..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > ece ergüzeloðlu




19 Þubat 2011
Bir Kuzey Efsanesi  
ece ergüzeloðlu
"Bu yaptýðýnýn bir bedeli olacak, olmak zorunda." diyordu Einherjar ona þaþkýnlýkla ve üzüntüyle bakan Alfur'a. "Ne kadar reddetsen de senin doðru söyleyip söylemediðini anlayamayacaðým için yargýlanmak üzere yüce Odin'in karþýsýna çýkacaksýn." Alfur, Einherjar'ýn bu sözünden sonra kapýldýðý þaþkýnlýk ve korku duygusuyla "Ne, Odin mi?" diyebildi sadece. Einherjar, hala soðukkanlýydý, "Evet, Odin. Zira yaptýðýn þey, bu büyük suç, bu lanet doðrudan yüce Odin'le ilgili. Bakalým onun karþýsýnda ne yapacaksýn?"


:BJJH:
   "Bu yaptýðýnýn bir bedeli olacak, olmak zorunda." diyordu Einherjar ona þaþkýnlýkla ve üzüntüyle bakan Alfur'a. "Ne kadar reddetsen de senin doðru söyleyip söylemediðini anlayamayacaðým için yargýlanmak üzere yüce Odin*'in karþýsýna çýkacaksýn." Alfur, Einherjar'ýn bu sözünden sonra kapýldýðý þaþkýnlýk ve korku duygusuyla "Ne, Odin mi?" diyebildi sadece. Einherjar, hala soðukkanlýydý, "Evet, Odin. Zira yaptýðýn þey, bu büyük suç, bu lanet doðrudan yüce Odin'le ilgili. Bakalým onun karþýsýnda ne yapacaksýn?"

   Alfur, gencecik bir adamdý. çok güzel, adeta çizilmiþ gibi olan yüzünde bir çift iri mavi göz, hafif pembe yanaklarýnýn arasýnda hokka bir burun ve gül kurusu renginde ince fakat hafif etli dudaklar vardý. Her daim daðýnýk duran dalgalý siyah saçlarý bir türlü þekle girmezdi. Bembeyaz teni ve çelimsiz görünümünün altýnda aslýnda çok güçlü kollar vardý. Koca bir ayýyý tek baþýna sýrtladýðýna dair öyküler, yaþadýðý küçük köyde kulaktan kulaða katlanarak yayýlmýþ vaziyetteydi; lakin o, bu güçlü kollarýný avlanmak ya da dövüþmek için deðil, müzik yapmak için kullanýrdý. Kusursuz bir müzik kulaðý ve büyülü bir sesi vardý ve çocukluðundan beri eline aldýðý birçok enstrümaný ustalýkla çalabiliyordu.

   Einherjar, Odin için savaþan cesur askerlerden biri olsa da koca cüssesinin altýnda ne bir kalp ne de bir ruh olduðu söylenebilirdi. Kireç gibi bembeyaz yüzünde simsiyah iki nokta gibi duran gözleri her daim donuk bakýþlara sahipti. Yok denecek kadar ince dudaklarý her daim aralýk durur ve o aralýktan aldýðý nefesin hýrýltýsý duyulabilirdi.

   Einherjar, Alfur'u ellerinden ve ayaklarýndan zincirlemiþ, ardýndan çekiþtiriyordu. Alfur, düþünüyordu, "Ne olmuþ olabilir? Bu kadar kötü ne yapmýþ olabilirim? Ben müzisyenim, tek maharetim budur. Bununla kime, ne zarar vermiþ olabilirim?" Önlerinde uzanan koca bir dað vardý. Alfur, bi an o daðýn karlý zirvesine kadar yürüyeceklerini düþünüp korksa da Einherjar'ýn onu, dað içindeki bir yeraltý dehlizine sokmasýyla bir an için rahatlamýþtý. "Nereye gidiyoruz?" diye sordu. Buz gibi bir sesle "Valhalla**'ya gidiyoruz, Odin'in salonuna." dedi Einherjar. "Fakat orasý katledilmiþlerin mekaný, beni neden oraya götürüyorsun?" Alfur olduðu yerde durmuþtu. Einherjar, onu ani bir hareketle çekerek "Çünkü Odin þu an orada ve seni de oraya getirmemi istedi." dedi daha sonra aniden durarak Alfur'a gözlerini baðlamasý gerektiðini söyleyerek üzerindeki kýyafetten yýrttýðý uzun, siyah bir kumaþ parçasýný Alfur'un gözlerine sardý.

   Alfur'a, ýslak zeminli yeraltý dehlizlerinde yýllar boyunca sürmüþ gibi gelen yürüyüþleri büyükçe bir kapýnýn önünde son buldu. Kapýnýn önünde uluyan bir kurt, sesiyle Odin'e haber veriyor ve eðer Odin misafirlerini kabul edecek olursa kapýlar açýlýveriyordu. Einherjar ve Alfur geldiðinde de ayný þey oldu. Kurt, keskin ve güçlü bir sesle uludu öyle ki uzaklardaki ormanlarda yaþayan kargalar, büyük bir korkuyla uçuþmaya baþladýlar. Ardýndan devasa kapýlar ardýna kadar açýldý. Bu sýrada Einherjar, Alfur'un gözlerini açmýþtý.

