..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Çimen
ergun tekkalmýþ
Þiir > Bireysel

bittim de yeþerdim kaç kere umursamadan insanlarýn kirli pis ayak izlerini...

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
301 
 Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 8  (Bayram Kaya)

Ýttifakýn baþýnda BÝR ÝÞ BÝLÝR, MESLEK SAHÝBÝ ilahlar, kendi melezlerine ve kendi torunlarýna sofra kuruyorlardý. Ýlahlar totem alanda doðup büyümekle daha çok totem alana aittiler.
302 
 Fotosentez, Sorular ve Yaþam Ustalarý  (Naime Erlaçin)

“Doðada rastlanan her taþýn altýna bakmalýdýr. Çünkü gerçeðe bazen caddelerde deðil, patika yollarda rastlanýr” - Bacon
303 
 Ölüm ve Yaþam Nasýl Var  (Bayram Kaya)

Ýniþ ve çýkýþ; taban ve tavan neden varsa ölüm ve yaþam da birbirinin belirsizi üsteli durum olmakla birbirine göre birbirinin belirli durumu olmakla vardýr.
304 
 Ýnsan Niçin Yaþar  (Cemal Zöngür)

Bu bakýmdan “Benlik” her zaman tekil deðildir. Duruma ve þartlara göre tekilleþtiði kadar kolektifleþmektedir de. Bir kiþi benliðini aþýrý decede yükseltip bu doðrultuda bir yaþam ortaya koymaya baþlarsa, süper egoya dönüþmüþ demektir. Süper egoya sahip kiþiler çoðunlukla aile ve çocuklarýný dahi düþünmezler. Onu için “Kolektif Benlik ile Süper Egoyu” birbirinden net olarak ayýrmak gerekir.
305 
 Bileþim ve Bileþimin Kolektif Özelliði 4  (Bayram Kaya)

El kendisine geçen soyut kolektif güçle davranýyordu. Ama dýþtaki somut kolektif gücü El; þirk saydý. Kendisine bühtan saydý. El bu eþleþme içinde kolektif etki olaný çekip kendisine alýyordu. Bu durumda kolektif yetenekli yüklerin tümü El ‘e geçen bir anlam yüklenimi olmasýyla; kolektif kapasiteyi El de bulmanýz kaçýnýlmaz olurdu.
306 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 77  (Bayram Kaya)

Groteskti dönem içinde, evrenin sahibi varmýþ yokmuþ türünden fikirler hiç kimseyi ilgilendiren bir anlama ve anlatým konusu deðildi. Groteskiler için önemli olan evrenin sahibini bilmek deðil, nerede nasýl yiyecek bulabileceðini bilmekti. Ya da groteskiler güven içinde ihtiyaçlarýný giderecek, motivasyonlarýný saðlama derdindeydiler.
307 
 Hukuk [ortaklýk - Paydaþlýk - Kolektifi Ýlik] Nedir?  (Bayram Kaya)

Hukuk kolektifti. Doðada ilk kes ortaklýðý olanlarýn hukuku vardý. Ýlk kolektif hukuk sosyal hukuktu. Sosyal hukuk saðlatan bir ortak aný yaþanmýþlýðýný içeren bað enerjili hukuktu.
308 
 Hayata Dair  (Atakan Korkmaz Þiirleri & Sözleri)

Hayat sevgili gibi'dir: Sevmezseniz lanet, severseniz terk eder ... Atakan Korkmaz
309 
 Felsefe Nedir?  (süleyman bilgin)

Bazen hepimiz felseyi çok merak etmiþzdir. Ýþte sizlere yaraladýðým kaynaktan bir felsefi incelemesi paylaþýyorum.
310 
 Felsefenin Türkiye Zorunluluðu  (ali osman yeten)

Felsefe, bireyselliðin söz konusu olduðu bir uðraþý alanýdýr. Ve bu alanda uðraþan insanlarýn; içinde bulunduklarý topluma biraz daha dýþarýdan (yukarýdan) bakmalarý gerektiði konusunda hakim (yaygýn) bir görüþ vardýr. Buna kýsmen katýlmak mümkündür. Felsefecinin ait olduðu toplumun sýnýrlarýný zorlayabilen, hatta bu sýnýrlarý aþan bir yapýda olduðunu felsefe tarihi bize gösterir. Fakat bu yukarýdan bakma durumu bazen bu uðraþý içerisinde bulunan insanlarýn; halktan birisi olduðu gerçeðinin göz ardý edilmesine yol açmamalýdýr. Yani felsefeci halktan tamamen soyutlanýp, düþünce sarayýnda tahtýna kurulup, yalnýzca düþünerek vakit geçirmek zorunda olan birisi deðildir. Böyle bir zorunluluðu yoktur. Yalnýz olmasý onun tercihi olabilir fakat zorunluluk olarak anlaþýlmamalýdýr.
311 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 70  (Bayram Kaya)

