..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Ýbrahim Eryýlmaz




21 Aralýk 2001
Ýyi dostlar erken kalkar  
Ýbrahim Eryýlmaz
Sabahýn köründe bir zil sesiyle uyandýðýmda baþým çatlamak üzereydi.


:CDAG:
Sabahýn köründe bir zil sesiyle uyandýðýmda baþým aðrýdan çatlamak üzereydi. Bu saatte kapýya gelecek münasebetsizin kim olduðunu düþünmeye çalýþtým ama ortadan ikiye ayrýlmaya çalýþan beynim buna izin vermek istemiyordu. Kanepeden doðrulduðumda ayaklarým terliklere girivermiþti bile. Doðrulurken belimin niye bu kadar aðrýdýðýný düþündüm ancak bunu dert etmenin sýrasý deðildi þimdi. Sol elimi belime bastýrarak yürümeye kalkýþmam bir þarap þisesi nedeniyle kýsa bir süre sekteye uðradý. Ayaðýmla yataðýn altýna yuvarladýktan sonra inatla çalmaya devam eden zile doðru baðýrdým:
'' Tamam, tamam geliyorum ''

Sesini duyduðumda rahatlamýþtým. Geliyordu iþte. Hayatýmda bu kadar heyecanlandýðýmý, kalbimin hiç bu kadar vücudumda yer deðiþtirme isteðini hatýrlamýyordum. Ayaklarýmýn baðý çözülüvermiþti. En yakýn arkadaþýmýn kapýsýnýn önünde , sabahýn bu saatinde onunla konuþmak için bulunuyor olmak sinirlerimi altüst etmiþti. Ne tepki verecekti acaba? Belki de umursamazdý kimbilir. Bu düþüncelerim kapýnýn yavaþça açýlmasýyla yarým kalmýþtý. Hafif aralýk kapýdan Vedat' ýn yarý baygýn gözlerini görünce heyecaným daha da artmýþtý. Tanrým, bana yardým et!

Kerem'i karþýmda görünce þaþkýnlýktan küçük dilimi yutacaktým. Bu saatte burada olmasý beklediðim son insan bile deðildi. Þaþkýnlýðýmý gizlemeye çalýþarak içeri davet ettiðimde büyük bir hýzla içeri girdi. Sanýrsýn ki birilerinden kaçýyor. Ellerini ovuþturuyor, sað bacaðný sürekli oynatýyordu. Çok heyecanlý olduðu her halinden belliydi ama sebebini bilmek istemiyordum doðrusunu söylemek gerekirse. Tek istediðim yarým kalan uykuma geri dönmekti.
'' Hangi rüzgar attý seni böyle buraya?''
'' Seninle konuþmam gerekiyordu Vedat, rahatsýz etmedim umarým''
'' Ettin edeceðin kadar artýk, hadi geç otur''

Oldum olasý böyle açýksözlüydü Vedat. Ama ben de çok erken gelmiþtim bunu kabul etmek gerekirdi. Kafamda, konuþmaya nasýl gireceðimi tasarlýyor ancak hepsinden teker teker vazgeçiyordum. Nasýl girebilirdim konuya? Nereden baþlasaydým? Acaba ýsýnma turu gibi havadan sudan þeylerden mi bahsetseydim önce? Ne yapacaðýmý bilmiyordum. Bu konuþmayý Vedat' la yapýyor olmak koyuyordu bana ama önünde sonunda olacaktý bu. Ne düþünecek, nasýl bir tepki verecekti, düþünmeden edemiyordum.
'' Çok düþünceli görünüyorsun, hayrola?

Kerem soruma cevap vermek yerine göz uçlarýyla evimi süzüyordu. Yalnýz olup olmadýðýmý sorduðunda þaþýrmadan edememiþtim. Niye bunu merak etmiþti ki þimdi? Baþýmýn aðrýsý iyiden iyiye azýtýyordu bu arada. Kerem de konuþacaksa konuþsundu artýk çünkü pilim bitmek üzereydi. Müsaade isteyerek mutafaða gidip bir bira kaptým kendime.Bir þey içip içmeyeceðini sorduðumda sadace su istemiþti. Suyunu uzattýðýmda elimden kapýp bir defada bitirdi. Bu çocuðun hali beni þaþýrtýyordu. Biradan bir yudum aldým. Ýlaç gibi gelmiþti akþamdan kalmalýðýma. Yavaþça koltuða gömüldüm. Tek isteðim biraz dinlenmekti.

