..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Ýnternet > Bayram Kaya




2 Temmuz 2019
Kurtuluþun Felsefesi 161  
Bayram Kaya
Bu tarz egemenlikler eðriliði önceden gözetmekle, eðrilmeyi doðrultucu bir berhava oluþun ikna tarzýdýrlar. Üreten toplumun yaðmalanmasýný ve sýnýf çatýþmasýný doðrudan doðruya destekleyen bir ezilmeden yanallýkla güçlüden, zenginden yanallýktýr.


:FJH:
Özgecilik, irade ve totem otoriteye karþý kolektif grup egemenliði örtünme simgesi altýnda mana edilmiþti. Örtünme o aþamadaki o gruplarýn sentezi veren kiþilerin özgecil bir simgeyle alameti farikasýydý. Oysa köleci sistemdeki örtünme özgecil olmayýp, egemenliði, iradeyi efendiye ya da mülk sahibine teslim etmenin sýnýfsal karakteriyle El in iradesiydi.

El in iradesi zenginliði ve fakirliði ortaya koyucu rýzk vermenin iradesi olmasý nedenle egemenlik El in örtünün deme iradesi içinde bu türden karþýtlaþmanýn ve sýnýfsal oluþun bencil ve kibir abidesi olmanýn alameti farikasýydý. Örtünme köleci sistemde sýnýfsal kimliðin ve örtünme tipine göre muamele görmenin deþifresiydi.

Bu türden köleci inanç ve kaygýlarýyla örtünme ve giyinme; soðuktan korunmanýn, çýplaklýðý örtmenin çok çok dýþýnda var olan bir tutumdu. Bu tür mana verici giyinmeler ön ittifaklardan beri önce kurumsal, sonrada sömürgeci bir sýnýfsal tutumun simgesi olan anlatýmlarýna dönüþmüþtü.

Ön ittifaklar birleþmesini veren tapýnak seremonileri içindeki sað omuzu açýk giyinmek. Sol omuzu açýk giyinmek, baþý örtme, baþ açma biçimi ile giysi rengi vs. ilah aitliðini veren bir totemi simgecilikti.

Köleci sistemle birlikte örtünme ister istemez egemence El ideolojisiydi. Örtünme kiþinin çýplaklýðýný giydirmeydi de. Bununla beraber örtünmenin sýnýfsal statülü anlam olmasý ile sosyal mantýðýn gerekçesini taþýyordu. Egemeni mana taþýyordu. Oysa örtünme her iki anlamý ile içi içe birbirine girmiþ olmanýn kör dövüþü olmasýndan çok çok, münezzehti.

Özelleþtirmeci ve köleci sistemde örtünme ahdi; kapalý giyinen efendi ile açýk giyinen kölenin birbirine benzememe ilkesiydi. Onlara benzemeyin diyordu El.

Monarþin yapý içinde El in o ya da onlar dediði aslýnda mülk sahibi efendilerdi. Köle; düþünce tarzý ile sahiplik tarzý ile konuþma tarzý ile yaþam tarzý ile giyim tarzý ile kýsaca köle; beylere beyefendilere yaraþýr tarzlar ile efendisi ile yarýþmayacaktý. Efendi ile köle arasýnda hiçbir benzerlik ve ortaklýk olamazdý. Kölenin efendisine yaþam tarzý olarak benzerlik taslamasý efendiye ortak koþmak olup þirkti.

Monarþin öðreti onlara benzemeyin söylemi ile kendi içinden çevreye doðru ya da yakýndan uzaða doðru gitmekle komþu monarþin gruplarýn inancýna, adetine, töresine, giyiniþine vs. benzememeyi de içeriyordu.

Örtünme, efendinin kölesi ile hiçbir ortak yan taþýr olmamasýnýn da ifadesiydi. Giyim yaþam tarzý, saray da yaþama gibi süreçler efendi ile kölelerin birbirinden ayýrt edilmesinin, ilkesiydi. Bunlar kölenin efendisine benzememe, ritüeliydi. Kölenin efendisine özenmeme iman ahdi olmanýn bir ritüeldi.

Örtünme de özleþen söylem, kölenin efendisi gibi olmama seremonisi olmanýn ritüel ve stratejisiydi. Örtünme, artýk El e ve onun ideolojisine biatin ürünüdür. Ýnsanlar bu tarz simgesel oluþ dýþýnda hiçbir zaman çýplaklýðý, üþümeyi giydirmeyi tartýþmamýþlardýr.

Örtünme egemenlik kavgasýydý. Kadýna kocasý (baal'i) örtün diyordu. El örtün diyordu. Örtünmeyi salt çýplaklýðý giydirme, utanma ya da hicap duygusu olarak görür ve gösterirseniz; tarihi olaný ve bilgiyi karartýrsýnýz.

