..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > harun þeker




31 Mayýs 2009
Yerköprü'den Taþkent'e  
KONYA-HADÝM-TAÞKEN'TE DOÐRU

harun þeker


Asýl þelale burada ama bilen yok.


:BDCF:
YERKÖPRÜ ÞELALESÝ’NDEN TAÞKENT’E
     Geçenlerde Göksu’nun çýktýðý kaynaklarý Toroslarý dolaþmýþtýk. Bu hafta da Göksu’nun yoluna devam ettiði alt kýsýmlarýný dolaþalým istedik. Bozkýr’dan Yerköprü Þelalesine yola çýktýk. Bozkýr’a mesafesi seksen km kadardýr. Sarýoðlan’dan Hadim yoluna saparsan, Eðiste yokuþunu geçip, Kaplanlý Köyünden tekrar sola dönünce 10 km sonra þelaledesiniz. Yollar biraz zorlu geçiyor ama oraya varýnca vardýðýna deðiyor deðiyor. Çocukluðumdan beri devam eden yol geniþletme bitmemiþ. Nedense bu dað ilçeleri yollarý asýrlarca sürüyor. Malum Bozkýr-Alanya yolu gibi Hadim- Ermenek yolu da ayný yýlan hikâyesi. Çok kazalar oldu o Eðiste yolunda. Önce inmek için uðraþ sonra da çýkmak için.
     Yerköprü Þelalesi’ne varýnca biraz bahçe yollarýndan geçmek zorunda kalýyorsun. Þelalenin üstünden manzarayý seyretmeye derman yetmez. Ýþte þelale bu diyorsun. Elli metre kadar yükseklikten aþaðý uçuyor su. Yolun altýndan geçen su ile yukardan düþen su birleþiyor. Yani üstten su aþaðý þelale oluþtururken biraz geriden batan su ayný yere çýkýyor. Adý üstünde Yerköprü. Doðal bir köprü oluþturmuþ dað. Üstünde bahçeler var, yol var. Baþka bir yerde olsa bu güzellik tüm dünyaya tanýtýrdý. Ama bizim gereken ilgiyi gösterdiðimizi sanmýyorum. Manavgat Þelalesi diye övdükleri yere gitmiþtim geçen yaz. Þelale nerde diye sorunca oradan gösterdiler. Bende bu mu? Sizin þelaleniz demiþim farkýnda olmadan. Oralarý düzenlemiþler. Park, dinlenme yerleri, küçük bir büfe mevcut. Et vs ürünleri buradan götürmek gerekir, ama içecek vs oradan alýnabilir. Biraz yakýnýna küçük bir misafirhane yapýlmýþ. Daha yeni açýlmýþ. Yorulanlar için su ve doða sesi dinlemek için ideal bir yer. Balýk tutmak istersen ya da yeþillikler içinde kuþ sesleriyle tam bir cennet vadisi. Burada kalmak istemezsen geri dönüp yirmi km kadar gidip Hadim ilçesine gelirseniz, Hz Hadimi’yi ziyaret edebilirsiniz. Çok muhterem bir zat olduðunu biliyorsunuz.25 kitabý ve medresesi olduðunu hatýrlatalým. Hadim’de de konaklama yeri var. Ancak kalmak için Taþkent’i seçmeli. Hadim’e 10 km mesafedeki Taþkent’te bulunan otel tam vadinin tepesine kurulmuþ. Temiz ve ucuza kalma imkâný var. Yemyeþil vadiyi tepeden seyrederken su sesini sabaha kadar hissedebilirsin. Eðer orada kalýpta ben dinlenemedim diyen çýkmaz. Balýk yetiþtirme çiftliði hemen yanýnda. Canlý alabalýk almak isterseniz de gayet ekonomik. Karþýda Kýble kayasý denilen bir yer var ki, tam adrenalin tavan yaptýðý yer. Oradan bakýp ta korkmayan yoktur. Çok ürkütücü ve heyecan verici bir yer olmuþ. Ýnsan ister istemez Bozkýr’la kýyaslýyor. Burada da Asar tepesi düzenlense ya da, yukarý tepelere yollar yapýlsa, Þeyh Musa’nýn mezarý düzenlense daha iyi olmaz mý? Bence Taþkent’i pek çok konuda örnek almalý Bozkýr. Baþka yerden gelen insanlarda Bozkýr’ýn imajý sanýrým çukur yollar ve çayýn etrafýndaki durumlar kalýr. Köprüden baþka Bozkýr’ýn neyi var?
