..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > Yûþa Irmak




18 Aralýk 2016
Büyük Ülke Olma Yolunda...  
Yûþa Irmak
Bu Ülkenin Büyük Ülke Olmasý Hayal olan bir Ýdeal Deðil, Ýdeal bir Hayaldir! 1958'in 14 Temmuz'unda Irak’ta darbe oldu! Nuri Sait ve Kral II. Faysal devrildi! O dönemin, Ýsrail Devlet baþkaný David Ben Gurion Ýsrail’in baþbakaný ve ikinci savunma bakanýydý. Devrim yarý Nasýr’cý, yarý Baas’cý bir özellik taþýyordu! Ortadoðu’daki bu uyanýþýn dinamiði de elbette kendi içindeydi. Türkiye ise bu uyanýþý baþlatan ülkeler arasýndaydý!


:BABF:
Bu Ülkenin Büyük Ülke Olmasý Hayal olan bir Ýdeal Deðil, Ýdeal bir Hayaldir!

1958'in 14 Temmuz'unda Irak’ta darbe oldu! Nuri Sait ve Kral II. Faysal devrildi! O dönemin, Ýsrail Devlet baþkaný David Ben Gurion Ýsrail’in baþbakaný ve ikinci savunma bakanýydý. Devrim yarý Nasýr’cý, yarý Baas’cý bir özellik taþýyordu! Ortadoðu’daki bu uyanýþýn dinamiði de elbette kendi içindeydi. Türkiye ise bu uyanýþý baþlatan ülkeler arasýndaydý!

17 Temmuz’da Ankara’da toplanan Türkiye, Ýran ve Pakistan delegeleri bir bildiri yayýnlayýp “Baðdat’ta devrimin iþlediði suçlarý yerip, hür ve barýþsever ülkelerin bütünlük ve baðýmsýzlýðýný korumak için Amerika’nýn kendiliðinden harekete geçmesini” istiyorlardý. Olaylardan 2 gün sonra Rahmetli Menderes liderliðindeki AP hükümeti “Seferberlik için ihtiyati tedbirler alýndýðýný ve 22 - 45 yaþ arasýndaki erkeklerin askere çaðrýldýðýný” ilan etti. 20 Temmuz’da ise Amerika aracýlýðýyla Ortadoðu’dan Türkiye’ye gani gani petrol pompalanmaya baþladý.

Ýflasýn eþiðinde olan bir ülkenin yapabileceði tek þey ancak bu gibi görünüyordu. Zira, hükümetinde açýkladýðý gibi: “Ýstikrar için üç yüz milyon dolar krediye ihtiyaç var"dý! Bu þu demekti ülkemiz, siyasi arenada, politika sahasýnda ve aydýnlar arasýnda halen “politika” ve “ideoloji” kavramlarýný maalesef bir türlü olgunlaþtýramamýþ olgunIaþtýramamiþ, oturaklý hale getirememisti.!

Tarihe baktýðýmýzda görülüyor ki baþýmýza ne geliyorsa bu iki kavramý birbirine karýþtýrmamýzdan geliyor...

Ýdeolojiler bildiðiniz gibi, "fikir" demektir. Bu, üstyapýsal bir kurum, bir yaþama biçimi veya belki bir sistem önerisi iken, "politika": belirli çýkarlarý elde etmek, belli amaçlara ulaþabilmek için devletlerin gerekli önlemleri tercih etmesi, kararlar almasý ve bunlarý uygulamasýna verilen addýr. Kýsaca ilkinin yakýn çýkarlarýyla ilgi ve iliþkisi uzak iken, ikincinin kati surette yakýn, dolaysýz olarak tam bir birliktelik arz eder diyebiliriz.

Bu meseleyi daha da somutlaþtýrmak için örneklere bakalým...

