..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




8 Mayýs 2003
Tinerci Belasý  
Özcan Nevres
Üst üste gelen tinerci çocuklarýnýn cinayet haberleriyle irkildik. Önce su altý komandosu bir subayýmýz bir tinercinin kalbine vurduðu býçak darbesiyle yaþamýný yitirdi haberiyle irkildik


:ACHG:
Tinerci Belasý
. Ýkincisi ise Bursa’da yaþandý. Artýk bu sorun kökünden halledilmesi gereken çok önemli bir sorun oldu. Ýþin en korkunç yaný bu çocuklarýn sayýlarýnýn çok hýzlý artmasý. Tinerci çocuklarda en büyük sorumlu önce devlet, sonra ise aileleri. Devlet çocuðunu sokaða atan, ya da sokakta yatýp kalkmasýna izin veren anne ve babaya gereken cezayý vermelidir. Eðer yasa bu konuda yeterli deðilse yeni yasa çýkarmalýdýr.
Tiner baðýmlýsý ve sokaða adapte olmuþ olan bu çocuklarýn yurtlara toplanmasý gerekir. Bu çocuklarýn tedavi edilerek saðlýklarýna kavuþmalarý, iþ ve meslek sahibi olmalarý ve topluma kazandýrýlmalarý gerekir. Aksi halde bu bela çýð örneði sallantýda kaldýkça hýzlanarak büyüyecek ve önü alýnmaz hale gelecektir.
Geçmiþte ülkemizin nüfusu hedeflenen nüfusun çok altýnda olduðundan iki çocuktan fazla çocuðu olanlara aylýk baðlanarak ailelerin daha çok çocuk sahibi olmalarý teþvik ediliyordu. Zamanla durum tersine döndü. Kampanya bakabileceðiniz kadar çocuk kampanyasýna dönüþtü. Kimi aileler bu kampanyanýn gereðine uydu. Kimi aileler ise Allah rýzkýný verir düþüncesiyle çocuk doðurmaya tam gaz devam etti. Çok çocuk yapan ailelerin amacý aile içerisinde daha çok çalýþanýn olmasýný saðlamaktýr. Çocuklar daha çocukluðunu yaþamadan eve para getir de nasýl getirirsen getir diyerek sokaklara salýndý. Kiminin omuzunda bir boya sandýðý ayakkabý boyacýlýðý yapýyor. Kimi çöp bidonlarýný karýþtýrarak ne bulursa toplayarak evine üç beþ milyon lira getirme çabasýnda. Kimi de ellerinde torbalar ilaç firmalarý için acý düverek topluyorlar. Bu iþleri baþaramayanlar ise aileden dýþlanarak sokaða býrakýlýyorlar. Kimi çocuklar da vicdansýz üvey ana ve üvey baba kurbaný.
Devlet devlet olma erkini tam olarak yerine getirmek zorundadýr. Asli görevidir. Devlet sokaða býrakýlan çocuklarý sahiplenmek zorundadýr. Çocuk sokak terbiyesizliðine kurban olmadan, baþta tinercilik olmak üzere kötü alýþkanlýklar kazanmadan bir yuvaya yerleþtirilmelidir. Bu aþamadan sonra çocuðun ailesi bulunup yargý önüne çýkarýlýp hak ettikleri cezaya çarptýrýlmalýdýr. Verilen cezayý mutlaka çekmelidirler. Ne aflardan yararlanmalýlar ne de meþruten tahliye haklarýndan. Bunun yanýnda anne ve babaya çocuða nafaka baðlattýrýlmalýdýr. Sokaða býrakýlan çocuðun bedeli evde bakýlan çocuktan aðýr olmalýdýr. Ayrýca çok çocuklu ailelerin çocuklarýný okula gönderip göndermedikleri çok sýký bir þekilde denetlenmelidir. Yýllardýr çok gevþetilmiþ olan bu yasa gerektiði þekilde uygulanmalýdýr.
                         ***
Bahar yaz sýcaklarýný aratmayacak þekilde aniden bastýrdý. Sahil yerleþim birimleri hemen hareketlendi. Kimi evlerde boya badana çalýþmalarý yapýlýyor. Bahçeli evlerde bahçeler bellenip temizleniyor. Çiçekçilerde çiçek alýþveriþi oldukça hýzlandý. Kimi evlerin bahçeleri örnek gösterilecek kadar bakýmlý ve çiçeklerle donatýlmýþ. Kimi evlerde ise bahçeler burasý Türkiye dedirtecek kadar bakýmsýz ve pislik içinde. Bahçesiz evlerin kimilerinde saksýlar balkonlara sýralanmýþ çiçek yetiþtirme güzelliðini saksýlarda gerçekleþtiriyorlar.
Çevre derneði balkonlarda boy gösteren çiçek güzelliklerini teþvik için en güzel balkon seçimi yaparak her balkonda çiçek güzelliði yaratýlmasýný teþvik etmelidir. Çiçek sevgisi kent temizliðine atýlan ilk adýmdýr. Ne kadar çok çiçek, o kadar güzellik demektir.
Bu yýl bazý arsa sahiplerinin baþýna taþ mý düþtü ne oldu. Yýllardýr görsel kirliliðin yanýnda pislik ve mikrop üreten arsalarýnda temizlikler yapýlýyor. Greyderlerle, dozerlerle arsalar temizleniyor. En azýndan pisliklerin toprakla gömülmesi saðlanýlýyor. Keþke bu güzel uygulamayý tüm arsa sahipleri de uygulasalar. Aslýnda bu temizliðin belediyelerde bir formülü olmasý gerekir. Geçmiþte Menemen belediyesi arsalarýn duvarla kapatýlmasýný zorunlu kýlmýþtý. Bir süre uygulandý. Daha sonra uygulamadan vaz geçildi. Arsalarýn pislik yuvasý olmamasý için arsa sahipleri arsalarýný ya duvarla çevirmeli, ya da her yýl gerekli temizliði yaptýrmalýdýr.
Sorunsuz ve güzel bir yaz yaþanmasý dileðiyle
                         Özcan Nevres










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.