..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Amin Diyelim
Alp Þahin
Deneme > Ýliþkiler

Bir mesaj gelir. ‘Sen gerçekten sevmeyi bilmiyorsun. Senin Allah belaný versin.’ Diye. Sevilmediðini sanýp üstüne üstlük suçlu arýyordu belli ki… Bencil, umursamaz, sorumluluk almaz sanýyordu karþýsýndakini fakat o da diðerleri gibi yanýlýyordu. Çünkü suçladýðý ve belki de o anki sinirle ölmesini dahi istediði kiþi, yaþanýlabilecek tüm senaryolarý çoktan hissediyor, yaþýyor ve de biliyordu. O güzeller güzeli kadýn ise; bu satýrlarýn kahraman

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
121 
 El Bel Baal 2  (Bayram Kaya)

Yani El kendi ortak tanýmazlýðýna karþý ortak tanýr olan sürecin ikisini bir arada irade etmekle zýtlýðýn ikisi beraber gidiyordu. Bazen biri önde, bazen diðeri önde olmakla süreç alýyorlardý. El, tek kutuplu olmak yerine, süreç çeliþkileri içinde egemen sýnýf yararýna zýtlýklarý kontrol etmeyi öðrendi.
122 
 Marksizm ve Ekonomik Ýndirgemecilik  (Mikail Boz)

Marx ekonomik indirgemeci miydi? Onun tarih anlayýþý ekonomiye, iliþkilere ve özne olarak insanýn rolüne nasýl bakýyor?
123 
 Toplum 5  (Bayram Kaya)

Hayat bu tür simetri kýrýlmasýný hangi düzlemden referans ediyordu? Ya da, hayat hangi düzey ve düzlem iliþkilerini deðiþen dönüþen benzer tekrarlarýyla makro düzlemin üstel durumlusu yapýyordu?
124 
 Gördüðün Baktýðýn Kadar ve Baktýðýn Düþündüðün Kadar...  (Atakan Korkmaz Þiirleri & Sözleri)

Herþeyin özüne gitmeli insan, görünene deðil. Bildiðin gördüðün kadardýr çünkü, Gördüðün baktýðýn kadar ve baktýðýn düþündüðün kadar. Baktýðýný görmez, gördüðünü düþünmezsen eðer, Gördüðünün bildiðine sýðmadýðýný da göremezsin ... Atakan Korkmaz
125 
 Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri  (Mustafa Günay)

"Felsefe-edebiyat iliþkileri" konusunda bir dosyaya yer veren, Özne, 3. yýlýnda 6. sayýsýyla girmiþ oldu...
126 
 Tarihsel 2  (Bayram Kaya)

Köleci sisteme gelene kadar doðada alçak ayý, salak kertenkele, namussuz maymun, þerefsiz arý, müfteri inek, vicdansýz bir sincap, çok vicdanlý bir kurt gibi en aþýrý uçlar içinde alçalan; en aþýrý uç içinde yükselen veya yalancý olan hemcinslerimiz de yoktu.
127 
 Yok...  (Necat Dilaver)

Önce ekmeði kýzartmak, üstüne tereyaðý ve incir reçeli sürmek sonra da seviþmek lazým/ Ekmek ile yarýþmak/ Aðzýn incir reçeli kokarken öpüþmek/ Severken sevilmek/ Koþabilirken koþmak lazým/ Aslýnda anlamak lazým: Yok'un var olabilmesi için 'var'lýk þartsa ki þarttýr: 'Var'ýn yok olabilmesi olanaksýzdýr/
128 
 Bileþim ve Bileþimin Özelliði 5  (Bayram Kaya)

Bunlar gerçeði anlatan anlama ve anlatýmlar deðildi. Sömürücü ve sömürü mantýðýydý. El düþüncesini var edici; El düþünce antlaþmasý olan dinleri var edici; sömürüye yol açan, her somut olgunun, soyut mana ifadesiydiler. Þimdiye dek olan bitenler, zaten bir çýrpýda geçmiþte olup bitmiþ olanlarsa eðer þimdi diye bir þeyin olmamasý gerektirirdi.
129 
 Boþluk Enerjisi 4  (Bayram Kaya)

