..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > ahmet




4 Aralýk 2007
Ýstek - Gerçekleþme Ýliþkisi  
ahmet
Sahip olunan tüm istekler birbirlerinin koþullarýný oluþturur ve diðerlerinin sýnýrlarýný belirler. Bu yukardan aþaðý doðru þeklinde geliþir. Sonsuzluk isteði uzun vadeli isteklerin sýnýrlarýný belirlerken, uzun vadeli isteklerde orta vadeli isteklerin sýnýrlarýný belirler ve anlýk isteklere kadar gider.


:BCFC:
Beklentiler ile gerçekleþenler arasýndaki iliþki gerçektende kanýtlanmýþ bir gerçek gibi ortada. Bu bahsettiðimiz baþka noktalarda ne sonuçlar doðurur bilinmez ama hayat konusunda bilgi sahibi olma açýsýndan önemlidir. Ýnsan her zaman bir þeyleri ister. Bunlarý anlýk, kýsa vadeli, orta vadeli, uzun vadeli ve sonsuzluk olarak beþ bölüme ayýrmak mümkün. Bizim bahsedeceklerimiz anlýk beklentilerin bu þekilde bir deðerlendirmeye tabi tutulamayacaðý ve sonsuzluk isteðinin gerçekleþmesinden emin olup olmayacaðýmýzýn garantisiz olmasý sebebi ile kýsa, orta ve uzun vadeli istekler için geçerlilik gösterecektir.
Sahip olma isteði yani sadece insan tarafýndan düþünsel olarak yapýlan faaliyetin sonuca etki etmesi anlamsýz yada baðlantýsýz gibi görünse de aslýnda sonuç için gerçektende çok önemlidir. Fakat burada bahsedilen konu bir þey çok istediðinde gerçekleþir düþüncesi deðildir. Bunun tersi ne kadar istenirse o kadar ulaþýlmasý güçleþirde deðildir. Ýnsan hayatý boyunca sahip olduðu yada olmak istediði tüm þeyleri belli amaçlar için ister ve gerçekleþmesi durumda birer amaç olarak kullanýr. Bu noktaya kadar itiraz olmasý söz konusu olmayabilir ancak buna insan iliþkileri de dahil dersek o zaman farklý düþüncelerde çýkabilir.
Sahip olunan þey zaten istenmez. Eðer bu elinden alýnýrsa da o zaman bu çok farklý bir durum ortaya koyar ki biz bununla ilgilenmeyeceðiz. Dünyada var olan her þeye sahip bir insan olsa o zaman bu insanýn isteyeceði hiçbir þey kalmayacak mýdýr sorusu bu noktada bize yardýmcý olabilir. Bu insan bunlarý ne için istemiþti? Sahip olduktan sonra artýk her þey çok basit birer varlýk olmayacak mý? Elbette öyle olacak. Peki o insan tüm bu þeylerin sahibi mi olacak? Elbette ölüm sahip olduðu þeylerden onu ayýracaktýr. Bu noktada bahsedilenler herhangi bir bilim dalýnda en üst seviyedeki biri olarakta algýlanýp anlaþýlmasý kolaylaþabilir.
Ýþte bahsedilen insanýn beklentisi olarak kalacak tek þey sonsuzluktur. Ama bu sonsuzluk isteði yalnýzca her þeye sahip olan bir insanda doðacak bir þey olmadýðý gibi tasarlanmýþ bir süreçte deðildir. Tüm insanlarýn sahip olduðu bir þeydir. Bu istek sayesinde insanlar toplu olarak yaþayabilirler. Ýnsan sosyal bir varlýktýr ve tüm sosyal kurallara uymayý saðlayacak þeyde iþte budur. Böyle bir isteðe sahip olmadýðý söyleyen birinin kurallara riayet etmesinin sebebi ise yürürlükte olan sistemin bu olmasýdýr(ki böyle bir durumun olmasý söz konusu deðildir). Burada sosyal bir varlýk olarak yaþamak nasýl inkar edilmezse sonsuzluk isteðinin de bunun sebebi olmasý nedeniyle inkar edilmeyeceðinden bahsedilmektedir.
Sahip olunan tüm istekler birbirlerinin koþullarýný oluþturur ve diðerlerinin sýnýrlarýný belirler. Bu yukardan aþaðý doðru þeklinde geliþir. Sonsuzluk isteði uzun vadeli isteklerin sýnýrlarýný belirlerken, uzun vadeli isteklerde orta vadeli isteklerin sýnýrlarýný belirler ve anlýk isteklere kadar gider. Bu noktadan beklentilere geçiþ çokta zor olmayacaktýr. Sahip olunan beklentiler bir üst seviye tarafýndan çizilen sýnýrlardýr. Ancak gerçekleþmesi konusu daha ayrýntýlý bir konudur.
Beklentilerin sýnýrlarýnda oynama olmasý durumu iþte gerçekleþmesine etki etmesi konusuyla alakalýdýr. Ortada tüm insanlar için ortak olarak var olduðu bildiðimiz tek istek sonsuzluktur. Ve herkeste ayný olan bu istek bir sonraki aþamayý etkileyerek aþaðý doðru inerken nasýl oluyor da milyarlarca insanýn farklý farklý istekleri oluyor diye düþünmek söz konusudur. Ancak bu noktada insanlarýn aslýnda çokta farklý isteklere sahip olmadýðý tezi bize yardýmcý olabilir. Yani her insan kiþisel ihtiyaçlarýný karþýlamak ister. Bunun için var olan her þey onun aracýdýr ve yaþadýðý hayatta bunlarýn kullanýlmasý neticesiyle bir sonuca erer ancak sonsuzluk isteði göz önüne alýnýrsa eldeki verilere göre yapýlabilecek tek mantýklý ve tatmin edici sonuç; hayatýnda sonsuzluk için bir araç olmasý düþüncesidir. Tüm bu varolan amaç araç iliþkisine benzer bir durum istek-gerçekleþme durumu içinde geçerlidir. Gerçekleþen her ne ise-sonsuzluk dýþýnda- insan için araçtýr. Gerçekleþme durumu kendisi araç olursa o zaman bu döngünün devam edebilmesi için isteðin amaç olmasý söz konusudur. Amaç ise kendi sýnýr belirleyici olan bir üst seviye olmak zorundadýr çünkü sýnýrlarý belirleyen o seviyedir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ???
Gönderen: Alparslan Koca / , Türkiye
11 Ocak 2009
bu yazýda bana ait üç yazýdasýda benim bu yazarýn




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gördüðümde [Þiir]
Umuda Yolculuk [Öykü]


ahmet kimdir?

Ýsmim Ahmet SELÝM


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ahmet, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.