..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve çabalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır. -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Sanat > Göktu Kara




27 Ocak 2010
Kalemlerin Ölümleri Üzerine Bir Deneme  
Göktu Kara
Dilleri ile şakıyan, kalemleri ile aydınlatan sanat adamları ölüm karşısında dik durabilmişlerdir. Onlar için zaman harcanmayacak kadar değerlidir. Cemal Süreya ölüm ile oyunu bir gökkuşağına çevirirken, Ahmet Oktay arzın merkezine bir yarık açıyordu.. Orhan Veli, dalgasını geçerken, Cahit Sıtkı, ölümün canevine dalıyordu.


:BGBE:
Kuyruklu bir yıldızın ardına takılmış, yıldız saçan sanat üyeleri şiir, resim, heykel, edebiyat alanında çiçek savururken ruhlarında, ölüm denen naçiz kavram aniden kendini var ederse biz çiçekleri toplayanlar, neler duyumsayabiliriz yüreğimizde?..

Yaşamsal beğeni ile oluşturulmuş o rengarenk kalem-ürün tarlalarında kelebek gibi gibi uçarak gözlerimizi gökyüzüne çevirdiğimizde içimizdeki hafifliği hissedebiliriz.

Dilleri ile şakıyan, kalemleri ile aydınlatan sanat adamları ölüm karşısında dik durabilmişlerdir. Onlar için zaman harcanmayacak kadar değerlidir. Cemal Süreya ölüm ile oyunu bir gökkuşağına çevirirken, Ahmet Oktay arzın merkezine bir yarık açıyordu.. Orhan Veli, dalgasını geçerken, Cahit Sıtkı, ölümün canevine dalıyordu.

“Ölüyüm çoktan, bir baksana gözlerime
Gör, içindeki o kanlı cam kırıklarını”*

Ölümü en yakınında hisseden Ümit Yaşar, oğluyla birlikte lav ırmağından gözyaşlarıyla geçiyordu. Ölüydü çoktan. Yaşam onun için acıydı. Sevdikleriyle var olmak istemişti. Ama cam kırıkları yüreğini incitiyordu..

Daha yeni hayata gözlerini yuman Kıbrıslı Şair Taner Baybars (Şair Taner Baybars, Fransa'nın Bezier şehrinde 20 Ocak çarşamba günü hayata gözlerini yumdu. )
“ Hala anlayamıyorum neden eğri bu dünya” derken hayatı sorgulamaya başlıyor; “ uzayda kafayı dinliyorum” derken de dünyanın dışına çıkıyor, kalemini evrenin diğer kapısına yöneltiyor; “ Bu olamaz! Ölecek miyim? Durmadan ölecek miyim? Neden?” Ölüme bir isyan çıkış noktası bulmaya çalışıyordu.

Her insan ölüm anında soru sorar? Soru sorma aslında bir karşı çıkıştır. Ölümün asıl takipçisi, çamurla yoğrulmuş, aklıyla var olan insandır. Her kavramı, terimi, imgeyi ölümle ilişkilendiren insanoğlu bu kederini gülümsetirken, hayatını, ruhuyla, yüreğiyle, bilinciyle tümleştiriyor, “ben” kavramını sanatlaştırarak ilk asi kalemlerini yazın dünyasına çıkartıyordu.
2800 yıl önce, adı sanı belirsiz bir Çinlinin bez üzerine yazdığı bu dizelere bir göz atalım:
“Eğer yol boyu/ tutmuşsam elbisenin kolunu/ tiksinme benden emi; / bozuk düzen yollar çok zaman alıyor da..”

Sanatçı dediğin asi olmalıdır. İster önceki yüzyıllar, ister şimdi, ister gelecek yüzyıllar olsun sanatçı her zaman dik durmalı “bozuk-düzen yolları” haykırmalıdır.

Özellikle günümüz dünyasında artık iyi haberlere hasret kaldık. Gün geçmesin felaket haberlerine uyanmayalım. Günlük gazetelerde , internet sitelerinde, bloglarda yazılan yazılara baktığımızda çoğu haberin konusunu ölüm oluşturuyor. Ölüm hayatımızın her alanına girmiş durumda. Ölmek günümüzde çok kolay. Binlerce çeşit ölüme rastlayıp şaşırıyoruz.