Sosyal depo enerjisi, doðada saðlama yapan iliþkilerin organizesidir. Sosyal depolu enerji; nüfus ile çevre kaynaklarýyla, 24 saatlik günlük etkinlikle sýnýrlý sonlu birikimdir. Nüfus ta bir bölge merkezinin, çevreye açýlan salýnýmlarý kadar genlik içinde günlük haberleþmeyi olanaklý kýlan genleþme salýnýmlarýyla ve çevrenin besin, saklanma, gizlenme, barýnma kaynaklarýyla; sýnýrlý sonludur.
130 
 Ýrade 1  (Bayram Kaya)

Emekleri ve emeðin deðiþtirme deðerini, seçilmiþ kiþilerin malý mülkü yapan, El anlayýþýydý. El sistem dýþý (emek dýþý iradeydi. Mevcut üreten iradenin nesnel oluþunu gözlerden gizleyip, gözlere ve akla ilüzyon yapýyordu. El sistemi üreten emekler ve üreten emeklerin deðiþilmesi üzerine iþletirken; bunu görmezden gelmiþ; kiþilerin emeðine ve emek ürünlerine sahip çýkarak, mal mülk benim demiþtir.
131 
 Abderalýlar: Delilik ve Dahilik Üzerine  (kemal düz)

sýcak bir yaz günü, ünlü bir diþ doktoru bir kentten bir baþka kente gitmek için bir eþek kiralar. eþek sahibi önde, diþ doktoru eþeðe binmiþ halde yola devam ederler. tam öðle sýcaklarý baþladýðýnda ortalýkta tek bir aðacýn bile olmadýðý bir çölde mola verirler. hava o kadar sýcak ki diþ doktoru sýcaktan korunmak için eþeðin gölgesine sýðýnýr. ..
132 
 El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 6  (Bayram Kaya)

Doyma hali zamanla ve türlü enerji sarflarý nedenle eksilir. Boþalýr. Bileþenlerine ayrýþýr. yani eksilme; boþalma, acýkma olarak ayrýþýr. Her iki tür belirme uyarýlmýþ iyon hareketidir. Ýyonize eylemler seçme ayýklama yapacak çekme-itme yapmanýn iyon hareketine dönüþürler.
133 
 Hangi Ýnsan Tipisiniz?  (Yûþa Irmak)

Psikolojide bu uyumdan söz eden ilk yazar, Carl Gustav Jung’dur. Çalýþmalarýnda Nietsche’den ve Doðu felsefesinden etkilenen Jung, sözünü ettiðim elbiselere “arketip” diyor. Yani “tanýmlanmýþ ben”imize uygun olarak giyip durduðumuz elbiseler bilinçli yanýmýzý, giymeyip gardropta beklettiklerimiz ise bilinçdýþýmýzý oluþturuyor. Jung psikolojisinin esas amacý; bilinçli – aydýnlýk – yanýmýzý tanýmak ve yardýma gerek duyulduðunda bilinçdýþýnda – gölgede – býraktýðýmýz arketiplerimizi kullanmayý öðrenerek uyumlu, mutlu bir yaþam sürebiliyormuþuz.
134 
 Tarihsel 1  (Bayram Kaya)

Okur þunu iyi bilmelidir. Tarih salt geçmiþten oluþan (ibaret) bir olgu ve olay deðildir. Tarih hem olgudur. Hem yaþanandýr. Hem yaþanacak olan olaylardýr. Geçmiþtir. Þimdidir. Her an ile gelecektir. Tarih, geçen, geçmekte olan ve geçecek olandýr. Tarih yaþayandýr! Ama öyle yaþayandýr ki geçmiþiyle ölmüþ ama bugünde. Bugün ile yaþayan ama sizin dýþýnýzdadýr. Sizin dýþýnýzda hem geçmiþ ile ölmüþ hem þimdi ile doðmuþ hem de az sonrasý için sürekli gebelik ile sürekli doðacak olandýr.
135 
 Evrim 1  (Bayram Kaya)

