..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Sanat ve Sanatçýlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Atlar ve Ýnsanlar (Seviþenler Ýçin)
Ýsa Kantarcý
Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk

ATLAR ve ÝNSANLAR (seviþenler için) Köye yaz gelmiþti, yaz ayýnýn cidden hissedilmeye baþlandýðý ilk gündü. Ertesi gün hava bozacak endiþesi yoktu insanlarda. Gökyüzü apaçýktý. Güneþ parlaktý gün boyu. Dikkatini verirsen; dans ederek, birbirine takýlarak otlarýn, aðaçlarýn çiçeklerin arasýndan uçan mutlu kelebekleri görürdün. Bir evin önünde güneþin kýzdýrdýðý betona uzanmýþ bir kedi sýrt tüylerini yalýyor hararetle. Köyün deresinden geçen

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
121 
 Japon Otome Bunraku Tiyatrosunun Yaþayan Beþ Ustasýndan Biri : Masaya Kiritake  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Dünya kukla tiyatrosu örnekleri arasýnda en önemlilerinden biri kuþkusuz Japon Kukla Tiyatrosu ve Otome Bunraku Tiyatro geleneðinin temsilcisi olan Masaya Kiritake. Dünyada yaþayan beþ Kiritakeden biri olan Masaya Kiritake, Ýzmir Sabancý Kültür Merkezi’nde sahnelediði unutulmaz gösteri ile izleyenleri büyülüyor.
122 
 Arnold Palmer'in Baþarý Hakkýndaki Sözleri  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Cesur olmadýðýnýzý düþünüyorsanýz, korkaksýnýzdýr.
123 
 Akýn Akýntürk ve Eðitici Teatral Konserler  (M.NÝHAT MALKOÇ)

“Akýn Akýntürk, 1978 yýlýnda Gümüþhane’de doðdu. Gazipaþa Ýlkokulu’nu, Dumlupýnar Ortaokulu’nu ve Gümüþhane Lisesi’ni bitirdi. KTÜ Gümüþhane Ýnþaat Mühendisliði Bölümü’nün ikinci sýnýfýndan ayrýldý. Bestekâr, yorumcu ve yapýmcý olan Akýntürk, ilk kaseti ‘Asi Çocuk’u 1999 yýlýnda Marmara Müzik’ten çýkardý. Ýkinci kaseti olan ‘Aleyna’(CD) 2007 senesinde Akýntürk Production’tan çýktý. ‘Aleyna’ adlý albümünde besteleri kendine ait olan 11 parçaya yer verdi. 2003 yýlýnda ‘Akýntürk Production’u kurdu.
124 
 Geleneksel Seyirlik Sanatlarýmýzdan "" Ortaoyunu "" ve "" Karagöz "" de Musýkînin Yeri  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Karagöz ve Ortaoyunu' nda musýki...
125 
 Fotoðraf ile Edebiyatý Kaynaþtýran Adam : Tayfun Kocaman  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Can Yücel þiirleriyle insaný ‘vurur’. Fotoðraf da öyledir. Ýyi fotoðrafýn insaný ‘zýnk’ diye yerinde ‘durdurma gücü ’ vardýr. O fotoðrafý gördüðünüz anda olduðunuz yerde ‘kalýrsýnýz’. Burada amaç, insanlarý ‘durdurmak’, ‘sarsmak’, ‘düþündürmek’, ‘bir þeyler anlatmaktýr’. Fotoðraf size düþündüklerini, ‘en kýsa’ ve ‘en çarpýcý’ yoldan anlatmaya çalýþýr. Öyle, fotoðrafýn karþýsýnda kala kalýrsýnýz. Ýþte, bu fotoðrafýn ‘vurucu’ gücüdür. Ayný ‘vurucu’ gücü, Can Yücel þiirlerinde görebilirsiniz. Ben bir yazar olsam düþüncelerimi anlatmak istediðim zaman 100 sayfalýk bir kitap da yazarým ama bunu fotoðrafta bunu tek bir kare ile anlatýyorsunuz. Þiir de ise çok kýsa bir dörtlükle de söylemek istediðinizi anlatabilirsiniz.
126 
 Tiyatro Neden Güzeldir?  (Ulaþ Tuzak)