     Küçücük Taþkent’e adamlar neler sýðdýrmýþ þaþýrdým. Otelin dibindeki tamamen taþ olan daða merdiven yapýp gezecek yer yapmýþlar. Gezerken çam kokusuyla beraber heyecanýn artýyor. Daðýn tepesinde bir eren mezarý var. O þartlarda mezarý oraya nasýl taþýdýklarýný bilen yok. Orada dua ediyorsun. Buradaki katran aðaçlarýný kimse kesmeye cesaret edemiyormuþ. Oradaki herkesin anlattýðýna göre bir kadýn bunlar safsata batýl inanç diyerek, süs için bir dal kesmiþ kýzýnýn düðününde. Eve varýnca katran aðacýnýn dalýyla, sonra evinden yangýn çýkmýþ. O gün bugün kimse o katran aðaçlarýna dokunmuyormuþ. Daðýn dibinden pek çok pýnar fýþkýrmaktadýr. Bir de Oradaki çam-katran aðaçlarýnýn hiç biri kurumuyormuþ. Bunun hikâyesi de þöyle: Alanya beyi ile Alaaddin Keykubad arasýnda sýnýr anlaþmazlýðý olur. Bunu çözmek için her ikisi de horoz öterken yola çýkýp karþýlaþtýklarý yeri sýnýr olarak kabul edileceði konusunda anlaþýrlar. Kontrol için karþýlýklý elçiler býrakýlýr. Alaaddin Beyin adamlarý horoza baharatlý yem yedirir ki erkenden ötmesini saðlar. Erkenden yola çýkar. Taþkent’e (Pirlerkondu) gelince kan, ter içinde su içmek ister. Çeþmenin baþýnda bir kýz vardýr. Ondan su ister. Kýz tas ile su verirken içine birkaç çam yapraðý atar. Padiþah bunun özelliðini bilmediði için döker yeniden ister. Kýz yine aynýsýný yapýnca nedenini sultan sorar. Kýz: Beyim terlisin hava sýcak su soðuk. Hem yavaþ içesin diye hem de yapraklarý suya koku verir der. Sultan kana kana suyu içer. Adýný bana baðýþla der sultan. Kýz; kusura kalma benim adým baþkasýna baðýþlandý diye cevap verir.Burasý neresi diye sorar sultan?Kýz : Buraya Pirlerkondu derler diyor.”Ben Anadolu Selçuklu hükümdarýyým dile benden ne dilersen der, sultan.Kýz, onun sultan olduðunu anlayýnca atýn üzengisinden öper saðlýðýný isterim sultaným , der.Sultan ýsrar edince, kýz:Biz Ýçel’in pamuðunu eðiririz iplik yapar bez dokuruz,satarýz der.Bunun bir topundan üç akçe vergi alýnýyor ferman edin de vergi alýnmasýn der.Sultan dediðini yapacaðým , benim isteðim de þudur der:”ÇAMLARINIZ KURUMASIN,GÜZELÝNÝZ FARIMASIN(yaþlanmasýn),SUYUNUZ ILIMASIN,BEZÝNÝZDEN ÖÞÜR ALINMASIN der.Ýþte o günden sonra buradan vergi alýnmaz,çamlar kurumaz kadýnlarý da yaþlanmaz,sularý da ýlýmaz , diye inanýlýr.
     Taþkent’ten dönüp Hadim,Korualan,Üç pýnar dan Bozkýr’a gelebilirsiniz.Mesafe 60 km kadar.Ýmkanýnýz varsa bir deneyin.

     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nevbahar Oldu
Gavut ve Gölle
Otuz Üç Yaþýna Kadar Neler Öðrendim
Tiryakisi Olmak
Sanal Dünyada Zamane Ýnsaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Baþkadýr Benim Kasabam Gezlevi [Öykü]
Topacýmýn Kabarasý Yok [Öykü]
Köylü Annelerin Günü [Öykü]
Dýþarda Sonbahar Ýçerde Bitmeyen Ýþler [Öykü]
18. Yüzyýlda Göksu Vadisindeki Köyler [Ýnceleme]


harun þeker kimdir?

edebiyatý severim

Etkilendiði Yazarlar:
A. Haþim


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © harun þeker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.