   Giriþteki holü geçip parlak merdivenlerden çýkmaya baþladýlar. Merdivenlerin ulaþtýðý her kat gümüþ kapýlarla dolu koridorlara açýlýyordu. Einherjar, yeterince basamak çýktýklarýný hissettiðinde uzunca bir koridorun baþýna gelmiþlerdi. Koridorun duvarlarýna aslan, kuzgun ve kartal heykelleri dayanmýþtý. Sonunda da altýndan bir kapý vardý ve o altýn kapýya kadar yürüdüler. Kapýnýn önünde bir süre açýlmasýný beklediler. Ardýndan kapýlar büyük bir gürültüyle açýldý öyle ki heykellerin her biri yerlerinde titrediler.

   Karþýlarýnda devasa bir salon vardý. Salonun ucunda Hlidskjalf*** tahtýnda oturan yüce Odin, iki elini kavuþturmuþ onlarý bekliyordu. Önüne kadar ilerleyip, huzurunda saygýyla eðildiler.
"Nedir derdin Einherjar? Ne demeye geldin?" diye sordu Odin gür sesiyle bir yandan Alfur'u süzüyordu.
"Yüce efendimiz, size bu lanetlenmiþ adamý getirdim. Alfur'dur adý."
"Ee?" dedi Odin, "Neden getirdin?"
"Yüce efendimiz, bu adam yaptýðý müzikle yýllar boyu kadýnlarý ve hayvanlarý ve bitkileri cezbetti durdu. Öyle ki müziðiyle hafifleyen ve uyuþan devasa bir ayýyý oracýkta öldürüp sýrtlamayý baþardý; ama efendim bu son yaptýðý..."
"Ne yaptý Einherjar?"
"Efendimiz, son yaptýðý lanetli müzik sularýn zehirlenmesine neden oldu. Bu zehirlenen sulardan geçen atýnýz Sleipnir****'in sekiz bacaðýnýn her biri ayrý ayrý tutmaz oldu ve zavallý atýnýzýn gri bedeni sularýn içine gömüldü."

   Einherjar sözlerini bitirir bitirmez salonda adeta bir kýyamet koptu. Odin, o kadar öfkelenmiþti ki düþünmeye fýrsat bulamamýþ ve büyük bir baðýrýþla Alfur'un bir an evvel ölmesini emretmiþti. Alfur, önce sarmaþýklarla boðdurulacak ardýndan vücudundaki bütün tüyler kül oluncaya kadar yakýlacak en sonunda da eðer hala yaþýyor olursa bütün kaslarýnýn kasýlarak patlamasýna neden olacak bir zehirle öldürülecek ve uzaklara gömülecekti.

   Alfur, hazýrlýklar tamamlanýncaya kadar demir parmaklýklý bir penceresi bulunan bir zindana atýldý. Üzgündü zira o güne kadar hiçbir kadýnýn aklýný çelmemiþ ve hatta hiçbir ayýyý öldürmemiþti. Yaptýðý þey sadece müzikti ve müziði büyülü deðildi. Bu olanlarýn doðruluðuna inanamýyordu, mümkün olamazdý; lakin ispatlayamýyordu da. Bunun üzerine pencereden kasvetli ormana bakarak son þarkýsýný söylemeye baþladý. Sesi en uzak daðlara kadar ulaþtý, oradan yankýlanýp tüm dünyayý sardý. Sesi duyan bütün canlýlar, Alfur'un ölüm çýðlýklarýný duymamak için uykuya daldýlar.

   Alfur'un þarkýsý bittiðinde onu zindandan çýkardýlar ve alfur, hiç itiraz etmeden gözyaþlarý içinde öldürüldü.

   Derler ki alfur'un gömüldüðü yerde yetiþen aðaçlardan bir enstrüman yapýlýrsa o enstrümandan çýkan hüzünlü melodileri dinleyenlerin ruhuna sonsuz bir acý yerleþecek ve Alfur'un acýlarý o kiþinin bedeninde yeniden can bulacaktý ve derler ki o enstrümandan çýkan sesleri dinleyenler asla anlaþýlamayacaktý zira Alfur da anlaþýlamamýþtý.

*Odin: Ýskandinav mitolojisinde ve paganizmde en büyük tanrý. Savaþ ve bilgelik tanrýsýdýr.
**Valhalla: Odin'in yönettiði salon. Savaþ alanýnda ölmüþ kahramanlar bu salona getirilir.
***Hlidskjalf: Odin'in Valhalla'da bulunan tahtý.
****Sleipnir: Odin'in atý. Gri renkli ve sekiz bacaklýdýr. Karada ve su üstünde havadan gezinebilir. Dünyadaki tüm atlardan daha hýzlý ve akýllýdýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: garip. gerçekten garip.
Gönderen: mahmut dað / , Türkiye
25 Temmuz 2011
fantastik kurgunun geliþmediði ülkemizde, yabancý fantastik kahramanlrla da olsa bir deneme yapmanýz oldukça hoþ devamýný bekliyorum




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kar Neden Yaðar Kar?


ece ergüzeloðlu kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
h.p. lovecraft, oðuz atay, neil gaiman


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ece ergüzeloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.