Sabahýn bu saatinde bira içmeye baþlamasýna þaþýrmýþ ama biraz da hak vermiþtim.Zor günler geçiriyordu. Zaten gözlerinin altlarý morarmýþ ve þiþmiþ , vücudu pelte gibi koltuða gömülmüþtü. Ha uyudu ha uyuyacaktý. Belki de o bu haldeyken konuyu hiç açmasam daha iyi olur diye düþündüm. Ancak geldiðimden beri süren tuhaf sessizliðime de bir son vermem gerekiyordu artýk. Kimbilir neler geçiriyordu aklýndan þu an. Kahretsin, böyle bir zamanda , o bu haldeyken hele de bu konuda konuþmak beni çýldýrtýyordu. Ama ne olursa olsun, ona Seval' den bahsetmeliydim.

Koltuða yayýlan vücudumun müthiþ bir rahatlama duygusuyla iyice gevþediðini hissediyordum. Elimde tuttuðum bira þiþesinin soðukluðu olmasa hiç bir yerimi hissetmiyordum. Her yaným bir boþluk duygusu yaþýyordu. Gözkapaklarým baskýlarýný arttýrmaya baþlamýþlardý. Ayýp olmasýn diye, en azýndan dinliyor görünmeliydim. Bu çocuðun konuþmaya baþlayacaðý yoktu. Ýyi dostuzdur Kerem' le ama bu saatte hele de ben çok kötü bir haldeyken konuþmak için bana uðramasý hiç de çekilebilecek bir durum deðildi açýkcasý. Konuþmaya baþladýðýný farketmiþtim ama beynim dikkatimi onda toplamama izin vermiyordu. Sanýrým bir kadýndan bahsediyordu.

Seval hakkýnda konuþmaya baþlayabilmiþtim sonunda. Hiçbir tepki vermeden söylediklerimi dinliyordu. Arada, birasýndan bir yudum daha alýyor sonra yine hiçbir þey söylemeden dinlemeye devam ediyordu.Seval ile aramýzda olanlardan bahsetmeye baþlamýþtým. Bir gece evime geliþini, konuþmalarýmýzý, o günden sonra aramýda bir þeylerin alevlenmeye baþlayýþýný anlatmýþtým. Önceleri Seval' e karþý koymaya çalýþmýþtým ama zaman geçtikçe kendimi dizginleyemez hale gelmiþtim. Neredeyse hergün buluþur olmuþtuk. Buraya gelirken bunlardan bahsetmekten korkuyordum oysa konuþtukça daha da rahatlýyor, açýlýyordum. Arada Vedat' ý kontrol ediyordum beni dinliyor mu diye, dinliyordu.

Neredeyse uykuya dalmak üzereydim. Kerem' se karþýma geçmiþ bir kadýnla olan iliþkisinden bahsediyordu. Çoðu ettiði lafý duymuyordum bile. Bunun sýrasý mýydý þimdi diye düþünmeden edemiyordum. Sabahýn köründe onun aþk hayatýný dinleyecek durumda deðildim. Sanki benim ki çok iyi gidiyormuþ gibi. Dün gece niye saatlerce içtiðim geldi aklýma birden. Karým, sebeb karým. Son bir yýldýr iliþkimiz pek iyi gitmiyordu ve son zamanlarda neredeyse bitme noktasýna gelmiþti. Bunu Kerem de biliyordu. Karýmla bir süredir, iliþkimizi tartmak için, ayrý yaþýyorduk. Ben bu haldeyken Kerem' in gelip aþk meþk konularýndan konuþmasýna da bozulmuþtum yani.

Beni dinleyip dinlemediðini çözememeye baþlamýþtým. Sanki baþka þeyler düþünüyordu. Bu saatte gelmememi yoksa anlattýklarýma mý kýzmýþtý bilemiyorum. Bir yandan bunlarý düþünüyor bir yandan da Seval' le olan iliþkimi anlatmayý sürdürüyordum. Anlattýklarým belki de onu hiç ilgilendirmiyordu ama o benim en iyi arkadaþýmdý. Seval' le olan iliþkimin bütün ayrýntýlarýný anlatýp bitirivermiþtim. Aramýzda olan herþeyi anlatmýþtým. Seviþme kýsmý hariç herþeyi.

