..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > ramazan




29 Kasým 2007
Þiirin Tarifi  
ramazan
Binlerce üstad þiiri tarif ederken; kendi iç dünyalarý ile toplum arasýnda gidip gelmiþ, acýnýn, sevincin, hüznün yalnýzlýðýn, hasretin, kadim sevdalarýn tablolarýný mýsralarýnda deðiþik þekilde çizmiþlerdir. Aslýnda her birinin yaptýðý þiirin öz tarifinden baþka birþey deðil. Kimine göre þiir mutlak hakikatý arama yolu kimine göre ise þiir; ruh halinin yazýya geçme biçimidir.


:BJCB:
Yýllardýr içimde biriktirdiðim yada kýyýda köþede not düþtüðüm birikimlerimi düþüncelerimi köþe yazýlarýna taþýmaya kalkmadan önce edebiyat bilgilerimi tekrar gözden geçirdim. Yaklaþýk birkaç aydýr þiir nedir? Þiirin tarifi yapýlabilirmi? gibi sorulara cevap ararken edebiyat deryasýnda bir anlamda boðuldum. Edebiyat derya sýnda boðulup kalan ama bir türlü þiirin tarifini tam anlamýyla ortaya koyamayan birçok usta þairin yanýnda benim birikimlerimin nekadar payý olacaktý!.. "Olsun!" dedim kendi kendime. Öyle ya! Düþünceler hür, sansürsüz, prangasýz, önyargýsýz olmalý. Ayný zamanda deðer yargýlarýný zedelemeden, temeli sarsmadan, doðrulara saldýrmadan dile gelmeli!

Þiirin tarifini ararken Divan Edebiyatý, Halk Edebiyatý (Anonim Halk Edebiyatý, Aþýk Edebiyatý, Tasavvufi Halk Edebiyatý) Tanzimat, Servet-ý Fünün (Edebiyat-ý Cedide), Fecr-i Ati, Milli Edebiyat, Milli Mücadele Dönemi ve Cumhurriyet Dönemi gibi deðiþik evreler geçiren Türk Edebiyat Tarihinin yanýsýra özellikle son dönemlere damgalarýný vuran Beþ Hececiler, Yedi meþaleciler, Garipçiler (I. Yeniciler) II. Yeniciler gibi topluluklarýn þiir anlayýþlarýný birkez daha okuyup hatýrlama imkaný yakaladým. Böylesine zengin bir edebiyat deryasýnda þiir adýna sözsöylemenin çok zor olacaðýný biliyordum. Hele hele dünya edebiyat tarihi içerisinde þiirin tarifini aramaya, þiir üzerine söz söylemeye kalmak ilk adýmda tökezlemek anlamýna geliyordu. Ama düþünceler hür, sansürsüz, prangasýz, önyargýsýz olmalý. Ayný zamanda deðer yargýlarýný zedelemeden, temeli sarsmadan doðrulara saldýrmadan dile gelmeli! Ýlkesinden hareket ederek talebelik dönemlerimden beridir içimdeki birikintilerin bir anlamda dýþa vurulmasýnýn doðru olacaðýný düþündüm...

Binlerce üstad þiiri tarif ederken; kendi iç dünyalarý ile toplum arasýnda gidip gelmiþ, acýnýn, sevincin, hüznün yalnýzlýðýn, hasretin, kadim sevdalarýn tablolarýný mýsralarýnda deðiþik þekilde çizmiþlerdir. Aslýnda her birinin yaptýðý þiirin öz tarifinden baþka birþey deðil. Kimine göre þiir mutlak hakikatý arama yolu kimine göre ise þiir; ruh halinin yazýya geçme biçimidir. Daha talebelik yýllarýmda içimden geçen ve not düþtüðüm "Þiir duygularýmýn ifadesidir, beni dünya'ya anlatýr" cümlesiyle aslýnda bir bakýma þiirin tarifini o yýllarda aradýðýmý hatýrladým.

