..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insanı şaşırtan bir yan vardır. -Alain
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Mustafa Ahmet Tunç CAKAR
Mustafa Ahmet Tunç CAKAR - Belki de ilk varoluşta aynı ışıktan koptuk seninle iki renk olarak ; ben huzurlu mavi , sen sıcacık bir kırmızı .
Site İçi Arama:


KÖŞE YAZILARI
  10.07.2008 17:15:47 KÖŞE YAZILARI 

Bermuda Şeytan Üçgeni, Çağımız,Akıl,Beyin,Matematik ve Olaylara Çocuk Zihninin Duruluğu ile Bakabilme Sonucu Ortaya çıkan Olasılıklar:

 

 

Öncelikle şunu belirteyim, edebiyat sitemde farklı türden yazılar görmek güzel.

Elbette ki, düşünen zihinler alan ayrımı yapmadan farklı konularda yazabilmeli.

Ana sayfada “Bermuda Şeytan Üçgeni” konulu bir yazı okudum.İlginçti.

Bu konuda ben de bildiklerimi harmanlayıp bir görüş sunmak istedim.

 

 

Madde 1: “Nokta”- Matematikte  boyutsuz, yani eni boyu yüksekliği olmayan temel birim.Tanımı çok kurcalarsanız ; “Olmak yada olmamak” olayına girersiniz.Bence girmeyin:)

 

Madde 2 : “Doğru,ışın vs”-Yanyana gelmiş noktaların birleşim kümesiyle ortaya çıkan tek boyutlu eleman.Yani sadece boyu olan şey.

 

Madde 3: “Çember”- Belli bir merkezden eşit uzaklıkta olan noktaların birleşim kümesiyle ortaya çıkan geometrik şekil.

 

Madde 4: “Açı”- Çemberin yada iç bölgedeki noktaları da dahil ederseniz, dairenin; merkez esas alınarak, 360 eşit parçaya bölünmesi ile tanımlanan şey.Sonuçta tek noktada kesişen iki doğru ele gecer ve değeri 1 birimdir. Ona da derece deniyor.

 

Madde 5: “Dikaçı” derecenin 90 tanesi ile ortaya çıkan açı yada dairenin 4 te birinin teşkil ettiği açı.

 

Madde 6: “Boyut” uzayda tek noktadan çıkan ve aralarında 90 derece olan doğruların tanımladığı şey.Sonuç itibari ile herhangi köşeli bir masanın köşesinde gördüğünüz şey.

En –Boy—Yükseklik olayı. Kartezyen koordinat sistemi de deniyor.Bunun bi de laplace (laplas) olanı varki düşman başına, onu hiç karıştırmayalım :)

 

Madde 7: “Zurnanın zırt dediği yer”—Bir masa köşesini alırsanız ve aralarında 90 ar derece yapan, en-boy,yüksekliğin başladığı nokta yani özetle köşeden, diğer 3 üne birden 90 derece yapacak bir doğru daha çizebilirseniz; 4 üncü boyutu çizmiş olursunuz.

 

Madde 8: “ Matematiğin ve Fiziğin söyledikleri”—Öncelikle Fiziğin 4 üncü boyutu zaman olarak ifade etmesi, bana her zaman tuhaf gelmiştir.Aynı otobüs sırasına dışardan kaynak yapılması kadar itici bir durumJ Sıranı beklesene Kardeşim ! ....Matematik diyor ki; aralarında 90 derece olup tek noktadan başlayan bu doğrular ve onların tanımladığı boyutlardan sonsuz tane var. Bu durumda sıra beklerse, “Zaman” taksiyle gidecek gibi görünüyor:)

 

Madde 9: “Çağımızda Fiziğin Dediği” –Demin bahsettiğimiz geometrik boyutlardan 11 tane olduğu...bunun yanında zaman boyutunun promasyon olarak verildiği....Böylelikle 12 boyut olduğu...Her promasyonda olduğu gibi, aksilik bu ya; büyük büyük patlama sırasında, geometrik boyutların 3 tanesi (en-boy- yükseklik, ki bu içinde yaşadığımız dünyanın ta kendisi oluyor) iyi sulanıp. Saksısını ve yerini sevip filizlendiği:)...geri kalan 8 tanesinin

Açılmayıp atom boyutunda potansiyel boyut olarak (buna da sicim diyorlar) kaldığı..

Zaman boyutunun da açılıp genişlediği...Böylelikle 4 boyut oluştuğu...işte bunları söylüyor..

 

Madde 10: “İyi de...Şimdi nöreceğiz ? ( iç anadolu :ne yapacağız, ne ile iştigal edeceğiz demek :) ) Bütün bunların “Bermuda Şeytan Üçgeni” ile ne alakası var ?”—Az kaldı.Boyut indirgeme ve teğeti de tanımlıyım bitiyor. Az daha sabır..

 

Madde 11 : “Teğet” –Kaç boyutlu olursa olsun; eğer, iki geometrik şekil birbiri ile sadece tek noktada kesişiyorsa, buna teğet denir. Nokta boyutsuz ve hatta belirsiz bir kavram olduğu için

Teğetlerde ilginç şeylerdir zaten :)---iki tane küre yada iki tane çember yada bir doğru bir çember yada iki tane eğri yada ,yada, yada ...örnekleri çoğaltmak mümkün..