Beynim çatladý çatlýyordu. Aklýma karým geldiðinden beri Kerem' i de dinlemez olmuþtum. Yine ayný konuda konuþtuðu belliydi. Onu doðru dürüst dinlemediðimi anlamadýðýný umuyordum. Karým ne yapýyordu acaba? Bir hafta olmuþ sesi soluðu çýkmamýþtý. Annesine mi gitmiþti acaba, belki de yazlýða gitmiþti. Ýki yeri de aramaya korkuyordum. Annesine gittiyse durum vahim yazlýða gittiyse umut var diye geçiriyordum içimden ama öðrenmek için haraketegeçmeye cesaretim yoktu. Neden bu hallere düþmüþtük? Anlaþamayan insanlar arasýna biz de girmek zorunda mýydýk?
'' Evet dostum, ne diyeceksin þimdi?''

Soruyu sorduðumda uykudan uyanýr gibi hafif bir titremeyle doðrulmuþtu Vedat.
'' Nasýl?''

Kerem umarým dalip gittiðimi anlamamýþtýr.
'' Anlattýklarýma ne diyeceksin diyorum Vedat''

Aðzýndan çýkacak laflarý büyük bir heyecanla bekliyordum ama Vedat' ýn konuþmaya niyeti yok gibiydi. Birasýndan son bir yudum aldýktan sonra þiþeyi bir kenara fýrlatýp ellerini kavuþturdu.
'' Ne diyeyim bilmem ki. Ýyi olmuþ. Ben o kadýný kaçýrma derim''

Kerem benden ne dememi bekliyordu, niye bunlarý bana anlatýp fikrimi sorma ihtiyacý hissetmiþti hiç bir fikrim yoktu. Bir an önce gitmesini istiyordum o kadar.
'' Ne diyeceðimi þaþýrdým. Böyle söylemene çok sevindim Vedat. Neyse ben kalkayým artýk. bunlarý sana anlatmakla nasýl rahatladým bilemezsin''

Kapýdan çýktýðýmda Vedat' a sarýldým ve merdivenlerden hýzla inmeye baþladým. Aklýma asansöre binmek gelmemiþti bile. Hemen Seval' in yanýna gitmeliydim.

Kapýyý kapatýp baþýmý dayadým bir süre. Ayakta duracak halim kalmamýþtý. Kusmak üzereydim. sabahýn bu saatinde Kerem' in lakýrdýlarýný dinlemek zorunda kaldýðýma inanamýyordum. Tekrar uyumanýn da bir anlamý yoktu artýk. Sýcak bir duþ ve iyi bir kahve kendime getirirdi beni. Yattýðým kanepenin yanýndan geçerken karmýn yere düþmüþ fotoðrafýný gördüm. Eðilip aldým. Karýmýn gözlerinin içinin güldüðü bu fotoðrafýna bayýlýrdým. O kadýnda geriye þimdi ne kalmþýtý diye düþünüyordum. Fotoðrafýn arkasýný çevirdiðimde gördüðüm yazý beni eski günlere götürüvermiþti. '' Seval ve Vedat: Sonsuza kadar birlikte olmaya söz veriyorlar. 11 Mayýs 1992.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Böyle bir öykünün yazarýna bir tebrik yazýsý yazma
Gönderen: Anýl Gökpek / izmir
17 Nisan 2004
'Ýyi dostlar erken kalkar'ýn, Ýz-edebiyat yýllýðýnda ve site içeriðinde þu ana dek okuduðum yazýlarýn içerisinde en iyi iki öyküden bir tanesi olduðunu söyleyebilirim. Öyküde anlatýmýn bir karakterden diðerine gidip geliþi çok baþarýlý kullanýlmýþ; okuyanda býraktýðý etki çok hoþ. Bu tip bir çok yönlülüðü ben de kullanmaya çalýþýyorum ve doðal olarak bu onu benim için daha da çarpýcý kýlýyor. Tebrik ediyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Ýbrahim Eryýlmaz kimdir?

Vakit geceyarýsýdýr,gündüz uyumuþtur þimdi ve bir kalem aðlamaktadýr odamda ve ben , mülakatlarda ya da iþ görüþmelerinde '' bize kendinizi anlatýr mýsýnýz'' denilecek adamlardan olamamýþýmdýr daha.

Etkilendiði Yazarlar:
Paul Auster, Orhan Pamuk, Borges,Marquez,Bukowski, Dostoyevski, Eduardo Galeano


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Eryýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.