..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




25 Nisan 2003
Ah Ýstanbul  
Özcan Nevres
Bin dokuz yüz elli altýnýn yarýsý ile bin dokuz yüz elli yedinin tamamýný askerliðim nedeniyle Ýstanbul’da yaþamýþtým. Çengelköy’de oturan akrabama çok sýk gitmemin nedeni gösterdikleri sýcak ilgi kadar vapurla


:AECJ:
Ah Ýstanbul
yaptýðým seyahatin de etkisi vardý. Ýstanbul’un o yýllardaki muhteþem güzelliðini ancak bizim kuþaða yakýn olanlar bilir. Hele o boðazý yok muydu? Boðazýn laciverdini sarmalayan yeþilin her tonuyla ormanlar adeta boðazýn sularýyla kucaklaþýyorlardý.
Karaköy’deki Ýzmirliler kahvehanesinde bir hemþehrim ile tanýþmýþtým. O da benim gibi Girit kökenli bir ailenin oðluydu. Bir gün “hadi Sarýyer’e gidelim” demiþti. Otobüse binip Sarýyer’e gittik. Sarýyer’in muhteþem güzelliði karþýsýnda ismine ne kadar ters bir yer diye düþünmüþtüm. Zira o Sarýyer’de yeþilin her tonundan baþka hiçbir renk yoktu. Arkadaþýma buranýn adýnýn yeþil yer olmasý gerekirdi. Sarýyer yakýþmamýþ demiþtim. O gezimizde belleðimde en çok yer eden ise yol boyunca saðlý sollu sýralanmýþ tulumbalarýydý. Suyu buzu aratmayan, koluna dokunur dokunmaz aðzýndan gürül gürül su akan tulumbalarý hiç unutamam. Þimdilerde o yeþil yerde sadece beton yýðýnlarý var.
O yýllar devrin baþbakaný hiçbir þehircilik uzmanýna danýþmadan aklýna esen yerlerde yol geniþletme çalýþmalarý yaptýrýyordu. Asýrlýk çýnar aðaçlarý muhteþem güzelliklerine raðmen acýmasýzca kesilip yok ediliyorlardý. Geniþletilen caddelerde tarihi eserler bile nasýlsa bizde çok zihniyetiyle bilinçsizce yýkýlýp yok ediliyorlardý. Tarihi Beyazýt meydaný yýllarca yaz boz tahtasýna dönmüþlerdi. Kýrk santim indirin. Olmadý on santim yükseltin emirleriyle kazýldý dolduruldu.
Ýnsan eliyle yok edilen onca güzelliðin yanýnda yok olan bir de Ýstanbul efendiliði vardý. Birinin kibarlýðýndan, efendiliðinden söz edilirken, adam Ýstanbul efendisi gibi derlerdi. Böyle bir Ýstanbul efendisiyle askeri birliðimizdeki aða çocuðunun eniþtesinin mezun olduðu üniversitenin mezuniyet törenine daveti sayesinde olmuþtu. Yanýmda oturan bey efendiyle laflamaya baþlamýþtýk. Oðlu mezun olanlardan biriymiþ. Oðullarýndan söz ederken bana öyle bir ders verdi ki, yaþadýðým sürece unutamam. Oðullarým sinemaya giderlerken sýký sýký tembihlerim. Aman çocuklarým, yediðiniz kabuklu çerezlerin kabuklarýný sakýn yere atmayýn. Cebinize koyun, uygun bir yerde cebinizde biriktirdiðiniz kabuklarý çöp bidonuna atýn. Nedenine gelince sinema salonunun temizlik görevlisi, temizlik yaparken hay bu kabuklarý buraya atanýn anasýný .... demesin diye. Ýstanbul’un sokak ve caddelerindeki kirliliði gördükçe hep o beyefendiyi anýmsarým. Bir de temizlik imandandýr söylemine inat her türlü pisliði sokaða saçanlarý gördükçe soruyorum. Hani o eski Ýstanbul’un efendileri nerede? Ne oldu onlara? Üzüm üzüme bakarak kararýr derler. Onlar da Ýstanbul’a kirliliði taþýyanlara mý uydu?
Yýllardýr hep ayný þeyi sorarým. Eðer Ýstanbul eski dokusuyla aynen korunsaydý. Konut açýðý uydu kentlerle kapatýlsaydý ve Marmara sahilleri montaj sanayisine deðil de turizme tahsis edilseydi ne olurdu? Bence dünyanýn en gözde konferanslar ve toplantýlar þehri olurdu. Ayrýca müthiþ bir turizm merkezi olurdu. Turizmin getirisiyle her türlü kalkýnma hamlelerini hiçbir ülkeye avuç açmadan baþarýrdýk.
Olanlar oldu. Kaçan fýrsatlarýn ardýndan göz yaþý dökmenin hiçbir yararý olmaz. Bari bundan sonra hata yapýlmasýn. Elde kalan turizme elveriþli tüm yerleri en iyi þekilde koruyup deðerlendirelim. Turizmin kalkýnmasý için kaliteli ulaþým gerekir. Bodrum’u Bodrum yapan Mavi Turlarýdýr. Marmara’nýn sahilleri de Bodrum sahilleri kadar güzelliklerle dolu. Kim bu güzelliklerle kucaklaþmaz istemez ki? Bunun nedeni de bölgemizin Mavi Yolculuk için gereken teknelerden yoksun oluþu. Bodrum’da, Marmaris’te, Güllük’te ve Datça’da Mavi Yolculuða çýkan yüzlerce tekne var. Hepsi de güzel iþ yapýyorlar. Foça’da da bu tür turlar yapýlmaktadýr. Bölgemizde neden iþ yapmasýn?
Turizme sadece yatýrým yapmak yetmez. Turist her þeyden çok temizliðe büyük önem verir. Hele hele tuvaletlerin temizliði en baþta gelir. Foça’da katýldýðým Yerel Gündem 21 toplantýsýnda þu sözlerim yüzünden tüm gözler üzerime çevrilmiþti. Çevremde yok edilmesi çok kolay olan çirkinlikleri gördükçe kahroluyorum. Birbirimizden utanmýyorsak bari beldemizi gezmeðe gelen yabancýlardan utanalým. Bu söylemim bir hayli etkili olmuþtu. Bir süre sokak ve caddeler eskisine göre çok daha temiz olmuþtu. Sonrasý mý? Yine eskisi gibi eski hamam eski tas. Hele Çevre Bakanlýðýnýn koyduðu geri dönüþüm konteniyerlerine kavun kabuðu atanlarý gördükten sonra pes demekten baþka umarým kalmadý. Temizlik konusunda her kes üzerine düþeni yapmalý ki, temiz bir ortamda yaþamayý baþara bilelim.
                              Özcan Nevres ozcannevres@hotmail.com






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.