..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yûþa Irmak




18 Eylül 2023
Elveda Bilgi Elveda Akýl  
Yûþa Irmak
Bilgi çaðýna girdiðimiz geçen yüzyýlda bilginin ve aklýn uðradýðý ihaneti görmek, çok hüzünlendiriyor beni. Yaþantýsýyla, sözleriyle “çaðdaþ ve modern” olduðunu iddia eden insanlar, bilgi ve bilgiyi kullanmaya bir sokak kedisi kadar deðer vermiyor.


:CAF:
Bilgi çaðýna girdiðimiz geçen yüzyýlda bilginin ve aklýn uðradýðý ihaneti görmek, çok hüzünlendiriyor beni. Yaþantýsýyla, sözleriyle “çaðdaþ ve modern” olduðunu iddia eden insanlar, bilgi ve bilgiyi kullanmaya bir sokak kedisi kadar deðer vermiyor.

Oysa daha düne kadar, inançlarýný bilginin ve aklýn ölçütleriyle tartarak bulduðunu söylemiyor muydu bu insanlar?
Hani görmediði bir þeyi, aklýnýn kabul etmediði bir nassý onaylamýyorlardý! Þimdi tarifi imkânsýz bir ikiyüzlülükle kendini þansýn, büyünün ve sýradan heyecanlarýn kollarýna býrakmýþlar.

Doðrusu bilgiyi küçümseyip aklý yok sayan birinden; saðlýklý düþünce, saðduyulu ve adil davranýþ beklemek gaflettir! Ötesi yok. Duygularý ve ön kabulleriyle yaþamaya alýþmýþ bu insanlarýn tutum ve davranýþlarýyla ayaklarýnýn ucunu görebilmelerine bile þaþýrýyorum.
Kafanýzý kaldýrýp etrafýnýza bir baktýðýnýzda insanlarýn; toplum meselelerinden uluslararasý anlaþmazlýklara, geçimlerini saðlamaktan eðlence biçimlerine, sevgilerine, aþklarýna, düþmanlýklarýna, nefretlerine kadar, ilgili olduklarý hemen hemen her alanda, sonu gelmez bir hayalcilikle yaþadýklarýný görmek çok korkutucu deðil mi sizce de?
Geleceklerini þansýn, büyünün, tesadüflerin eline býrakarak yaþamak çok gülünç ve çok da korkunç.. Bu insanlarýn yarýna, öbürgüne, bir yýl sonrasýna ait düþünceleri ve planlarý bile yok. Dahasý planlarýný gerçeðe dönüþtürmek için yorucu, terletici, uzun soluklu çalýþmalara da hiç yanaþmak istemiyorlar. Herkes okumak, bilgi edinip o bilgiyi kullanmak yerine kýsa yoldan fenomen olma, iki laklakla kolay yoldan para kazanma derdinde…
Ýþin, gücün, alýnterinin, gözyaþýnýn kapýsýný hiç kimse çalmak istemiyor nedense. Fakat yükselmeyi, ün kazanmayý, baþarmayý, galip gelmeyi, zengin olmayý çok istiyorlar.. Hayat tarzlarýný baþkalarýna dikte ettirmek, kendileri gibi düþünmeyenleri yok etmeye çalýþýyorlar. Her þey birden deðiþiversin, büyülü bir el tutup kendilerini yükseðe çýkartýversin istiyorlar. Sanýyorlar ki bütün kazanýmlar, talihin bir oyunu! Baþarýlar, ayak oyunlarýyla, sesini yükseltmelerle, birilerini yok edivermekle kazanýlýr sanýyorlar. Bütün ‘var’larýn altýnda, aklýn sýnýrsýz gücünün yattýðýný; bilginin ‘insana acý veren’ kamçýsýnýn, baþarýnýn ve yükselmenin anahtarý olduðunu maalesef ki hiç bilmiyor ve idrak edemiyorlar…

Ýnanýn içim yanýyor bu kitleye. Bunlara “ölüm var” deseniz de nafile. Çünkü ölümü bile akýllarýna getirmiyorlar. Yani öleceklerine inanmýyorlar…

***

Her ne ise,
Orhan Pamuk’un eniþtesi ve Hayat Dergisi’nin sahibi Þevket Rado’dan bir hikâye okumuþtum yýllar önce. Onun bilginin yüceliðine yönelik anlattýðý bir hikâyeyi hatýrladým bu satýrlarý kaleme alýrken..

Hikâyede: “Bir zamanlar Mein balýkçýsý diye, talihi ile meþhur bir adam varmýþ. Mein kýyýlarýnda balýk pek az tutulduðu halde bu adam ne zaman balýða çýksa boþ dönmez, sepetler dolusu balýkla gelirmiþ. Adam bu yüzden para kazanýrken talihi de dillere destan olmuþ. O kadar ki, birinin fazla talihli olduðunu anlatmak için “Mein balýkçýsý gibi talihli” demek adet haline gelmiþ. Günün birinde balýkçý ölmüþ. Tören için evine gelenler, Mein balýkçýsýnýn evinde balýk ve su üzerine zengin bir kütüphane olduðunu hayretle görmüþler; adamýn neden balýk avýndan boþ dönmediði o zaman anlaþýlmýþ.” der yazar.

Evet, bilgi çaðýnýn kapýsýnýn önünde durup onu kullanmak yerine hususiyle sosyal medyada boþ iþlerle uðraþan insanlarý gördükçe gerçekten içim parçalanýyor.
Bu insanlarý bu hale getiren þeyin ne olduðunu da biliyorum ama onu burada anlatabilmemin mümkün olduðunu düþünmüyorum.
Ancak yaþadýðýmýz bu günlere bakýp gördüðümüz korkunç ihanet ve ikiyüzlülüðün karþýsýnda insanýn küçük dilini yutmamasýnýn bile mucizevi bir þey olduðunu söylemek isterim.
Son tahlilde ustam Salah Birsel’in sözüyle yazýmý bitirmek istiyorum.
Ne diyordu üstad:
“Ey aklým yerinden çýk ve bir daha geri dönme…”

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülmek Ýçin Krala Aðlamak Ýçin Filozofa Gitmek
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
Ezberlerin Bilimsel Kýlýklýsý Bir Felakettir
Birey mi, Bencil mi?
Nasýl Bir Ýnsansýnýz?
Milliyetçilik Üzerine Lakýrdýlar
80’ler Ölebilir mi?
Aklýmýn Çengeline Takýlanlar…
Haberin Gerçek Yüzü ve Gerçeðin Önündeki Engeller
Nezakete Davet!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
O Kelime!
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Çekyataltý Romanlar II
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Bir Çýðlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.