Tiyatronun felsefesine giriþ anlamýnda bilmeniz gerektiðini düþündüðüm özetleyerek yazdýðým bir yazýdýr..
127 
 Su Gibi Akan Bir Opera: Saraydan Kýz Kaçýrma Operasý  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Eserin sonunda Selim Paþa’yý oynayan Suhan Arslan “Ýyilikle kazanamadýðýn insanlarý kendinden uzak tut” der. Ve her nedense barbar Türkler olarak bilinen kuralý bir Osmanlý Paþasý bozar. Bir zamanlar esir düþtüðünde çektiði acýlarý þimdi esir aldýðý düþmanýn oðluna yaþatmak istemez. Yüce gönüllülükle onu salýverirken uygar batý dünyasýna da bir insanlýk dersi verir. “Konstanze’ni de al ve vatanýna doðru yelken aç. Elime düþtüðünü ve sana özgürlüðünü baðýþladýðýmý babana söyle. Bunu da yapýlan bir haksýzlýða, iyilikle karþýlýk vermenin, kötülüðü kötülükle ödemekten çok daha zevk verici bir þey olduðunu göstermek için yaptýðýmý söyle. Vatanýna dön ve babandan daha insancýl ol!”. Nokta.
128 
 Küçük Yeþil Kurbaða Kim Öper Seni?  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Sevilesi mavi - yeþil kurbaðalar gibi hep öpülmeyi bekleyelim. Kimse bizi öpmese bile zararý yok. Biz yine yüzümüzde maskelerimiz, hoplar, zýplar, gerilir, en iyi atlayýþlarýmýzý yaparýz, yüzümüzde en iyi gülümsememiz. Hareketler kurgusallaþýr. Kurgu bebekler otomata baðlar. Estetik küçük kurbaðalara dönüþür. Mavi - yeþil kurbaðalar atlar, zýplar, hoplar, döner, sarsýlýrken müzik hep gümbürder.
129 
 Heykel + Kukla + Kaðýt = Kaðýt Kukla Kaðýt Tiyatrosu : "Kes, Biç, Dik ve Paylaþ!"  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Tüketim labirentinde kaybolmuþ modern zamanlar bireyinin macerasý bu. Eksikliklerini, “tüketerek” tamamlamaya çalýþan “eksik býrakýlmýþ”, bilerek “deðersizleþtirilmiþ”, “sýradanlaþtýrýlmýþ”, “kimliksizleþtirilmiþ”, “tek tip formuna endeksli”, modern zaman bireyleri. Çünkü sistem böyle. Ama sistem soru sormaya engel deðil. Ýþte tiyatro bu anda devreye giriyor. Makas, iðne ve iplik gibi gündelik hayatýn en basit elementlerini, en yalýn biçimde kullanarak evrensel bir dil yaratýyor.
130 
 Hazan Sesli 'Deli Düþ'  (Nükhet Everi)

O, hazan sesli bir ‘Deli Düþ’... O, Garbi Yeli’ni özleyen bir ‘Tufan’... O, Ahýr Daðý’nýn bir vadisi... O, büyülü bir sevda...
131 
 Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…  (M.Nihat MALKOÇ)

Ölüm meleði Azrail, kýymetli kýymetsiz ayrýmý yapmadan “Her canlý ölümü tadacaktýr” ayeti gereðince canlarý ötelere taþýyarak ölümsüzleþtiriyor. Gün geçmiyor ki sala sesleriyle uyanmayalým. Gerçi son yýllarda þehirlerde sala seslerini pek duymuyoruz. Zira ölümü çaðrýþtýran bu sesler, insanlarýn moralini bozuyor diye artýk þehirlerde yankýlanmýyor. Oysa gerçeklerin üstünü örterek onlarý bertaraf edemeyiz. Ölüm de hayatýn vazgeçilmez bir gerçeðidir. O hepimizin tadacaðý, bazý kiþilere göre acý, bazý kiþilere göre tatlý olabilecek bir duygudur. Bu, kiþinin sürdüðü ömrün içeriðine göre deðiþiyor. Kiþi cenneti de, cehennemi de dünyadan götürüyor. Kimseyi suçlamaya, boþu boþuna yakýnmaya hakkýmýz yoktur.
132 
 Çocuklara ve Yüreði Her Daim Çocuk Kalanlara Masallar: Fýndýkkýran Balesi  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Lapa lapa yaðan kar, parlak kaðýtlara sarýlý yýlbaþý hediyeleri ve Fýndýkkýran Balesi. Ýþte yeni yýlý simgeleyen üç belirgin özellik. Yeni yýl geldiðinde, dünyadaki bütün bale topluluklarý normal programlarýný askýya alýr. Ne yapar eder, Fýndýkkýran Balesini sahneye koyarlar ve bu masal balesi kýþ sezonu boyunca sahnelenir. Neden mi? Çok basit. Fýndýkkýran Balesi yeni yýlý simgeler de ondan. Hatta klasik, cývýl cývýl yapýsýyla Fýndýkkýran Balesi daha çok çocuklara bir armaðan olarak düþünülür ve dünyadaki bütün bale topluluklarý tarafýndan hemen Christmas öncesinde sahneye konur ve Aralýk ile Ocak aylarý boyunca sahnelenmeye devam eder. Bizde de bu gelenek bozulmadý ve Ýzmir Devlet Opera ve Balesi, Fýndýkkýran’ý çocuklara yeni yýl hediyesi olarak hazýrladý.
133 
 Ýyi Tiyatro, Kaliteli Oyun, Büyük Bir Þiirdir.  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Garcia Lorca gibi önemli yazarlarýn, oyunun atmosferini yakalayabilmek için seçtiði imgeler, sahnede harekete dönüþür. Bu, Anton Çehov’un oyunlarýnda kendini içsel bir þiir olarak gösteriri. Çehov, oyunun dinamizmini bu içsel þiirle yakalar. Çehov’un oyunlarýnýn içine girdikçe, daha derin ve daha þiirsel bir yapýyla karþýlaþýlýr. Lorca, Çehov, Yeats ve Synge oyunlarýnda, þiirsel teyatral bir dil yakalamýþlardýr. Oyunlar, düz yazý olarak kaleme alýnmýþtýr ama þiirsel bir yapý taþýr. Ýçsel dinamizmi, derinleþen bir þiirsellikle birlikte büyülü bir atmosfer yakalarlar.
134 
 Ruh Çatlaðýndan Sýzan Renkler: Habip Aydoðdu  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Kendi döngüsü ve kurgusu içinde sýkýþan, boðulan, debelenen ruhlara iyi gelecek ruh çatlaðý. Ruh çatlaðýndan sýzan renkler hayata bir güzelleme. Arada ceee diyen küçük beyaz lekeler. Yaramaz çocuklar gibi siyahlarýn koyu karanlýklarýn ardýndan göz kýrpýþlar, diðer renkleri sobelemeler. Hep þu yaramaz beyaz lekeler. Karanlýk ruhlara iyi gelecek ruh çatlaklarý. Ne kadar çok olurlarsa o kadar iyi. Ne kadar derin açýlýrsa aðýzlarý ne kadar sýzarsa hayata o kadar iyi.
135 
 Bütün Zamanlarýn Avaresi  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Hava soðuk. Rüzgar giderek sertleþir. Ýhtiyar Adam ayaða kalkar nasýl korunacaðým diye düþünür. Çöp kovasýnýn kapaðýný açar ve içine girer. Avare, ihtiyarý aranýr. Nereye gitti bu? Ortalarda yok. Avare çöp kovasýný çalar. Týk, týk, týk... Orada kimse var mý? Çöp kovasýnýn kapaðý açýlýr ve ortaya bir tabela daha çýkar. “Özel Mülkiyet”.
136 
 Kültür ve Sanat Projemiz  (Taki Akkuþ)