Her ne kadar sözlükler zengin sembollerle ritimli sözlerle seslerin uyumlu kullanýmýyla ortaya çýkan edebi anlatýma þiir denir gibi somut anlamda bir þiir tarifi yapsalar da acaba bu izah þiirle buluþan þiirle bütünleþen herhangi birinin iç dünyasýný anlatmaya yetermi? Ayrýca düþ gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, aný, duygu, coþku uyandýran, etkileyen yön manassýnda mecazi bir tarif de bu tarifin üstüne eklenirse yinede þiirin tarifi tam anlamýyla ortaya koyulmuþ olabilirmi? Zannetmiyorum! Ýnsaný güldüren, sevindiren, hüzünlendiren, aðlatan, duygu seline boðan, tarifi imkansýz hazlara salan þiirin tarifi bu kadar dar sýnýrlar içerisinde ele alýnmamalý! Edebiyat deryasý içerisinde Bir çok usta ve amatör þairin þiir kitaplarý arasýnda kaybolan, bir çok eleþtirmenin çuvallar dolusu þiir eleþtirilerini okuyan ve toplumun þiir duyarlýlýðýný az buçukta olsa sezebilen biri olarak edindiðim izlenime göre þiir; oldukça geniþ sýnýrlara dayanan bir bakýma sýnýrlarý bile olmayan bir sanat ayný zamanda bir duygu yumaðý, ayný zamanda öteden beridir farklýgörevler üstlenerek gelen yaþayan soyut anlmada bir varlýk! Öyleyse þiirin üstlendiði bu görevleri gözardý etmemek gerekir..

Þiir; sevdalý birinin duygularýný, isteklerini, dile getiremediklerini sevdalýsýna anlatan bir aracý, kendini yalnýzlýðýn kucaðýnda bulanýn yalnýzlýðýný paylaþan eþ, ensadýk dost, acý çekenin acýlarýna merhem, gurbettekinin özlemlerini, vatan hasretini,yaþadýklarýný sevdiklerine ulaþtýran bir haberci görevindedir. Þiirin müziði yakalandýðý anda da þiir bir þarký, bir türkü görevindedir...Þiir her dönemde farklý bir kýlýkta farklý görevler üstlenerek ortaya çýktýðýna göre her insanda da farklý algýlamalara farklý yorumlara neden olabilir! Þiiri bir duygu yumaðý olarak kabul edersek, "duygu"nun tarifi yapýlamayacaðýna ve sýnýrlarý çizilemeyeceðine göre þiirin de tarifini tam anlmýyla yapmanýn ve sýnýrlarýný çizmenin mümkün olayacaðý düþüncesinde yim. Ancak yapýlan her tarifin de bir þiir tarifi olduðunu kabullenmek gerekir. Birisi için bir mana bir anlam ifade eden herhangi bir þiir bir baþkasý için hiçbir þey ifade etmeyebilir.

Ýnsaný güldüren, sevindiren, hüzünlendiren, aðlatan, duygu seline boðan, tarifi imkansýz hazlara salan þiir bir bakýma tarif edilemez, sýnýrlarý, çizilemez bir varlýkolarak karþýmýza çýkmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Farklý Bakarým Dünyalara [Þiir]
Þiir ve Þair [Þiir]


ramazan kimdir?

FARKLI BAKARIM DÜNYALARA Bir umuttur içimde yarýnlar Sevgiler zambaktýr dudakalrýmda Savaþ, gözyaþý, nefret uzaklarýmda Kan damlasada damarlarýmdan Kin tutamam insanlara Öteki düþlerdeyim kör karanlýklarda Farklý bakarým dünyalara. Ne namertliði bilirim, ne sýrttan vurmayý Ne de halden bilmez kahpe yalaný Bir insaným iþte Ölüm ile kalým arasýnda Hançeri saplasalarda kalbime Elim kalkmaz, dilim dönmez kimselere Ben sussamda susmaz kalemim Kusar içimdekileri dizelerime Tükürür riyakarlara Tükürür sahte tebessümlere Farklý bakarým dünyalara.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk edebiyatýnýn okuduðum tüm yazar ve þairleri


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ramazan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.