Kimse size niye çýplak gelmediniz demiyor. Hicapla örtünmenin, hicapla çýplaklýðý giydirmenin, üreten toplum iliþkili egemenlikle hiçbir alakasý yoktur. Bunlarýn kör dövüþü yapýlmasý dýþýnda tartýþmasý da yoktur.

Rivayet odur ki hicap nedenle örtünen bir kölenin örtüsünü çekip alan Hz. Ömer; "sen onlara benzeme. Sen efendin gibi olamazsýn. Sen kölesin", der. O dönemde, o alandaki köleler yarý çýplaktý. Henüz tüm giyinmiþ deðillerdi.

Bilinçsizce ve belli biçimle El ahdînden kaynaklý imanlarýnýn gereði oluþ ile örtündüðünü söyleyenler, farkýnda olmadan ve bilmeden tarihsel bir egemenlik sürecini, alakasýz konular üzerinde yeniden hortlatmaktadýrlar.

Örtünme sýnýfsal oluþu belirleyen El in iradesi olmakla El in egemenliðini tanýma illüzyonu içindeki koþullanmýþlýðýnýz ele verip; bu biat El in sizi kontrol imlecidir. Ezen ve ezilen ikilemi içinde El den yanaþlýkla, kendi köleliðini, kendi ezberlediði kölelik ahdini savunmaktýr.

Egemenlik kolektif birim zamanlý kolektif üretim gücünden gelen kolektif bir muktedirlikti. El üretmediði halde kolektif oluþu içeren güce mülk benim diyordu. Bu söylemi süreçle El bir süre kurbaðayý ýsýtacaðý sýcaklýða kadar iyice yumuþatýyordu.

El, kolektifin olana mülk benim demesinin ardýndan geçen uzun bir zaman sonrasýnda mülkün El e ait olmasý karþýsýnda oluþan tepkiler özgeciliðe karþý kiþisi bencilliðin hortlamasýyla kýrýlýyordu.

Kiþisel bencilliði içselleþtirme süreci karþýsýnda El, bu kes de ben mülkü dilediðime dilediðim kadar verdim. Dilediðime de nasipten kýstým diyecekti. Mülkün sahipliði karþýsýnda ele geçen kudretin hüccetinden kararan göz ve dimaðlar birinci söylemin sindirilmesinden sonra ikinciyi kolaylýkla ve pek çabuk kabul ediyordu.

Adeta telkine çok açýktýlar. Ateþe koþan pervaneler gibi El in söylemine sýký sýkýya sarýlýyorlardý. Yani sahipli egemenlik El in olunca üretim de üretileni mal mülk olarak vermek te, ürünleri paylaþtýrmak ta El in keyfi egemenlik hakký ve takdir hakký olmuþtu.

Bu tarz egemenlikler eðriliði önceden gözetmekle, eðrilmeyi doðrultucu bir berhava oluþun ikna tarzýdýrlar. Üreten toplumun yaðmalanmasýný ve sýnýf çatýþmasýný doðrudan doðruya destekleyen bir ezilmeden yanallýkla güçlüden, zenginden yanallýktýr.

Avret yerlerini örtmek kaydýyla kölelerin giyimi açýk saçýktý. Deve üzerindeki bir kiþi, açýk veya kapalý giyinmesi nedenle kendisini ve sýnýfýný ele veriyordu. Efendi ve köle mülk sahipliði kadardan daha fazlasýný da giyim tarzýndan ötürü, kimliði ile birbirinden ayýrýlmýþtý.

Günümüz koþullarýnda Fransýz Devriminden sonra insanlýðýn (mahþerin) vicdanýnda kölecilik meþruiyet bulmamýþtý. Kölecilik deðilse de köleciliði belirten giyim kuþam gibi, köleye en vurma, damga vurma gibi, köleyi alýp satma gibi alametler ortadan kaldýrýlmýþtý. Bunlar yasak ve suç sayýlmýþtý.

Kölelik yön deðiþtirmiþti. Son çözümlemede kölelik günümüzde ücretli kölelik olmakla ortaya konmuþtu. Ýþte günümüzdeki örtünme bir ucu nane bir ucu imame olmanýn gizemiyle El ahdi içindeki köleci sistemli mantýðýnýn bir ahit, inancýydý.

Örtünme El ile ahit inancý olma adý altýnda köleciliði kocaya itaati ve bu þartlý öðrenme paralelinde El e itaati ve El in keyfi egemenliðini tanýma oluþun þimdiki dolambaçlý ve güncel versiyonuydu. Þimdilerde hakimiyeti milliye demek yerine; Hakimiyete, "El hakimindir" denmekle belirtiliyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 16

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.