..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yûþa Irmak




21 Ekim 2024
13 - 14 Yaþýndaki Kýz Çocuklarý Hakkýnda…  
Yûþa Irmak
Bu yaþtaki kýz çocuklarýnýn annelerinin davranýþlarýný daha iyi incelediklerine þahit oluyorum. Ve elbette çevrelerinde duran ablalarýna! Onlarýn saçlarýna, makyajlarýna, baþörtülerine, hareketlerine, giyim tarzlarýna kadar rol model alabiliyorlar.


:AF:
13-14 yaþýndaki kýz çocuklarýnýn hayatýný, erkeklerin anlayabilmesi pek mümkün deðil sanýyorum. En azýndan ben öyle hissediyorum. On üç, on dört yaþýndaki kýzýmýn neler hissedebileceðine, nelerle ilgilenebileceðine, neleri seveceðine, neleri sevmeyeceðine; kendine ait bir yaþam biçimi veya hayat felsefesi var mý yok mu herhangi bir kanýya henüz ulaþabilmiþ deðilim doðrusu…

Bu yaþlardaki çocuklarýn genelinde deðiþim ve dönüþümler var mý yok mu bilemiyorum ama dýþarýdan bakan gözler olarak bazý þeyler söyleyebilir miyiz?

Belki evet… On üç on dört yaþlarýndaki bir kýz çocuðunun gözlerinden taþan bir hayatýn izlerini okumak mümkün olabilir.

Hem çocuk hem ergenlik dönemini yaþadýðý için, kafasý bir hayli karýþýk bir yaþ dönemi olduðunu söylemek mümkün. Yetiþkinlerin yanýnda çocukça davranýþlarýnýn hoþ karþýlanmayacaðý endiþesi onlarýn sosyalleþmelerinin ilk belirtilerinden biri diyebilirim. Belki hala deli gibi oyun oynama arzusunu taþýyýp, bir taraftan da aðýr olmasý gerektiði hissi, onlarýn duygu ve his dünyasýnda hormonel deðiþimlerin artmasýna da neden oluyor olabilir. Odalarýnda bir zamanlar ellerinden düþürmediði ve konuþtuðu bebeklerin yerini kendisine örnek aldýðý büyükleri veya kitaplarý tercih ediyorlar.

Çevresinin, insanlarýn, herþeyin tamamen farkýndalar. Sosyal iliþkileri, arkadaþlarý ve yeni huylarýyla kendi hayatýný anlamlandýrma iþini artýk bilinçlice yapýyorlar. Fark edilmek, güzel olmak gibi duygularla tanýþýp; kýzlarla, erkeklerle olan iliþkilerinde birtakým deðer yargýlarýyla kendilerine has tavýr ve davranýþlar sergiliyorlar. Ayýplarý, günahlarý, doðrularý ve yanlýþlarý bireysel ve sosyal düzlemde etraflýca ele alabiliyorlar.

Bu yaþtaki kýz çocuklarýnýn annelerinin davranýþlarýný daha iyi incelediklerine þahit oluyorum. Ve elbette çevrelerinde duran ablalarýna! Onlarýn saçlarýna, makyajlarýna, baþörtülerine, hareketlerine, giyim tarzlarýna kadar rol model alabiliyorlar.

Abla ya da sosyal medya fenomenlerine daha çok bakýyorlar. Arkadaþlarýyla ellerinde bir telefon varsa, fýsýr fýsýr konuþabilecekleri konularý da hayatlarýna ekliyorlar. Onlarýn da baþkalarýnýn duymayacaðý, gizlice, sessizce konuþabilecekleri konularý var. Bu sebepten odalarýndaysa kapýlarý kapalý bir þekilde, anne ve babasýndan, erkek kardeþinin duymamalarý gereken konularý konuþuyorlar.

Telefonla, internetle uðraþmadýklarý zaman aynanýn karþýsýnda geçirdikleri zaman artýyor. Kýyafet seçimlerinde bir senkronizasyon istiyorlar. Baþörtüsüne göre elbise ve ayakkabý, çanta ve en önemlisi de saçlarý… Evet, saçlarýna daha dikkatli bakýyorlar. Gözlerine, yanaklarýna, duruþlarýna özen gösteriyorlar. Odalarýna boy aynasý istiyorlar. Boy aynasýna meraklarý bir hayli artýyor ve aynanýn önünde geçen zamanýn süresi artýyor mesela. Vücutlarýný incelemekten haz duyuyorlar, büyüdüklerini görmek özgüvenlerini artýrýyor.

Fiziksel olarak yaþanan deðiþimleri yakinen takip ediyorlar. Boylarý uzamaya, hatlarý belirmeye baþladýðý için kendilerini okullarýnda abla sayýlabilecek bir yaþta görüyorlar. Kardeþlerinin elinden tutup okula birlikte gitmek istemiyorlar.

Bu yaþlardaki kýz çocuklarýnýn yaþadýðý ruhsal, fiziksel, kavramsal hemen hemen her þey hakkýnda daha bir sürü þey söyleyebiliriz, anlatabilir, deðerlendirmelerde bulunabiliriz elbette…

Þimdi soru þu; bu yaþlarda Gazze’de, Lübnan’da öldürülen Müslüman kýz çocuklarýndan; Seray, Yasmin, Meryem, Atiye, Fatima, Nur Mervan, Emel, Nurhan gibi kýz çocuklarý ile ilgili neler söyleyebiliriz acaba?

Bütün bu anlattýklarýmýn on üç, ön dört yaþýndaki kýz çocuklarýnýn hayatlarýndaki karþýlýðý nedir sizce?

Evet bence de hiçbir anlamý yok…

On, on dört yaþ arasýndaki Filistinli, Lübnanlý, Ürdünlü, Mýsýrlý, Suriyeli kýz çocuklarýnýn, merhametsiz, aþaðýlýk, Siyonist Ýsrail kurþunuyla, okul bahçelerinde, kamp yerlerinde oyun oynarken veya uykularýnda þehit edilmelerine artýk tahammül edemiyorum…

Evet hepsi için: “Ýnna lillahi ve inna ileyhi raciun…” diyorum ama bu hususta yapabileceðimiz ne varsa yapmamýz gerektiðine de inanýyorum…

Çünkü bu zulümleri çocuklara reva gören kan emici yarasalarýn yarýn bizim çocuklarýmýza da ayný þeyi reva görmeyeceðinin hiçbir garantisinin olmadýðýný rahatlýkla söyleyebilirim…

Sýra sizin çocuklarýnýza gelmeden hep birlikte bir þey yapmamýz gerekiyor…

Saðlýcakla kalýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ezberlerin Bilimsel Kýlýklýsý Bir Felakettir
Gülmek Ýçin Krala Aðlamak Ýçin Filozofa Gitmek
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
Birey mi, Bencil mi?
Nasýl Bir Ýnsansýnýz?
Elveda Bilgi Elveda Akýl
Milliyetçilik Üzerine Lakýrdýlar
Aklýmýn Çengeline Takýlanlar…
80’ler Ölebilir mi?
Haberin Gerçek Yüzü ve Gerçeðin Önündeki Engeller

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geçmiþi Geçmiþimiz Olan Þehir: Bosna - Hersek
O Kelime!
Ýstanbul’u Düþünmek
Sonbahara Birlikte Yürümek
Yaðmurda Koþamayanlar
Abdülhamid, Abdülhak Hâmid ve Karýndeþen Jack
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Gidene Yol, Kalana Yer Vermek
Eþek Edebiyatý
Hakikati Hakikat Olduðu Ýçin Sevmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geldim [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.