Oyunda ben de varým diyen El, bu oyunda gizletilmiþ bir mana iþtahtý. Kolektif kapasiteye sahip olmanýn gizletilen mana iþtahýydý. Bu baðlam ile sanaldý. Ayný zamanda da El mana anlayýþý, her bir Nemrutla, her bir firavunla, Ýbrahim’le vs. de somut bir anlamdý.
312 
 Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 1  (Bayram Kaya)

Toplumlar; nüfus gibi; biliþ, buluþ, teknik teknolojileri kullanýmlarý gibi zamana baðlý bir üretim gücüyle sýnýrlarý olan belirli oluþturturlar. Ama toplumla sýnýrlý bu belirli oluþlar kiþileri Einstein gibi Cahit Arf gibi, Pir Sultan Abdal gibi Graham Bell gibi; Pasteur gibi belirleyen dalgalanmalarýyla kiþilere yaratýcý birer dýþ olanaktýrlar.
313 
 Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 1  (Bayram Kaya)

Ýhtiyaçlarýn saðlanmasý zorunluluðu, kiþi bünyesi dýþýnda kiþi-kiþi ya da kiþi kiþilerdi sosyal iliþkileri kurmanýn yansýmasýný vermiþti. Toplumsal sürece gidecek yol adýmýnýn baþýnda sosyal iliþkiler vardýr. Hiç bir sosyal iliþki kendisinden haberdar olmadýðý toplumsal iliþkiyi amaçlamamýþtý.
314 
 Dört Durumla Ancak Teoloji 10  (Bayram Kaya)

El takdirine göre "bana var-sana yok" demenin üssel açýlýmla olan çatýþmacý olgu ve olaylar süreci El mana anlayýþý üzerinde süreci teolojik hesaplaþmaya çeviriyordu.
315 
 Alevilikte Ýnsan Tanrý ve Tanrýsal Baðlýlýðýn Özü  (Cemal Zöngür)

Alevilik; maddi zenginliðe dayanýlarak kazanýlan itibar, iktidar, ibadet ve siyasetin her zaman insaný küçülttüðünü belirtir. Ýnsanlýðýn bunlara kurban gitmemesi için insanýn insani karakterinin eðitilerek yüceltilmesini ilke edinir.
316 
 Kültür 2  (Bayram Kaya)

Ýçimizdeki ve dýþýmýzdaki etki alaný birbirine doðru; dýþýn içe, için de dýþa doðru bariyerli bir giriþme belirmesi vardýr. Kültüre gidecek yolda, sosyal oluþa gidecek yolda, kolektif oluþa gidecek yolda bu giriþim ilk belirmedir.
317 
 Adalet Mülkün Temeli miydi? 2  (Bayram Kaya)

Evet, adalet kaybedilen kolektif yapýnýn kaybýnda doðup; kolektif yapýya göre oluþup kolektif deðerlere yaklaþan kýyas davranýþlarýný ortaya koyan düzenlemelerden doðmuþtu. Ama hiç bir zaman kolektif yapýlarýn temeli olmamýþtý.
318 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 72  (Bayram Kaya)

Enerji birikebilir, toplanýr, çýkarýlýr olduðu içindir ki kolektif yasalar ve kolektif birim zamanýn deðiþe bilirliði vardý. Kolektif bilinç bu akýþlar üzerine bindiriþ edilen manaydý. Avcý toplayýcý emek zaman bu bindiriþler nedenle hem birbiri üzerine transfer deðiþimiyle; birikebilir, harcanýr (çýkarýlýr) ve toplanýr bir kolektif emek (enerji) oluyordu.
319 
 Mantýðýný Oluþma 6  (Bayram Kaya)

Varlýk belirmedir. Belirme Planck sabiti kadar sayýsal nicelikle türlü türlü oluþla ayný andalýktýr. Bu nedenle çokluk ta teklik, teklikte de çokluk asýl olan ve asaldýr.
320 
 El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 1  (Bayram Kaya)

Yaratma süreçlerinin çoðu erken dönem içindedir. Ýlki groteski algýlarý kolektif algý mantýðýna dönüþüp kolektif süreci baþlatan anlatýmlardý. Yaratma anlatýmlarý kolektif dilin bileþen, ayrýþan, yeniden bileþeninin ifade dilidir. Ýlk yaratma dönemi ilk kolektif oluþumun baðlaným süreçlerini anlatmanýn, diliydi.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.