Þöyle ki: Amerika’nýn genel olarak sistemi emperyalisttir bildiðiniz gibi! Ýdeolojisi de liberallik... Fakat özgür giriþimcilik bu ülkede maalesef sözün geliþidir. Zira bu sadece ekonomi düzeyinde öyledir. Politika düzeyde fikir özgürlükçülüðünü kimseye kaptýrmayan ABD'nin bu konuda iyi - kötü uygulamalarý elbette ki vardýr. Amerika’nýn dünyadaki tüm destekçileri hatta bizzat Amerikan halký dahi kendilerini “özgür dünya” söylemiyle öne çýkarmak isterler!

Peki bu neden böyledir? Neden, temelde kendilerini özgürlükçü görüp, Ortadoðu'nun her tarafýný hallaç pamuðuna çevirebiliyorlar dersiniz? Olsa olsa bir yaþama biçimi olarak özgür bir toplum ideolojisini medya aracýlýðýyla dünyaya önerdikleri için diyebiliriz... Artýk bu söylem öyle bir hale geliyor ki “Özgürlük” mefhumu sadece Amerika’nýn tekelindedir!

Ama özgürlük adýna yapýlan herhangi bir giriþim, Amerika’nýn çýkarlarýný tehdit ettiði anda ideoloji ve gereklerini nasýl oluyorsa görünmez bir çift el hemen rafa kaldýrýveriyor! Sonra bir de bakmýþsýnýz ki eli kanlý diktatörler ve en aþaðýlýk faþistlere verilen desteðin ardý arkasý kesilmiyor! Özgürlükçülükle baðdaþmasý mümkün olmayan her türlü lanet iþlere karþý ,üç maymun oyunu, televizyon ekranlarýnda hiç utanmadan, sýkýlmadan insanlarýn gözlerinin içine baka baka profesyonel bir þekilde oynanýr oluyor...

Batýlý, “özgür dünya” adýna, Amerika’nýn, Üçüncü Dünya’da ne karanlýk iþler çevirdiðini, görüp tahlil etmediyseniz yapacak bir þeyimiz yok tabiatýyla. Çünkü ideoloji olarak “özgür bir dünya”dan yana olan Amerika, sistem içerisine aldýðý ülkelerin kesinlikle çýkarlarýna uymasýný da politika haline getirmiþtir artýk! Ýþte bu yüzden siz istediðiniz kadar “Ýdeoloji” düzeyinde “özgürlükçüyüm ben” deseniz de “özgür dünya”nýn usanmaz neferi de saysanýz kendinizi; eðer politika düzeyinde Amerika’nýn dediklerine ve çýkarlarýna kayýtsýz þartsýz uymazsanýz vay halinize! Haa “Ýdeolojisinin” de liberallik olduðunu da unutur bu arada, sözünden çýkmayacak bir faþisti pat diye diker milletin karþýsýna, sonra da bir bir sürer piyonlarýný ortaya...

Gelelim ülkemize, AK Parti kanadý kendilerine göre liberal geçiniyorlar þu an! Özgür giriþimcilikten yanalar yani! Ýdeoloji olarak özgürlükçü demokrasiyi seçmiþ, patron olarak, stratejik ortak olarak da Amerika’yý tanýyor haddi zatýnda! Yalnýz ideoloji ile politikayý birbirine karýþtýrdýklarýndan olacak ki sözgeliþi Türkiye’nin kalkýnmasýna ya da dýþ politikasýna iliþkin konularda Amerika ile ters düþülmesi durumunda, devlet ricalimiz mehter takýmý gibi iki ileri bir geri hareket ile karar mekanizmasýný bir türlü iþletemez hale sokar!

Gerçekten sizce de sorun çok basit deðil mi dostlar? Görüyoruz ki artýk özgürlükçülük sadece Amerika’nýn kendisi için uygulanmakta olan bir ideolojisidir, bizim için deðil! Bugün Amerika’da da Komünist Parti var. Ama öteki ülkeler bunu yapmadý mý isterse özgürlükçülüðün feriþtahýný uygulasýn, ne çýkar, ne yazar yani? Oysa Amerika’nýn iþine geldi mi yalnýz faþist diktalarý deðil, “Soðuk savaþ” ilan ettiði sözde komünist ülkelerin diktatörlerini bile desteklediðini, onlardan taraf olduðunu günümüzde Suriye'de Esad'a karþý takýndýklarý tavýrdan pekala anlayabilirsiniz...

