..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Derviþe Güneyyeli Kutlu




1 Aðustos 2005
Aþkýn Sýrat Köprüsünde Tango  
Derviþe Güneyyeli Kutlu
Sadece birbirimizin gözlerine baktýk. Ne müziðin sesi, ne figürlerin canlýlýðý, ne de rüzgâr kaçýrabildi o aný. An’ý kýpýrdatan bir tek yürek çarpýntýsý oldu. Kalktým, kendi gözlerimden onun gözlerine yol aldým.


:BHAH:
Sadece birbirimizin gözlerine baktýk. Ne müziðin sesi, ne figürlerin canlýlýðý, ne de rüzgâr kaçýrabildi o aný. An’ý kýpýrdatan bir tek yürek çarpýntýsý oldu. Gözlerimiz arasýnda bir köprü oluþtu. Kalktým, kendi gözlerimden onun gözlerine yol aldým. Sýrat köprüsü gibi bir yoldu. Gözünü kýrpsa ateþe düþecektim; kýrpmasa gönlündeki yangýna. Ayaklarýmýn yandýðýný, kalp atýþlarýmýn hýzlandýðýný hissediyordum. Yaklaþtýkça içim baþka türlü oluyordu. Çölün sonunda denize ulaþmam gibi; günlerce aç kaldýktan sonra önüme en çok sevdiðim yemeðin konmasý gibi bir þey. Ama daldýðýmda boðulacakmýþým, yediðimde zehirlenecekmiþim gibi ürperdi içerim. Terlemeye baþladým. Bir an geri dönmeyi düþündüm, ama artýk çok geçti; mýknatýs gibi kendine çekiyordu beni gözbebeði.

Karanlýðýn ardýndaki ýþýðýn meraký korkularýmý unufak etti bir an. Madem ki sonunda mutlaka yanmak vardý; neden bu aþkýn yanýþý olmasýndý? Gitar çalmaya yeni baþlayan bir öðrencinin, yazýn sýcaðýnda teller arasýnda dolaþýrken terli parmaklarý nasýl yanýyorsa, ayaklarým da ayný garip yanýþtaydý.

Yaklaþtým... Yan’aþtým... Perdeler; rüzgârýn savurduðu, eflatun, beyaz, toz pembe perdeler. Ardýnda koskocaman bir ýþýk. Gözlerde bir günbatýmý... Kirpikler keskin uçlarýyla yýktý köprüyü, perdeler düþtü. Ben yokum kapýsýnda gözünün; günbatýmý geceye teslim oldu...

Perdeler düþtü, ve artýk görüyorum ýþýðýn ardýndakileri... Gece çökse de, gönlün ýþýðý pusulamýz olur. Artýk uzun bir yolculuktayým; uzun ince yollar önümde, damarlar, damarlarda dolaþan kan... Her yer kýpkýrmýzý; tenimin en ücra hücresi bile... Evet, yeni çalýþmaya baþlamamýþ bu beden... Geçmiþi var belli; akan kandan, mikroplardan, yaralardan ve mikroplarý kovan vitaminlerden. Eskisi var belli, atýþýndan, sesinden, gürültüsünden. Bir þelalenin altýnda nasýl kuru kalýyorsa insan; ve izleyebiliyorsa yaðmur gibi akan þelaleyi, ben de kalbinde öyleyim þimdi. Gümbürtüsü, þýrýl þýrýl akýp karýþmasý nehire. Kaç sandal kapýlýp düþmüþtür kilometrelerce yüksekten bu þelalenin sonuna; kaç yürek parçalanmýþtýr; kaçý dallara tutunup kurtulmuþtur acaba?

Ýlerleyemiyorum. Maðaradan içeriye girmeme gerek yok. Görmem gerekeni görüyor ve hissediyorum zaten. Yine de beþervari bir merak iþte... Kanýyorum kendime...

