..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Anýl




12 Ocak 2009
Bir Moðol Hakaný Cengiz Han!  
Cengiz Han

Anýl


Cengiz Han tarihin göstermiþ olduðu en büyük komutanlardan biri.. Çünkü ne Büyük iskender gibi babasýndan kalan bir ordunun baþýna geçmiþ, ne de Julius Caesar gibi güçlü ve dsiplinli birliklerden oluþan Roma lejyonlarýna sahipti, ne de Napoleon Bonaparte gibi askeri alanda bir eðitim aldý.


:HHDC:
Kanýmca tarihin göstermiþ olduðu en büyük komutanlardan biri, hatta en büyüðüde diyebilirim ona. Çünkü ne Büyük iskender gibi babasýndan kalan bir ordunun baþýna geçmiþ, ne de Julius Caesar gibi güçlü ve dsiplinli birliklerden oluþan Roma lejyonlarýna sahipti, ne de Napoleon Bonaparte gibi askeri alanda bir eðitim aldý.

çünkü onu Cengiz Han yapan, sýfýrdan baþlamasaydý.

Doðduðunda babasý Yegüsay tarafýndan öldürülen bir kabile reisinin ''demirci'' manasýna gelen Timuçin adýný almýþtýr. bu ismin Cengiz Han'a doðduðunda öldürülen kabile reisinin güçlülüðü ve mertliði nedeniyle konulduðu belirtilmektedir.

Babasý Yegüsay, Timuçin daha çocuk yaþtayken öldürülür, bunun üzerine artýk Timuçin ve kardeþleri için sonu gelmez bir sefalet dönemi baþlar, evlenir ve karýsý kaçýrýlýp, hamile býrakýlarak Timuçin'e gönderilir bu sebeple Cengiz Han'ýn ilk çocuðunun kendisinden olmadýðýný belirten bir çok kaynak vardýr. bu dönemlerde Timuçin can dostu Camoka'yla birlikte pek çok savaþa katýlýr ve baþarýlý olurlar. gittikçe büyüyen ve geniþleyen bir ordunun baþýnda duran bu iki dost arasýnda ayný zamanda için içten içe geliþen bir rekabet ve liderlik hýrsý baþ göstermeye baþlar.

ve...sonunda fikir çatýþmalarýda bunu tetikleyen neden olur.

Camoka ya da orjinal adýyla bilinen Jamuga, ordunun soylu moðol subaylarý tarafýndan donatýlmasýný ve ordu generallerinin soylular tarafýndan oluþmasý gerektiðini söyler, ancak Timuçin'ýn bu fikre þiddetle karþý çýkmasý bu ikili dost ve taraftarlarý arasýnda yýllarca sürecek kanlý savaþlara neden olacaktýr.

ilk savaþta camoka ve askerleri Timuçin'in ordusuna üstün gelir, timuçin bu savaþta yenileceðini anlayýp ordusunu býrakarak kaçmýþ ve tarihe geçen þu ünlü sözünü söylemiþtir; ''yalnýzca ahmaklar ve aptallar yenileceðini bildiði bir savaþa girer''

Savaþta Timuçin'in esir alýnan genaralleri Camoka'nýn emriyle kaynar suda haþlanarak can verirler.

Bundan sonra Timuçin, uzun süre kaçak olarak yaþar ve doðuya doðru ilerler. burada keskin zekasý ve stratejileriyle toparlanmaya baþlar ve güçlü bir ordu oluþturup tekrar Camoka'nýn karþýsýna çýkmayý baþarýr. bu sefer savaþta Timuçin üstün gelir ancak Camoka'yý kaçar.

artýk Timuçin, Cengiz Han ünvanýný almýþtýr ve gücü giderek artmýþtýr.bu sýralarda Cengiz Han'ýn can düþmaný olan camoka'nýn iki subayý,liderlerini tutuklayarak Cengiz Han'a götürürler. ancak Cengiz Han, ödüllendirilmeyi bekleyen bu iki subayý liderlerine ihanet ettikleri gerekçesiyle öldürür. Camoka'ya ise birlikte olma teklifi eder, ancak Camoka iki lider fazladýr diyerek kansýz bir ölüm istiyorum der, ve beli kýrdýrýlarak ölür.

Cengiz han, çin seddini farklý bir strajiyle geçmiþ ve ortalýðý kasýp, kavurmuþtur. Çinli bilginleri alarak savaþta kullanabilmek için mancinik yapmasýný öðrenirler. çok sert kurallarý olan ve çok sýký bir dsipline sahip olan moðol ordusuna hiç kimsenin karþý koyamadýðý bir dönemi baþlatmýþtýr. avrupa'da çekoslovakya taraflarýna gönderdiði bir avuç ordusuna bile kimse karþý koyamamýþ ve askerler istediði yerleri yaðmalamýþlardýr.

ancak Cengiz Han için artýk baþka bir sorun vardý; sonsuza deðin yaþama isteði!

hiç yaþlanmamak ve hiç bir zaman ölmemek istiyordu Cengiz Han, çünkü yapacaðý çok þey olduðuna inanýyordu, ancak bunu yapamayacaðýný anladýðýnda üremesi gerektiðini düþündü, soyu ancak bu þekilde devam edebilirdi ve cengiz han'ýn torunlarýnýn sayýsý bugun tahminimizden çok daha fazla olduðu bilimsel çevrelerce'de kabul görmüþtür.

Þamanist inancýna mensup olan moðol haný, Cengiz Han tarihte pek çok müslümaný öldürmesinden dolayý bugun ibda-c'nin ve bir çok müslüman tarikatýnda ''deccal'' olarak bilinmektedir. bunun sebebi Cengiz Han'ýn doðuda ki müslümanlara yaptýðý zülüm ve iþkencelerden kaynaklanýyor.

günümüzde Cengiz Han'ýn türk olup, olmadýðýna dair pek çok tartýþma söz konusudur, Cengiz Han yine Harzemþahlara yazdýðý bir mektupda; ''çok türk beyini yendim, seni yenerim'' sözü bunu doðruluyor þeklinde gözükse'de Cengiz han'in Türklerinde soyunda var olan iskit ve etrüstk kökenli olduðu unutulmamalýdýr.

ANIL YÜCEL



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaþý
Tolstoy'un Edebiyatý...
Türkçe'nin Yozlaþtýrýlmasý!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlýk ve Zeka [Deneme]
Dünya'yý Deðiþtirmek Ýstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine Ýþsizliðin... [Deneme]
Engelleri Yok Edelim! [Eleþtiri]
Ötekileþtirme, Ötekileþtiriciler ve Ötekileþenler... [Eleþtiri]
Afrika Açlýktan Kýrýlýrken... [Eleþtiri]
Osmanlý Tarihinde Mehteran [Eleþtiri]
Atatürk Döneminde Türkiye [Eleþtiri]


Anýl kimdir?

Anýl Yücel Malatya/Ýstanbul, Turkey 19 kasým 1985 Ankara doðumluyum. . . Malatya Ýnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Ýþletme bölümü 3. sýnýf öðrencisi. . . Emlak Müþavirleri Derneði üyesi ve Emlak danýþmaný. . . Siyaset ve dýþ politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeþitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuþmalar ve çalýþtaylar. AB projeleri yapým ve uygulamalarý, çaðdaþ yaþam adýna çalýþmalar. Engellilere yönelik çeþitli çalýþmalar ve engelliler için hazýrlanan "EngelSizce Dergisi" çýkartýlmýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.