..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Anýl YÜCEL




28 Aralýk 2010
Dokunma Keyfine Ýþsizliðin...  
Dokunma Keyfine Ýþsiz Dünyanýn...

Anýl YÜCEL


Ýþsizlik Türkiye’nin kaderi midir bilinmez ama Bir insan için iþini kaybetmenin ne demek olduðunu, iþsiz, güçsüz gezmek zorunda býrakýlmanýn nasýl bir þey olduðunu, kiþiye neler hissettirdiðini düþünmek gerçekten bir insan için yaþanýlabilecek en çaresiz duygulardan biridir.


:AGIA:
Ýþsizlik Türkiye’nin kaderi midir bilinmez ama Bir insan için iþini kaybetmenin ne demek olduðunu, iþsiz, güçsüz gezmek zorunda býrakýlmanýn nasýl bir þey olduðunu, kiþiye neler hissettirdiðini düþünmek gerçekten bir insan için yaþanýlabilecek en çaresiz duygulardan biridir.

Belki 20 yaþlarýnda birinin iþsiz kalmasý durumunda umut edebileceði bir parçacýk geleceði olsa da bu durum kendi düzenini kurmuþ bir 30 yaþ üstü için gerçektende çok daha zorludur.

Eðer bir de evini geçindirmek, ailesine de bakmakla yükümlüyse adeta bir korkulu rüya’dýr iþsiz kalmak. Düþünsenize iþini kaybetmiþ birisine, ailesinin ve yakýn çevresinin gözünden bakarak kendisi hakkýnda düþünülenlerin onda nasýl bir psikolojik çöküntü yaratacaðýný hesaplayýn.

Çocuklarýna ve eþine bakamamanýn, onlarýn istediklerini, ihtiyaçlarýný dahi karþýlayamamanýn bir baba’da yaratabileceði etkiyi hüznü düþünün.

Belki kendisiyle hesaplaþacaktýr onlara alamadýklarý þeyler için, kendini suçlayacak ve onlarý sefalete mahkûm ettiðini düþünerek bunun acýsýyla yanacaktýr, sýzlayacaktýr o çaresizlikte insanca yüreði.

Sevgili dostlar, Her þey den önce günümüzde çalýþmak ve para kazanmak artýk kariyer düþüncesinin de ötesinde, sorumluluk bilincinin yönlendirdiði ve hayatýn olmazsa olmaz kýldýðý bir zorunluluk haline gelmiþtir.

Çalýþmak, para kazanmak belki de etrafýmýzda saygý görmek ve insanca bir muameleye tabi tutulmanýn en önemli þartý haline gelmiþtir ne yazýk ki.

20 yaþlarýnda yýllarca çalýþýp, çabalamýþ üniversite mezunu biri için çalýþma hayatýna bakýþý ve deðerlendirilmesi daha basit gibi algýlansa da bir düzen kurma peþinde kendine bir gelecek arayan bu yaþlar için de iþsizlik çok büyük hayal kýrýklýklarý ve ruhsal çöküntülere gebedir.

Elbette, henüz evlilik sorumluluðunu almamýþ insanlarla bir aile geçindirmenin yükümlülüðünü sýrtýna asmýþ bir insanýn iþsiz kalma sorunu ayný boyutta deðildir. Ancak iþsiz kalmýþ genç yaþtaki insanlarýn da geleceði bakýþlarý, onlarýn umutlarýnýn tükenmesine, daha karamsar olmalarýna neden olacaktýr.

Bu bakýmdan iþsizlik her yaþtan insan için çok büyük bir bunalým demektir. Maalesef Ülkemizin endüstriyel altyapýsýnýn üretim yerine tüketime dayalý olmasý ve aç gözlü yöneticilerin yanlýþ yönetimleri sonucu oluþan sistemin çarpýk yapýsý ve ekonominin al-sat esasýna göre iþlemesi Türkiye’de iþsizliðin en büyük nedenlerin biri olmuþtur.

Bütün bunlarýn sonucunda kapitalizmin acýmasýzlýðýna kurban giden, iþsiz kalma tehlikesiyle yaþayýp düþük ücretle adeta köle gibi çalýþmak zorunda býrakýlan insanlarda bu çarpýk sistemin zulmüne uðrayarak kapitalist sistemin esiri olmuþlardýr.

Oysaki tek istekleri her an iþten atýlma korkusundan uzak çok fazla yýpratýlmadan insanca yaþayabilecek kadar kazanmaktý.

Ama ne yazýk ki kader önce iþsizleþtirdi daha sonra da köleleþtirdi týpký yýllar önce soðan bulamayanlarla bal yutanlarýn beraber ömür tükettiði, yazýsý bozulmuþlarla yazanlarýn beraber yaþadýðý dünyanýn keyfini kimsenin bozamayacaðýný unutanlara, az bilinen ama çok söyleyen türküsü ‘’dokunma keyfine yalan dünyanýn’’ diyen büyük ozan Aþýk Mahzuni Þerif’in de dediði gibi.

Anýl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurnazlýk ve Zeka

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Özlem...
Çöplükte Geçen Bir Rüya...
Dünya'yý Deðiþtirmek Ýstermisiniz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Engelleri Yok Edelim! [Eleþtiri]
Ötekileþtirme, Ötekileþtiriciler ve Ötekileþenler... [Eleþtiri]
Afrika Açlýktan Kýrýlýrken... [Eleþtiri]
Osmanlý Tarihinde Mehteran [Eleþtiri]
Atatürk Döneminde Türkiye [Eleþtiri]
Çaðdaþlýk ve Engelli Olmak! [Eleþtiri]
Bir Moðol Hakaný Cengiz Han! [Ýnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaþý [Ýnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatý... [Ýnceleme]
Türkçe'nin Yozlaþtýrýlmasý! [Ýnceleme]


Anýl YÜCEL kimdir?

Anýl Yücel Malatya/Ýstanbul, Turkey 19 kasým 1985 Ankara doðumluyum. . . Malatya Ýnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Ýþletme bölümü 3. sýnýf öðrencisi. . . Emlak Müþavirleri Derneði üyesi ve Emlak danýþmaný. . . Siyaset ve dýþ politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeþitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuþmalar ve çalýþtaylar. AB projeleri yapým ve uygulamalarý, çaðdaþ yaþam adýna çalýþmalar. Engellilere yönelik çeþitli çalýþmalar ve engelliler için hazýrlanan "EngelSizce Dergisi" çýkartýlmýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl YÜCEL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.