Peki, durum böyle iken Ak Parti neden aðabey olarak halen Amerika’yý, CHP neden Rusya’yý tercih ediyor? Evet, düþünün ki Ruslar ve Çinliler de, ideolojik olarak sosyalist olduklarý ve görüþleri de toplumcu bir hayat görüþü olduðu halde, yaþamanýn toplumculuk ilkelerine göre uygulamasýný temenni ettikleri halde, iþ politika düzeyinde daha çok Rusya’nýn veya Çin’in çýkarlarýna göre ayarlanmazsa ne olur biliyor musunuz? O zaman ideoloji bir de bakarsanýz büyük ülkelerin o sýradaki ekonomik ya da politik çýkarlarýna göre hemencecik kýlýf deðiþtirmiþ olur…

Oysa Rusya’nýn da, Çin’in de öteki ülkelerden istediði kendi ülkeleri içinde kesinlikle ideolojiye uygun olarak hareket etmesi deðil miydi? Öyle gibi görünse de deðil imiþ demek ki! Ýstediði Rusya’nýn ya da Çin’in politikasýna gözü kapalý itaatten baþka bir þey deðildir aslýnda! Baþka türlü ne Ruslar, Ne Çinliler ne de Amerikalýlara sevdirebilirsiniz kendinizi...

Hatýrlayýn, Mýsýr'da Nasýr döneminde Nasýr efendinin, komünistlerin birçoðunu nasýl öldürdüðünü! Yetmemiþ, hapiste yatan solculara da nefes aldýrmamýþ, akýl almaz iþkencelere maruz býrakmýþtý. Peki buna raðmen Ruslar Nasýr’ý ve rejimini sonuna kadar neden desteklediler? Hatta rejimin ayakta durabilmesi için akýl almaz bir þekilde milyonlarca dolarlýk masraflarýn altýna neden girdiler? Babalarýnýn hayrýna deðil zahir! Bu tamamen politik düzeyde baþta Nasýr’ýn çýkarlarýna uyduðu kadar kendi çýkarlarýna da uyduðu içindir!

Durum solda da ayný. Ýdeolojik düzeyde Ruslardan yana olup politik düzeyde baþka pislikler çevirmek isteyen örgütlerin varlýðýný inkar edelim demiyorum, onlar da bizdeki AKP ve CHP’nin bu yanýlgýsýný kendi içlerinde yaþayarak idrak ediyorlardýr, bundan hiç þüpheniz olmasýn!

Sözün özü; bu ülkedeki sað veya- sol partilerin hatta aradaki partilerin adý ne olursa olsun, hiçbir devletin emir ve yasaklarýna bakýp hizaya gelmemesi gerekir! Devlet olarak ideolojilerinizi evrensel, politikalarýnýzý ulusal yapmaz, evrensel yöntemlerle, ideolojilerinizi kendi koþullarýnýza uygun bir denklemle kurup, bu denklemden ulusal politikanýzý çýkartýp, hemen uygulamaya geçmezseniz bitersiniz, mahvolursunuz! Yok olursunuz! Siz artýk, kendiniz bile olamazsýnýz!

Zira, formül yeni dünya sisteminde çok açýk! Görüyorsunuz dev ülkeler hep bunu yapýyorlar! Haa "ben daha küçük bir ülkeyim, hâlâ kalkýnýyorum" derseniz, bu ülkeler karakteri bozuk ne kadar bürokrat, siyasetçi, asker ve vatandaþýn varsa onlarý da bir bir satýn alýp kendi deney tüplerinde yetiþtirmeye ve istedikleri doðrultu da yaþamaya mahkûm etmeye devam edecek, o uðruna canýnýzý verdiðiniz ülkenin yerinde saymasý için elinden geleni üstelik de kendi vatandaþlarýnýn eliyle yapmaya devam edecektir…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler
Deðiþen Dünya ve Teoriler Üzerine
Edebiyatýmýzda Halk ve Aydýn Çatýþmasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sefil Tarihçilerimiz!
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.