Biz, iyiliðin ve güzelliðin ölçüsünü, þu an yaþayan insanda arayan bir anlayýþýn sevdalýsýyýz. Ýnsanlarýn yaratýcý güçlerini özgürce geliþtirebildikleri, eþit ve eþ deðer olduklarý bir toplumun hayalini kuran; insanýn insan tarafýndan sömürülmesine, baský altýna alýnmasýna son vermek; insanlarýn özgüvenlerini kazanabilmeleri onur ve hasiyetleri ile yaþamalarýný ve bunlarýn önündeki her türlü engelin, her türlü tutsaklýðýn kaldýrýlmasý taraftarýyým.
137 
 Çýkmaz Sokak  (Hakan Yozcu)

Oyunda içinde yaþadýðýmýz düzenin yanlýþ iþletilmesi eleþtiriliyor. Dönen çarkýn nasýl döndüðünü, saðlýksýz bir döngünün içinde olduðumuz anlatýlýyor. Ýnsanlarýn zayýflýklarý, geçmiþteki yaþananlar, insanlarýn görevlerini nasýl kötüye kullandýklarýný ve bunun ortaya çýkardýðý olumsuz etkiler ele alýnýyor.
138 
 Þairlerden Esinteler  (Calculatoet)

Þairlerden esintiler
139 
 Ýçindeki Ltimsahý Uyandýr, Hiç Susmasýn : Ali Poyrazoðu  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

“Eskilerin dediði gibi akil adamlar, yani Aziz Nesin gibi akýllý adamlar “ben ne iþ yapýyorum diye soruyor” Herkes kendine “ben ne iþ yapýyorum?” diye sormalý. Niye öðrenciyim? Niye doktorum? Neden gazeteciyim? Neden oyuncuyum? Herkes yeniden her gün kendini tanýmlamalý. Yaþadýðýmýz bu küresel köy, teknolojik faþist bir dünyaya doðru dönüþüyor. Her insan, dünyadan geçiþ biçimini iyi tanýmlamalý. Deðiþen dünyayla birlikte, her birey, her gün “kendi duruþumu nasýl koruyacaðým?” sorusunun derdine düþmeli.”
140 
 Harem" de Müzik  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Osmanlý Sarayý' nýn önemli bölümlerinin baþýnda gelen Harem' deki musýki faaliyetleri...

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Kuzeyden Gelen Melek
Osman AKTAÞ
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Iýý. Richard / Okan Bayülgen
Alp Þahin
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Fatma Girik
Cafer ÞAHÝN
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Niçin Yazýyorsunuz?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Justin Býeber Nasýl Yürür
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Asýl Yetenek Kim
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Necip Fâzýl - Nâzým Hikmet
Salih Zeki Çavdaroðlu
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.