-Eðer, þelaleyi ziyarete gelip biraz yýkanýp giderseniz yara almazsýnýz, demlenip gidersiniz zamanýnda. Ama dalarsanýz þelalenin altýnda gizlenen maðaraya; ya sonunda hazineye ulaþýrsýnýz ya kaybolup ölürsünüz; ya da hiçbir þey anlamadan savaþtan çýkmýþa dönüp kaçarsýnýz can havliyle. –

Kanýyorum... Evet... Damlalar týp týp akýyor; ve ateþ parçalarýna dönüþüyor. Kalbinin içindeyim; maðaranýn en derininde. Nasýl döneceðim geri, bilmiyorum ki! Varmak kadar dönmek de önemli! Kanýyorum; kanýyla yýkanýyorum; boðuluyorum; nefessiz kalýyorum. Nefessiz býrakýyor beni bu derinlik. Hissettiklerime inanmak istiyorum. Sýmsýký sarýlasým geliyor kalbine; mikrop kovucu güvenlik görevlileri, tuttuklarý gibi aðzýna giden damarlardan birine atýyorlar beni. Hissediyorum. Mideden gelen bir deprem gürültüsü var! .. Koþuyorum; uzakta bir ýþýk huzmesi. Geriden gelen bir mikrop sürüsü.... Volkan gibi patlýyorum aðzýndan. Dudaklarýna dokunup geçiyorum. Hafifçe tebessüm edip “Siz de görün” diyor, “Çok yaþa!” diyen arkadaþlarýna. Bana da dargýn tek kelime etmedim diye. -Sen beni aðýz dolusu kusarken; ve kovarken yüreðinden, nasýl konuþabilirim ki?-

Bu kez cesaretimi toplayýp ben dansa kaldýrýyorum onu. Evet, en sevdiðimiz melodilerden biri: Tango. Sadece birbirimizin gözlerine baktýk. Ne müziðin sesi, ne figürlerin canlýlýðý, ne de rüzgâr kaçýrabildi bu aný. An’ý kýpýrdatan bir tek yürek çarpýntýsý oldu. Gözlerimiz arasýnda bir köprü oluþtu. Kalktý, gözlerinden gözlerime yol aldý. Sýrat köprüsü gibi bir yoldu. Gözümü kýrpsam ateþe düþecekti; kýrpmasam gönlümdeki yangýna. Ayaklarýnýn yandýðýný, kalp atýþlarýnýn hýzlandýðýný fark ettim. Gözlerime yaklaþtýkça içi baþka türlü oluyordu. Terlemeye baþladý. Bir an bile geri dönmeyi düþünmedi; mýknatýs gibi kendine çekiyordu onu gözbebeðim.

Karanlýðýn ardýndaki ýþýðýn meraký tereddütleri unufak etti bir an. Madem ki sonunda mutlaka yanmak vardý; neden bu aþkýn yanýþý olmasýndý? Notalarý öðrenen bir öðrencinin yýllar sonra piyanonun üstünde parmaklarýný dans ettirmesi gibi bedeni de ayný duyguya sarýnmýþtý. Üstündeki tüm tülleri parçaladý; ve üstümdeki.... Artýk gözlerimiz çýrýlçýplaktý. Birbirine düþmeye hazýr bir çift yürek, gözlerden akýp karýþtý birbirine. Artýk ne söz vardý, ne müzik... Aþk orada duruyor, iç gýdýklayýcý dokunuþlarla bizi okþuyordu. Gittikçe sarhoþ oluyorduk. Ellerimiz ve bedenlerimiz bu kadar yakýnken, dudaklarýmýz nasýl bu kadar uzak kalabiliyordu birbirine?



Sol gözüm sað gözüne dokundu. Sol gözü, sað gözüme. Dokunmanýn ürperiþi bile kayýp gitti bir yýldýz sönüþüyle. Sadece yangýn vardý. Evet, dudaklar ve tenler uzak düþtü; çünkü seviþen gözler vardý iç içe. Kalabalýðýn arasýndaki kaç göz fark etti bu seviþmeyi; ya da kaç göz anladý oyunun içindeki gerçeði? Ve biz ne kadarýný kabul ettik bu seviþmenin?

Dokundum, dokundu; sardý, sardým; yandýk; küllerimiz birleþti; uçup gittik.
-Küller birleþince, bir kadýn ve bir erkek doðdu yeniden dünyaya. Gözlerinde aþk; gözlerinde yüzyýllarýn hasreti. Birbirinden ayrý düþmenin eksikliðini yaþarken, kavuþmanýn ve tam olmanýn huzuru; mutluluðu.-

O kadar mutluyduk ki. Bir tango bu kadar mý güzel olabilirdi? Anlamadýk, ama kurcalamadýk da. Sadece tadýný çýkardýk ilk ve son tangonun.

