..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Birkan ASKAN




10 Mart 2002
Klon Kültürü  
Kültür içinde çýrýlçýplak dolaþan dilsizler.

Birkan ASKAN


Düþüncenin insan bazýndan ele alýnmasýnda entellektüel açýdan yazara yazar demek,þaire þair demek,sanatçý demek tüm yüreðini ortaya koymuþ,kabýna sýðmayan bir kiþiliði oluþturan bir bütünü meydana getirmek demek deðil midir?..


:BACG:
Standartlara uymanýn ilk yolu düþünen kafaya sahip olmaktan geçiyor sanýrým.Kendi kültürü ile yoðrulup þekillenmiþ olan bir insan yerleþik hayatta, hatta sýradýþý normlarýn bile üzerinde bir yere sahip olduðunun farkýndadýr.

Düþüncenin insan bazýndan ele alýnmasýnda entellektüel açýdan yazara yazar demek,þaire þair demek,sanatçý demek tüm yüreðini ortaya koymuþ,kabýna sýðmayan bir kiþiliði oluþturan bir bütünü meydana getirmek demek deðil midir?

Kültür içinde çýrýlçýplak dolaþan dilsizlerin oluþturduðu kalabalýkta düþünen insanýn ortaya koyduðu her kelime anlayan ve deðer veren kafalar için çok büyük anlam taþýr.

Basitçe bakýlacak olursa ki,çevremizde gördüðümüz her olayýn arkasýnda kendimizi buluruz.Bir þekilde okuruz,bir þekilde duyarýz,ilgilenir veya ilgilenmeyiz. Kavramlarýn kargaþasý peþimizde devinip dururuz. Topluluk olarak yaþadýðýmýz bölgede kültürel kavramlarýmýzýn yitip gitmesi çöküntünün baþlamasý ile eþdeðer bir yapýyý meydana getirir.
Bilinçsiz olarak saldýrganlýk gösteren davranýþlarý yüklenmek kültürdeki çözülmenin þuursuz bir transformasyonundan baþka birþey olamaz elbet.

Düþünen insaný,yazan insaný vazgeçmesi konusunda þartlandýramazsýnýz. Kendini tanýtana kadar geldiði noktalarý hiçe sayarak yazdýklarýna karþý hiçbir þekilde eleþtirinin dozunu arttýramazsýnýz.

Bir insanýn düþüncelerinin kendiliðinden deðiþmesi kendisinin bile farkýna varamadýðý bir anda oluþur. Þaþkýnlýðýn getirdiði gizli çözülmeler entegre edilmiþ duygularýn asimilasyon derecesine kadar ilerlemesiyle kimlik deðiþimine kadar süren uzun bir süreci meydana getirir.

Nefeslendiðimiz çevrede ayrýntýlarla uðraþmak her zaman mümkün olmuyor.Ýnsan olarak uðraþ verdiðimiz her konuda baþarýlý olmayý düþünerek yola çýkmamýz gereksede bazen bu yolda takýldýðýmýzda olmuyor deðil.Teknolojinin kültüre katkýsý zaten insansýz olamaz.

Ýnsaný oluþturan kültürde yüreðinden geçer.Yani hayatta herþeyin dönüp dolaþýp son bulduðu nokta insan faktörü.

Ýnsan deðiþimini bile kültüründe kaybetmemeli diye düþünüyorum.Bu kaçýnýlmaz süreçten zaferle çýkmak yozlaþmadan ayakta kalabilmeyi becerebilmekle eþdeðer niteliktedir. Agresif takýntýlarýn klonlaþtýrdýðý bireyler kimliksiz yaþamaya,jakobenciliðe,toplumuna karþý kendi özünden gelerek tükenmiþliðe doðru entegreleþmeye müsaittir.

Her zaman üslubu ve her açýdan farklý faktörleri korumayý bilmek gerekir sanýrým.

Sorokin’in düþüncelerindeki hayat bir yanýmýzýn umut vadetmesi diðer yanýmýzýn korkuya kapýlarak yitip gitmesi durumundan ibaret.Kýsaca Trajik düalizm. Yani bir anlamda üretmek,paylaþmak,çoðaltmak diðer yandan da tüm yapýlanlarý gözardý ederek acýmasýzca eleþtirmek,deðersizleþtirmek veya kýsaca yoketmek için çaba göstermek.

Yapabildiðimizin en iyisi,uzakta deðil kendi içimizde büyütebildiðimizin en görkemlisi.

Düþünce açýsýndan kendini fazla zorlamayan bireylerin yapýcýlýklarýndan ziyade ortaya koyduklarý hiçlik sentezi. Felsefenin çaðdaþ olarak tabir edilen bölümünde de ortaya atýlan normlarýn içimizdeki kültür düþüþüne etkisini yadýrgamamak gerekir. Göz görüyor,kulak duyuyorsa problem yok mantalitesine sýðýnmak kusura bakýlmasýn ama kör ölür badem gözlü olur mantýðý ile ayný hesabý görür.

Mutsuzluða alýþmanýn tek yolu mutluluðu hiç tanýmamak ve hiç yaþamamýþ olmaktýr. Herþeyde olduðu gibi sanat alanýnda da en büyüðün en iyi olduðu düþüncesi tamamen zýrvalýktýr.

Malesef vizyon böyle emrediyorsa peþine takýlanýnda bu anlamda yapabileceði birþey kalmýyor.Þekil kavramýnýn özlük ve gerçeklik kavramýna baskýn çýktýðý bir devirde yaþýyoruz.Kitle eðitimi ile baþlayan çözülme sabun köpüðü üzerindeki renklerin yer deðiþtiriþi gibi farklý konumlara demirlemiþtir.Ve insanlýk anlayana kadar,böyle de sürüp gidecektir.

Birgün gelip te betonlar arasýnda da halen daha kokusunu yitirmemiþ çiçeklerin bulunduðunu farkedene kadar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pablo Neruda kritiði
Kelebek Ýntiharlarý
Alýþýlagelmiþliðin Dünyasý
Yazmam gerektiðinde, gerektiði kadar...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.