 

Madde 12 : “ Boyut indirgeme (BKZ: R. Edwin Abbott, Flatland) ---4 üncü geometrik boyut biraz abuk bir kavram olduğu için gerekli bir indirgemedir. Başka türlü zihninizde canlandıramazsınız. Çünkü 3 boyutlu bu dünyada, hiç kimse bir masa köşesine diğer 3 boyutla da 90 ar derece açı yapan bir doğru çizemez..Mümkün olan 120 şer dercelik açı yaptırabilmektir. Yada bu dünyada öyle gözüküyor. Orasını çok kurcalamayın :) Sonuç olarak içinde yaşadığımız 3 boyutlu dünyadan,bir boyut çıkarır ve onu yüksekliği olmayan, sadece eni ve boyu olan bir dünyaya indirgerseniz, bu iş olur.Yani kağıt yüzeyine çizilmiş çöp adamlar olduğumuzu kabul ediyoruz özetle..Evimiz de, arabamız da, gemimiz de, uçağımız da bu çöp adam dünyasında var.Derinlik denen şey veya yükseklik denen şey yok..

 

Bunun yanında 4 boyutlu dünyadan da “en- boy- yükseklik” haricinde kalan boyutu atıyoruz (Artık o dünyada ona ne ad veriyorlarsaJ Onu atıyoruz işte..) Geriye bildiğimiz 3 boyutlu dünya kalıyor..

 

Şimdi 4 boyutlu dünya ile 3 boyutlu dünyayı kıyaslamak için; bunların birer indirgenmiş hali olan 3 boyutlu dünyayı ve 2 boyutlu dünyayı yanyana koyuyoruz. Bakalım neler olacak ?

 

Sonuç: “Bermuda Şeytan Üçgeni” nin çöp adam boyutunda olduğunu ve (iş bu ya !) 4 üncü boyutta bir sebepten dolayı bir baloncuk, bir küre oluştuğunu varsayalım.

Üstelik bu kürenin denizde yada havada siz yolculuk ederken, ( Bu kavramlarla bakınca, Uçakta yada gemide olmanın bi anlamı kalmıyor çünküJ yer neresi deniz neresi gökyüzü neresi ? KardeşimJ Değil mi ? ) canı sıkılıp, birde sizin güzargahınızın üstünde

Çöp adam boyutuna TEĞET yaptığını düşünün....AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI . :)

 

Bir defa teğet noktadan bu baloncuğun içine yada dış yüzeyine (hiç fark etmez) girdiniz mi

Başınıza gelecekleri kısaca yazalım:

 

1-Her şeyden önce, sizin zihniniz 4 üncü boyutu algılayamayacağı için; siz hala 3 boyutlu güzel dünyamızda sefere devam ettiğinizi sanacaksınız.Doğal olarak eliniz deki haritada mesafeler, pusula, gündüz gece kavramı vs vs biraz tuhaflaşacağı için, “noluyo lann !” demeniz mümkün :) ( Hala kibar kalacağınızı sanmıyorum) ....Geçmiş olsun !...Teğet noktadan “YENGEÇ SEPETİNE” girdiniz bir defa....

 

2- Eğer giriş noktanızı(teğet noktayı)  tekrar bulamazsanız, git git aynı yere çıkan bir döngüye girdiniz demektir..Tabii ki üstünde yada içinde yol aldığınız küre yeterince küçükse bunu hemen fark edersiniz. Örnek: Orda bir ada olduğunu varsayalım.Adaya çıktınız.Dinlendiniz.Su erzak vs temin ettiniz. Hadi artık buradan gidelim dediniz.

 

GİDEMEZSİNİZ Kİ :Ne yöne giderseniz gidin, yine adaya çıkacaktır.Kafayı yememek mümkün değil, değil mi ? :)

 

3-Bu arada teğet oluşumuna sebeb olan fizik olayının stabil (karalı –sabit) olup olmadığı da; bambaşka bir bela durum...Cama rüzgarla vuran ağaç dalı gibi, kafasına göre, rüzgara göre takılıp ta teğet meydana geliyor ise, iyisimi siz teğet noktayı falan aramaktan da vazgeçin kardeşim:)

Şansınıza ada da bulmuşsunuz, su, erzak ta...Halt etmeyip oturun oturduğunuz yerde...

 

4-Son ilaveler şunlar: İçine düştüğünüz yengeç sepetinin büyüklüğü, şekli (küre olacak diye bi şart yok çünkü), orda bir ada olup olmayacağı, hatta denizde olup olmadığınız bile şansınıza kalmış.. Teğet stabil ise eğer, yanınızda tv varsa yada radyo, akşam haberlerini izlemeniz / dinlemeniz de mümkün gözüküyor..Millet sizi arasın dursun :)

 

Kim demiş, “Büyük Patlamada” boyutların 8 tanesi açılıp genişlemedi diye ?

 

Kısmi (yerel, bölgesel) açılımlar yapmadığının/yapmayacağının garantisi mi var ?

 

Dünya da, tepsi şeklindeydi bir zamanlar..Belki de, hakikaten öyledir; 4 üncü boyuttan bakılınca...

 

Kalın Sağlıcakla...Selam Olsun.....

 

Ahmet Tunç CAKAR

10-07-2008

Köşe yazıları


 

 



SEVGİ VE SAYGILAR.

KARŞIYAKALI AHMET...

 


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mustafa Ahmet Tunç CAKAR, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 21.11.2024 18:18:00