*
Aþkýn bir yarýsýnda kadýn; bir yarýsýnda erkek. Erkek, aðzýna aldýðý gülü kadýnýn aðzýna verdi. Kadýný kendine hýzla çekip oynayabileceði en güzel tangoyu oynadý. Alkýþlar arasýnda kendine çektiði kadýný yeniden uzaklara savurdu. Kadýn, þuh bir bakýþla baktý adama; adam aþk dolu gözlerle ona. Kadýn, sýrtýný dönüp sahneden indi, adam dans etmeye devam etti, baþka tenlerde, bambaþka figürlerle... (-Milyonlarca insanla, milyonlarca kez dans edebilirsiniz ama küllerinizin birleþtiði yürekle yaptýðýnýz dansýn tadýný hiçbir bedende ve ruhta bulamazsýnýz.-)


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Fevkalâde...
Gönderen: Olgun ONUR / Ýzmir/Türkiye
17 Haziran 2006
Gözden, göze kurulan sýrat köprüsü... Karanlýðýn ardýndaki ýþýk... Rüzgarýn savurduðu eflâtun, beyaz, toz pembe perdalar... Bir þelâlenin altýnda kuru kalmak... Fevkalâdenin de fevkinde ifade edip örmüþsün duygu yumaðýný, tek tek açýp okudum. Sonra tekrar özenle sarýp kendi kütüphaneme koydum. Tebrikler...

:: Ýzedebiyatta ilk okuduðum yazý ve doðal olarak ilk
Gönderen: Ahmet Balcýlar / Ýzmir/Türkiye
17 Haziran 2006
Yazýnýzý öncelikle ikiye ayýrmak gerekiyor.Korku öncesi ve sonrasý. Ýlk bölüm sanki yýllarýn beklentisi olan bir durumun gerçekleþmesi aný ve bu uzun bekleyiþin sonunda gerçekleþmesi durumu bir korkuyu da beraberinde getirmiþ. Bu yazýyý da yansýyarak sýk sýk örneklerden yararlanýlarak geçiþtirilmeye çalýþýlan korku (belki tereddüt de diyebiliriz)ilk bölümde yazýyý damgasýný vurmuþ ve özellikle kalbe ulaþma esnasýnda ve sonrasýnda verilen örnekler biraz sýrýtýr duruma gelmiþ. Ýkinci bölümde ise korkunun ortadan kalkmasý ile ki; karþý tarafý dansa davet etmek bunu iþaret ediyor ve bu noktadan sonra yazý da yazan gibi doðal seyrine girerek müthiþ bir hal alýyor. Bu nedenle yazýyý okumak isteyenler yarýda kesmesinler,sonuna kadar okumalarýný tavsiye ediyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söyle Bana Aþk mý? (- I - )
Deðiþtirilemeyecek Kader Anlarýndan Biri: Berceste
Söyle Bana Aþk mý?
Aþikar Bir Sýrdýr Öz
Masal-ý Aþk -ý-
Güneþ
Yürek Vuslatý Ýsterse
Ruhumdan Uzak
Akarsu
Bir Uçurum Vakti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Felâketim Olsun Tadýn [Þiir]
Aklar ve Karalar [Þiir]
Kimsin? [Þiir]
Saklambaç [Þiir]
Ben Seyri [Þiir]
Ak Köpükle Yakamozun Hikayesi [Þiir]
Dönüþüm/s/üz [Þiir]
Vakit Geldi [Þiir]
Ruhum/a Da/yandý [Þiir]
Yüreðine Ne Kambur Ne Çýbandým [Þiir]


Derviþe Güneyyeli Kutlu kimdir?

Yüreðine sevgi fazlasýyla katýlmýþ, üstüne bir de þiir eklenmiþ; bir Ruya doðmuþ gülücük kokulu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Murathan Mungan, Nazlý Eray ... Ve etrafýmda görüp etkilendiðim her þey...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Derviþe Güneyyeli Kutlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.