..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaşıyım. -Sokrates
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Suzan Batmankaya
Suzan Batmankaya - Suzan Batmankaya
Site İçi Arama:


Yazar Tanıtımı
Önce insan olmalı..
Nasılmı? Yaşama bakabilmeli,görebilmeli dokunabilmeli ve tüm bunları ayrıştırabilmeli kafasında.

Algıları açık olmalı kendi sokağının dışındaki hayatlara..Kendini sunabilmeli tüm çıplaklığıyla, herkesin benliğindeki onaylanma kaygısının ortasında.

Satır aralarına kelimeler sıkıştırmalı. Okudukça değil, yaşadıkça anlamalı insanoğlu.
Tarih satırlara sığınmalı. Yazarını yeniden doğurmalı başka bir miladın ilkbaharında.

Yurduna, soyuna sevdalı olmalı. Ayak bastığı toprağın tarihi kokmalı ve yaşatmalı yeniden doğurmalı satırlarda.

Özlemli, hasretli kimi zaman öfkeli olmalı. Sanata duyarlı siyasete tarafsız bakabilmeli ve bir çizgi çekecekse ütopyasına, işte o zaman yeni bir gün doğarmışçasına tutulmalı kalemine.

O çizgiden sonra yazdıkları o yöne kaymalı. Anlaşılır olma, anlaşılamama kaygısından çok, ifade edebilme düşünce özgürlüğünü katıksızca kullanmalı yolunda.

Cümle kuramayanların cümlesi, soğuk savaş yıllarının izleri, bir kadının gözyaşı olup akabilmeli kitabının her satırında.

Ziyafetlerinin ortasında hep aç kalkmalı sofralardan. Zaaflardan,hırstan şehvetten değil, yazma arzusundan, öğrenme arzusundan okuma arzusundan vazgeçebilir olmamalı.

Tek sevdası kalemi olmalı..

Gelişim bir süreçse, o süreç hep açık kalmalı onun kapılarında. Çünkü geliştiğini anladığı andaki dur, aynılığı tekrarlatır ve bu aynılık içinde yazabileceklerine değil, tekrarlarına sıralanır ve dizilir satırlarına.

Eleştirilere, açık olabilmeli. Ve hayata farklı pencerelerden bakanlara fikirlerini dayatmak yerine kendi penceresinin bir karesini sunarak verebilmeli cevaplarını.

Gerçeği, yalnızca gerçeği dökmeli mısralarına. Çünkü yazarlar insanlara duymak istediği değil, duyamayacak keskinlikteki gerçekleri okutur.

Görebilirmiydi gözlerimiz bir karıncanın topraktaki izini? Ya da puslu bir akşamın yarattığı o gri geceyi?

Gerçekleri görebilmek için önce kendi gerçeğiyle yüzleşebilmeli insanoğlu. Bu yüzden önce kendine sormalı, başkalarına sorular sormadan önce aslında kim olduğunu, ne olduğunu, zaaflarını ve tüm korkularını kendine söyleyebilmeli ki, başka başka hayatlardaki izleri kendi kalemine taşıyabilsin.


Bir şiiri, bir kitabı bir sözü eleştirmek, bu cümleyi böyle yapabilirdin demek,bir masalın ortasında okuyucunun bu son böyle daha iyi olurdu demesi kadar komik geliyor.

Satırlara zincir vurulmaz. Bir kelimeden binbir anlam çıkartabilenler de olacak, bir kelimenin sonuna nokta koymak isteyenlerde.

Kendi sözlüğünün anlamını çıkartanlar da olacak yeni cümleler katabilende.

Bir yazar olmalı. Bir yazan olmalı. Önce tüm zaferlerden arınmalı. Kalemine sevdalı yüreklerle buluşmadan, başka başka kahramanlar yaratmadan kendi egolarını başkalarına kusmadan önce, kendine bakmalı.

Bu yolculuk yaşam çizgisi kadar belirsiz olmalı. Bilmeli hayatın bir noktasından sonrasını, öğrenmeye,okumaya ve algılamaya adamış bir tercih var taşlarında.

Ellerinde tuttuğu inançları kadar sağlam olmalı özbenliği.

Sistem,tarih zaman duyarsızlaşsa da, gördüğü herşeye karşı duyarlı olmalı. Yaşadığı yerin konuşamayan sesindeki yankı, bir sevgilinin ağıtları kadar keskin bakmalı hayata.
Yaşam aşkı dolmalı ruhuna...

Yazısının Özellikleri

Edebi Etkiler
Ömer Hayyam , Jean-Paul Sartre ,Socrates

Benzer Yazarlar
Ömer Hayyam , Jean-Paul Sartre

Özgeçmiş
10 Aralık 1980 İzmir doğumlu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Televizyon Gazeteciliği Bölümünde 2 sene okuduktan sonra çalışma hayatına adım atmıştır.

Sahne sanatlarından Tiyatroya ilgi duymuş üniversite yıllarında diksiyon ve sahne sanatları üzerine eğitim almış bir çok oyunda profosyonel olarak rol almıştır.

Müzik alanında flemenko tarzına yatkınlığından dolayı gitar eğitimine başlamış , akdeniz ezgilerinden oluşan besteler yapmıştır.

Edebiyat, şiir , felsefe , sosyoloji ve psikoloji ilgi alanlarıdır.

Varoluşunu sürekli sorgulayan, yaşadığı toplumun reaksiyonlarını kendi dünyasında betimleyen , yalın ve kurgusal bir tarzı vardır.

Doğumumla başlamadı varoluşum..
Ne zaman farkındalığını hissettim yaşamın
Ne zaman hayatı görebildim sözcüklerde
Yazmaya başladığım tarihte miladım...

Eserleri: Evrenin Orta Yeri (Felsefe / Şiir Gündüz Yayınevi tarafından yayına hazırlanıyor)

Bulunduğu Yer
Evrenin Orta Yeri




  24.08.2007 11:16:44 Keşvettim / Duyumsadım/ Onayladım 

Gecenin kokuları, toprak ve tuz kokuları şakaklarımı serinletiyordu. İşaretler ve yıldızlarla yüklü olan bu gecede kendimi ilk kez olarak, dünyanın kayıtsızlığına açıyordum. Dünyayı kendime bu kadar eş, böylesine kardeş bulunca, anladım ki, eskiden mutluluğa ermişim, hatta hala da mutluyum…

Albert Camus


  24.08.2007 10:33:00 Keşvettim / Duyumsadım/ Onayladım 



İnsanın özgürlüğü, kendisine yapılanlara karşı takındığı tavırda gizlidir.

Jean Paul Sartre 


  24.08.2007 10:31:12 Tablo 



 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Suzan Batmankaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 21.11.2024 19:59:37