Burada "dýþ ortam" denen sürece de bir atýf yapmakta yarar vardýr. Varlýk en az iki durumla kategorize edilecek kendi zýttý durumlarýna üs sel belirsizle karþýlýktýlar. Bölüntü daima eksiði tamamlayan zýttý durumlaydý. bir iç belirlediðiniz an o iç dýþla belirir. ya da bir dýþ belirlediðiniz an o dýþ bir içle belirir.
136 
 Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý  (Cemal Zöngür)

Kutsallýklara sýðýnýlarak yüzyýllarca acý çekmek bir toplum için her ne kadar normal görünse de, alýp götürdüðü çok büyük deðerler vardýr. Bu deðerlerden en önemlisi öz kültürünü kaybederken, bir o kadar deðerli olan ailesini de yitirmektedir. Ýþte bu psikoloji, tüm Akademik çevrelerce yeniden sorgulanmalýdýr.
137 
 Ýnsanýn Doða Ýçinde Kendisini Var Etmesi  (Taner SARGIN)

Doða içinde var olmaya çalýþýyoruz ama bir türlü doðanýn bir parçasý olduðumuzu kabullenemiyoruz.. .Ýlk çaðda yada bu gün deðiþmeyen tek þey. Beyinde gerçekleþen kimyasal elektriksel bir takým süreçlerin parmak uçlarýmýzda gerçeklik bulmasýdýr.
138 
 Heidegger ve Zaman: Dasein Analitiði Çerçevesinde Zaman Analizi  (ali osman yeten)

“Yýldýzlara yürüdüm, hepsi bu…” mezar taþýndaki bu söz Heidegger hakkýnda çok þey anlatýr. O hayatý boyunca hakikati arayan bir düþünür olmuþtur. Heidegger varoluþu felsefenin konusu haline getirerek felsefenin hayatýn dýþýnda olmadýðýný; bizzat dünya-içinde olduðunu anlatmaya çalýþýr. Hayatýn içinde olan bizlerin hakikatin dýþýnda kalamayacaðýmýzý vurgulayan Heidegger; önceki filozoflarca kabul gören insan ve varlýk arasýndaki özne-nesne iliþkisini ‘varoluþ’ düþüncesi ile ortadan kaldýrýr. Varlýðýn anlamý? Sorusuna o; soruyu soran kiþiyi de dahil ederek cevap arayýþýna giriþir. O okuyucusuna hazýr cevaplar sunmak yerine sorular sorar ve bu sorularýn nasýl cevaplanacaðýnýn yöntemini belirlemeye çalýþýr. Soru ile baþladýðý eserlerini yine soru ile bitirir.
139 
 Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 6  (Bayram Kaya)

Bu tanýma iþi bir grubun diðer gruba kendi melezleri üzerinde sendenim, sen de bendensin demenin selam (barýþ-esenlik) eden, selamet eden anlam vurgusuydu. Her ölümlerle sayýsý azalan ilahlar, totemi saygýlýyan eski geleneðe karþý ittifakýn aþýsý tutsun diye melezler üzerinde insaný ve ittifakýný saygýlýyorlardý.
140 
 El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 5  (Bayram Kaya)

Yani oyuk eylemi tekrar oturulmayý çaðýrýr. Bu olgu da öz yineli hareketlerin temelidir. Bu kendisini çaðýran temel üzerine bindiriþler yapýlýr. Nötr olmuþ ikili durum yüklerine dýþtan bir kuvvet uygularsanýz nötr durumlu yükün biri nötrlükten ayrýlýp bir alan içinde gider.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.