..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




15 Mayýs 2003
SARS ýn Düþündürdükleri  
Özcan Nevres
Dünün uyuþturucuya esir düþmüþ ülkeleri, umulmayan bir silkiniþle baþta bilgisayar sektörü olmak üzere sanayi devi olmayý baþardýlar. Bir çok ülke kendi ülkelerinden çok daha ucuza geldiði için


:ADED:
SARS ýn Düþündürdükleri
üretimden vaz geçip, ya da kýsarak Uzakdoðu ülkelerinin ürettiði mallarý satmaya baþladýlar. Uzakdoðu ülkelerinin imal ettiði oyuncak, bilgisayar malzemeleri beyaz eþya ve tüm ev gereçlerinde akýl almaz fiyatlarla dünya piyasalarýna hakim olmaya baþardýlar. Bir milyar iki yüz milyon nüfuslu Çin ulusal gelirinde yüzde onluk büyüme ile tüm geliþmiþ ülkelerin korkulu rüyasý oldu. Çin’in komþu ülkeleri de bu büyüme trendini yakalamýþ durumda. Bu ülkelerde ki insanlarýnýn hiçbir lüks tutkularý yok. Çalýþtýklarý iþlerde karýnlarý doysun yeter. Halklarýn bu yaþantýsý tüm sanayi ürünlerinin çok ucuza mal edilmesinde en büyük etken.
Yeðenim, Antalya’da ki gümüþ fabrikasýný çalýþtýrmaktansa kapatmayý, daha sonra da satmayý yeðledi. Þimdilerde üretim yaparken mal ettiði fiyatýn çok altýnda Uzakdoðu’dan bijuteri ithalatý yapýp toptan pazarlýyor. Hayatýndan çok memnun. Üretim yaparken çektiðim çile çok þükür sona erdi diyor. Uzakdoðu ülkelerinde ki insanlarýn yaþantýsýný þöyle anlatýyor. “Ev sorunu yok. Tenekeden yaptýklarý minicik barakalarda yaþýyorlar. Barakanýn önünde bir ocak ve bir tencere. Barakanýn önünde piþiriyor ve piþirdiklerini orada yiyor. Aylýk gelirleri otuz beþ kýrk dolar. Lüks yaþantýlarý olmadýðýndan onlara yetiyor.” Bu aylýk kazançla ülkemizde gece kondu bile kiralanamaz. Oysa Uzakdoðu insanlarý bu para ile bir ay geçinebiliyorlar. Bu denli ucuza çalýþan insanlarýn ürettikleri ürünlerle hangi ülke rekabet edebilir?
Ulusal gelirleri ile birlikte teknolojilerini de geliþtiren bu ülkeler elbette geliþmiþ ülkelerin korkulu rüyasý olacak. Eðer bu ülkelerin bu hýzlý geliþmeleri bir noktada durdurulamazsa, baþta Amerika olmak üzere ekonomileri dýþ satýmlarla ayakta duran ülkeler sonunda büyük bir çöküþe mahkum olacaklar. Peki bu ülkeler nasýl durdurulacak? Irak’a Amerika ve müttefiklerinin yaptýklarýný bu ülkelere yapmalarý olasý mý? Çok zor. O halde kesinlikle durdurulmasý gereken bu ülkeler nasýl durdurulacak?
Akla SARS geliyor. Sars bu ülkeleri öyle bir sarstý ki, artýk o ülkelerden her türlü ithalat yasaklanmýþ durumda. Bu hastalýðýn önüne geçilemediði sürece ithalat yasaðýnýn sürdürüleceði kesin. Ürettiðini satamaz hale gelen bu ülkeleri aðýr bir ekonomik krizin tehdit ettiðini ve etkilerinin ne olacaðýný anlamak için ekonomist olmaya gerek yok.
ÝMF reçeteleriyle ülkemizin ekonomisinin nasýl çöktüðünü hepimiz yaþayarak öðrendik. Bizde ÝMF hastalýðý, Uzakdoðu’da ise SARS hastalýðý ülkelerin ekonomisini amansýzca çökertiyor. Bizim ÝMF hastalýðýndan akýlcý giriþimlerle kurtulma þansýmýz var. Ya bu SARS hastalýðýnýn önü alýnamazsa sarsýlan ülkelerin hali ne olacak? Çöküþlerini hangi güç durduracak?
Yoksa SARS geliþmiþ ülkelerin Uzakdoðu ülkelerine bir oyunu mu? Neden olmasýn? Çok ucuza üretip sattýklarýyla geliþmiþ ülkelerin ekonomisini sarsarlarsa geliþmiþ ülkeler de onlarý böyle SARS ar. Bakalým geliþmeler neler gösterecek?
Özcan Nevres




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Harika.
Gönderen: Nida / Ýst
14 Mayýs 2003
Çok güzel bir teori. Yakýnda teorilik mertebesinden kurtulabilir. Tebrikler. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.