emeði birikimi var. Ulusal servette emperyalizme karþý korunmalý lider denetimli ulusal emek bilinçli ve ulusal sermaye birikimi vardý.
698 
 Anlamak Gerek 42  (Bayram Kaya)

Bunlar, bu türden referanslý eyleme yönelimli tutumlar bilinçli, tercihli, istekli tercihli tutum olmamasý ile analýk, babalýk da olamayacaðýna göre kendi dýþýnda referans nedenlerle güdülü bir varlýk nasýl iyi ana baba olur ki? Hem de dünyanýn en iyi ana babasý olacaktý. Ayaklarý yere basmayan düþünceler sýnýr tanýmýyordu.
699 
 Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 3  (Bayram Kaya)

Bu kabil zorunlulukla doðuma hazýr koþullar içindeki bilinçli yapýlar, kendi içlerinde birini; ilgilisi olduðu kadarla oluþan bu türden bilinçle olur durumundan ödev çýkartmakla görevlendirirler. Ödev edinilen zorunlu süreci oluþan etki de ortalama olur fikir içinde, birlikte oluþuyorlardý.
700 
 Tarihseli Köle ve Ýmaný 1  (Bayram Kaya)

Köleci imanýn tanýklýðý olan eþhedü de; ortaklýða þiddetle karþý olup; eþitsiz rýzk daðýlýmý içinde mülk sahipliðinin, mülksüzler üzerine baský basýncý olan köleliðe rýza olmasýyla kiþilerin mülk sahibi efendiye biat etmeleriydi. Köleci iman efendi köle iliþkisi içinde efendinin yüksek basýncýna karþý kölelerin kiþisi rýzasýna dayalýydý.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.