Bedri Rahmi'ye bir kulak verelim:

“ Adamın canı dostlara /Güzel haberler götürmek ister/ Aksi gibi ne dost var meydanda / Ne de güzel haber”

Bir dalga geliyor bir genç kızı alıyor, Bingöl'de iki kız çocuğu parasızlık yüzünden ölüyor, trafikten, soğuktan ölen çok insanımız var.

Sanatçıysanız gelin de güzel şeyler yazın.

“ Hayat kısadır, kuzucuklarım / Gene de çok uzundur kuzucuklarım. / Hayat binecek dalınıza, ufacıklarım; / Dalınızdan alacaklar hayatı,miniciklerim...”**

Ölüm kaçınılmaz olarak geliyor. Bu gerçek.. Peki ne yapmalı?..

“ Sıradan sorunlarla/Zehrettik gecemizi/ Oysa ne rüzgar duraksadı/ Ne ay bekledi bizi.”***

Ee kaçınılmazsa son, hayatın her anını mutlandırmaya, çiçeklendirmeye, sorunsuz bir hayat yaşa/t/maya başlamalıyız.
“ Uyandım baktım ki bir sabah/ güneş vurmuş içime” ****
Güneş ısıtırken bedenimizi sadece sevdiklerimizle birlikte olmak yeterlidir. Başka bir şey istemeye gerek yoktur.

“ İstiyorum gideyim sevdiğimle/İstiyorum boş vereyim sonu ne olacak”*****

Son olarak şunu belirteyim ki:
Hayat hızdır, kalbimiz bu yarışın zaten içinde. Cebimizdeki saat, biz ışığı gördüğümüzden beri çalışıyor. Doğan her çocuk sınavlarla başbaşa, engelleri aşmak zorunda. Sorunlar çığ gibi. Peki, bu durumda insanların ruhlarını, morallerini, yüreklerini kimler rahatlatacak?

Tabii ki hızlı giden bu hayatın karşısında duracak olan, toplumun nefes alanları kalemlerdir. Arada bir nefes almak istiyorsanız, kalem pınarından bir bardak yıldız suyu içmelisiniz. Kalemler ölmez, eserleriyle yaşarlar, onları unutmayalım, unutturmayalım..

*Ümit Yaşar Oğuzcan
**Henri Michaux
*** Nihat Behram
**** Orhan Veli Kanık
***** Bertold Brecht



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölü Kitaplar Ülkesi
Nokta

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okyanus Damlalarına Mektup
Medya - Ateşçileri
Aile İçi Faşizm
Kemal Özer
Hayal Ettirmek İşte Gerçeğim Budur Benim
Gerçek - Abartma - Düş - Gerçek - Doğru I
Cumhuriyete Güven Veren Bir Güneşti
Kendi İçimizdeki Sevgiyi Boğazlamak Yerine Paylaşmak Daha Elzemdir.
Fark Et/iyi Yıllar
Hayatının Baharında Ölmek Üzerine Dair

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Düşüm Kanatlanır [Şiir]
Saçma Şair VII [Şiir]
Kurşun Öncü Aydınlıklar [Şiir]
Saçma Şair V [Şiir]
Edalım [Şiir]
Saçma Şair IV [Şiir]
Ardıç Dede [Şiir]
Dilek (3) [Şiir]
Pire Ana [Şiir]
Aydınlık Elinde Çocuk [Şiir]


Göktu Kara kimdir?

Toplumsal yaşantıyı düş-yaşantısıyla birleştirerek bu alanda diğer ozanlara öncü oldu. Yaşadığı düşleri, edindiği birey-usça birikimleri uzay teleskobu gerçekçiliği diyebileceğimiz biçimlerle şiirlerine ve öykülerine yansıttı. Halkın diline yakın ama kendine özgü bir dil kullandı. Değişime açık bir ozan olduğu için hayatında sürekli değişiklikler yaptı. Kara'ya göre şiir ' düşsel unsurların oluşturduğu bir galaksidir'


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Göktu Kara, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.